Steigerhout advies en informatie

 

Welk steigerhout past het beste bij jouw klus en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van steigerhout? Wij helpen je graag op weg!

Steigerhout voor elke klus

Of je nou een strak interieur hebt of juist van een landelijke uitstraling houdt, steigerhout past bij elke stijl. Daarbij komt dat het jaren terug nog uitzonderlijk was als je gebruikt hout in je huis had staan, maar tegenwoordig is het juist ontzettend hip. Steigerhout is uitermate goed geschikt om zelf meubels van te maken. Door het robuuste karakter van steigerhout is er makkelijk mee te werken. Het stoere uiterlijk van het stevige hout maakt dat een niet perfect aangesloten plank niet uitmaakt. Sterker nog, het draagt bij aan de uitstraling van jouw unieke creatie.

Bekijk al het steigerhout

De verschillende soorten steigerhout

Steigerhout is een stoere houtsoort met een warme uitstraling. Het hout is makkelijk bewerkbaar en hierdoor kun je er eenvoudig mooie en unieke meubelen mee maken, die voor binnen én buiten geschikt zijn. Ben je op zoek naar steigerhout, dan merk je al snel dat je kunt kiezen uit twee soorten planken: gebruikt en onbehandeld.

Waarom steigerhout?

Voordelen:

 • Bewerkbaar; je kunt er van alles mee maken
 • Zowel voor binnen- als buitengebruik geschikt
 • Nagenoeg onderhoudsvrij; wel kun je de levensduur verlengen door het steigerhout te behandelen

 • Nadelen:
 • Steigerhout werkt; sta er dus, vooral bij buitengebruik, niet van te kijken als je meubel ietwat krom trekt of scheurt

 • Bij Praxis vind je ook bewerkt steigerhout, dat is al voorbehandeld met een beits of een wash. Bijvoorbeeld vergrijsd of wit steigerhout. Ook heb je keuze uit verschillende afmetingen: van smalle latjes tot brede planken.

   

  Gebruikt steigerhout

  Gebruikt steigerhout is vurenhout dat van de bouw komt. Omdat de planken te maken hebben gehad met weer en wind, maar ook met cement en andere viezigheden, hebben ze een karakteristiek en robuust uiterlijk en ziet geen plank er hetzelfde uit.

  Steigerhout

  Maar voor wie al deze gebruikssporen minder waardeert, is er ook onbehandeld steigerhout. Dit hout heeft nog de oorspronkelijke gelige kleur en bevat geen oneffenheden. Steigerhout splintert ook minder, wat fijn is als je bijvoorbeeld een meubel maakt om op te zitten of voor in de kinderkamer.

  Top 5 steigerhouten planken

  Bekijk hieronder de top 5 steigerhouten planken. Zoals je kunt zien zijn er verschillende soorten planken. Voor iedere wat wils! Ben je benieuwd naar al ons steigerhout?


  Maakrecepten van steigerhout voor de makers

  Met steigerhout kun je heel veel maken van een naamplaatje tot een loungeset voor in de tuin. Bekijk alle maakrecepten met steigerhout.

  Lage bijzettafel van steigerhout

  Stap voor stap uitgelegd

  Bank van steigerhout

  Stap voor stap uitgelegd

  Salontafel op wielen

  Stap voor stap uitgelegd

  Wandpaneel

  Stap voor stap uitgelegd

  Steigerhouten hart

  Stap voor stap uitgelegd

  Lantaarn van steigerhout

  Stap voor stap uitgelegd

  Stoel van steigerhout

  Stap voor stap uitgelegd

  Huisnummer

  Stap voor stap uitgelegd

  Buitenkeuken van steigerhout

  Stap voor stap uitgelegd

  Bureau van steigerhout

  Stap voor stap uitgelegd

  Bankje met steigerbuizen

  Stap voor stap uitgelegd

  Foto op (steiger)hout

  Stap voor stap uitgelegd

  Top 5 steigerhouten bouwpakketten

  Vind je het moeilijk om inkopen te doen voor je klus? En om zelf te bedenken hoeveel hout je nodig hebt? De steigerhout bouwpakketten zijn complete pakketten met voorgezaagd hout, gebruiksaanwijzing en schroeven.Bekijk hieronder de top 5 steigerhouten bouwpakketten. Ben je benieuwd naar al onze steigerhouten bouwpakketten?


  Meest gestelde vragen over steigerhout

  Hoe onderhoud ik steigerhout?

  Steigerhout heeft weinig onderhoud nodig, hierdoor is het ideaal voor in de tuin. Wil je je meubels toch wat extra bescherming bieden? Maak dan gebruik van een lak, beits of wash die vochtregulerend is. Een niet-vochtregulerende lak of beits kan ervoor zorgen dat het steigerhout gaat rotten. Laat je de meubels puur natuur? Maak ze dan eens per jaar schoon en gebruik hiervoor wat lauw water en groene zeep.

  Kan ik steigerhout verven?

  Beitsen, oliën, in de was zetten en whitewashen kan allemaal. Zorg er wel voor dat het middel vochtregulerend is.

  Splintert steigerhout?

  Elke houtsoort splintert, maar bij steigerhout gaat het om lange en zachte splinters. Door te schuren verminder je de kans op splinters aanzienlijk.

   

   

  Tips voor steigerhout

  Steigerhout moet door middel van wind en zon kunnen drogen. Plaats je pasgekochte ongebruikte planken of natte planken dus nooit onder een zeil.
  Optrekkend vocht komt steigerhout niet ten goede. Hierdoor kan het hout meer gaan werken en bijvoorbeeld scheuren. Plaats steigerhout dat buiten staat daarom op een kleine verhoging, bijvoorbeeld een tegel, zodat het niet in een plas water komt te staan. Houd er bij binnengebruik wel rekening mee dat het hout goed droog moet zijn voordat je aan de slag gaat.

   

  Maak je klus compleet

  Enthousiast geworden om aan de slag te gaan met steigerhout? Hieronder vind je de belangrijkste benodigdheden om aan de slag te gaan met steigerhout.