Keuzehulp steigerhout

Ben je van plan om te gaan klussen met steigerhout? Praxis heeft een uitgebreid assortiment steigerhout voor diverse doeleinden.

Welk steigerhout past het beste bij jouw klus en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van steigerhout? Wij helpen je graag op weg!Soorten steigerhout

Steigerhout is een stoere houtsoort met een warme uitstraling. Het hout is makkelijk bewerkbaar en hierdoor kun je er eenvoudig mooie en unieke meubelen mee maken, die voor binnen én buiten geschikt zijn. Ben je op zoek naar steigerhout, dan merk je al snel dat je kunt kiezen uit verschillende soorten planken. We zetten de steigerhouten planken die je bij Praxis kunt krijgen op een rijtje. 

 


Behandeld steigerhout
  Bij Praxis vind je bewerkt steigerhout dat is al voorbehandeld met een beits of een wash. Bijvoorbeeld vergrijsd of wit steigerhout. Ook heb je keuze uit verschillende afmetingen: van smalle latjes tot brede planken.

Gebruikt steigerhout
  Gebruikt steigerhout is vurenhout dat van de bouw komt (heeft op steigers gelegen). Omdat de planken te maken hebben gehad met weer en wind, maar ook met cement en andere viezigheden, hebben ze een karakteristiek en robuust uiterlijk en zien geen twee planken er hetzelfde uit.

Onbehandeld steigerhout
  Een veelzijdige plank, die niet is behandeld. Je hebt de mogelijkheid om onbewerkte steigerhouten planken naar eigen wens te bewerken. Dit hout heeft nog de oorspronkelijke gelige kleur en bevat geen oneffenheden. Onbehandeld steigerhout splintert ook minder, wat fijn is als je bijvoorbeeld een meubel maakt om op te zitten of voor in de kinderkamer.

Vergrijsd steigerhout
  Door de 'grey wash' hebben deze steigerhouten planken een vintage uitstraling.
Voordelen en nadelen van steigerhout

Voordelen en nadelen van steigerhout

Steigerhout past bij elke stijl interieur. Het is bovendien uitermate goed geschikt om zelf meubels van te maken. Door het robuuste karakter is er makkelijk mee te werken. Het stoere uiterlijk van het stevige hout maakt dat een niet perfect aangesloten plank niet uitmaakt. Sterker nog, het draagt bij aan de uitstraling van jouw unieke creatie. We zetten de voor- en nadelen van steigerhout voor je op een rijtje. 

Voordelen:

 • Bewerkbaar: je kunt er van alles mee maken
 • Zowel voor binnen- als buitengebruik geschikt
 • Nagenoeg onderhoudsvrij: wel kun je de levensduur verlengen door het steigerhout te behandelen

Nadelen:

 • Steigerhout werkt. Sta er dus, vooral bij buitengebruik, niet van te kijken als je meubel ietwat krom trekt of scheurt
 • Soms is er sprake van kleurverschil
 • Steigerhout heeft een imperfect uiterlijk: er kunnen scheuren, krassen, butsen of barstjes in het hout zitten
Assortiment steigerhout

Hoe onderhoud ik mijn steigerhouten meubel?

Om je steigerhouten meubel langer mooi te houden is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. 

 1. Controleer op verfresten (bij gebruikt steigerhout) en verwijder deze.
 2. Ontvet het hout.
 3. Schuur het het hout van een onbewerkte plank licht op. Bij een bewerkte plank kan het zijn dat je de robuuste uitstraling eraf schuurt, dus check eerst goed of dat het gewenste effect geeft.
 4. Breng een beits aan die geschikt is voor steigerhout. 

Steigerhout bouwpakket

Steigerhout bouwpakket

Wil je graag zelf een tuinmeubel maken van steigerhout? En vind je het moeilijk of niet leuk om zelf te bedenken hoeveel hout je nodig hebt? Dan bieden de bouwpakketten bij Praxis uitkomst! Kies bijvoorbeeld voor een loungeset, hocker, tafel of tuinbank. De bouwpakketten bestaan uit op maat gezaagde planken, schroeven en een montagehandleiding.

Koop een steigerhout bouwpakket van onbehandeld steigerhout en bepaal zelf hoe je de deze de finishing touch geeft. Gebruik verf, beits of een wash (grey of white) voor het behandelen van het hout. Je kunt voor het schuren het beste een schuurpapier met korrel 80 gebruiken. 

Alle steigerhout bouwpakketten