Philips inbouwspots en opbouwspots zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en passen daardoor perfect in ieder interieur. De spots zijn gemakkelijk te installeren, strak in design en warm van licht. Kies jouw favoriet en creëer een sfeervolle omgeving waar jij, je vrienden en familie zich thuis voelen.
Het verschil tussen inbouwspots en opbouwspots is vooral een kwestie van decoratie. Wil je dat de lampen in het plafond of in de kast zijn weggewerkt, kies dan voor een inbouwspot. Zie je jouw lampen als decoratie, dan is een opbouwspot de juiste keuze. Opbouwspots zijn te verkrijgen in verschillende stijlen. Zo vindt je altijd de opbouwspot die past in jouw interieur.
Alle Philips in- en opbouwspots zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals gegoten aluminium. De producten zijn met grote zorg en liefde in elkaar gezet van de best mogelijke materialen om een zo hoogwaardig mogelijk product te krijgen.
Inbouwspots zijn stijlvolle lampen die je vrijwel geheel kunt wegwerken in het plafond. In tegenstelling tot de opbouwspot ‘verzinken’ inbouwspots als het ware in het plafond. Hierdoor ontstaat er niet alleen een mooi verlichte ruimte, maar worden de spots ook onderdeel van het interieur. Wanneer je kiest voor een inbouwspot is het belangrijk dat je deze veilig installeert. Zorg dat de stroom eraf is, zodat je geen schok krijgt. Let er tevens op dat je alle draden op de juiste wijze aansluit om de kans op kortsluiting te voorkomen.
Lampen komen in verschillende stijlen en modellen, Om te bepalen welk licht het beste in jouw huis past, moet je rekening houden met de felheid van het licht, de energiezuinigheid en de manier waarop je de ruimte wilt verlichten. Zo produceren halogeenspots en LED-spots lichtbundels waarmee je subtiel specifieke plaatsen of voorwerpen verlicht. Perfect voor oriëntatie en veiligheid, zoals bij gangen en trappen. Moet je een grote ruimte verlichten? Spaarlampen verspreiden een gelijkmatig licht, waardoor ze meer geschikt zijn als algemene verlichting.
Bepaal de manier waarop je de ruimte wenst te verlichten. Zoek je een lamp die je flexibel kunt afstellen? Kies dan voor spots! Inbouw -en opbouwspots kun je eenvoudig richten en zo accenten van licht aanbrengen in je woning. Vaste spots worden daarentegen meer statisch en worden dan ook gebruikt voor het algemeen verlichten van woningen.
Bepaal de exacte afmetingen voordat je de spot installeert. Meet o,a. de diameter van de spot en het boorgat, de inbouwdiepte en de minimale afstand tussen de spots onderling.
Sommige spots zijn voor 230V en andere voor 12V. Wanneer je een spot met 12V gebruikt, heb je een transformator nodig om de lamp op de normale netspanning aan te sluiten. Deze transformator balanceert de wisselspanning, zodat de kans op kortsluiting gereduceert wordt. Let op: bij meerdere spots op één transformator is het belangrijk dat de transformator voldoende capaciteit heeft.
Let ook op de omgeving waarin je de spots monteert. Is het materiaal brandbaar of niet? Wil je dat de spots veilig zijn in de buurt van isolatiemateriaal? Een LED-lamp is in dit geval de meest veilige lamp, omdat deze naar verhouding zeer weinig warmte afgeeft.
Na de bovenstaande stappen zou je slechts een aantal geschikte spots overhouden die voldoen aan jouw voorwaarden. Kies vervolgens de spot die het beste bij je plafond of interieur past en bouw de spot in.
LET OP: Sluit de stroom af voordat je een gat boort in het plafond. Kijk tijdens het boren goed uit dat je geen stroom- en/of waterleidingen raakt. Boor vervolgens een gat ter grootte van de diameter van de te installeren spot.
Sluit (met de stroom uitgeschakeld) de spot aan op het stroomnet. Houd hierbij rekening dat er genoeg ruimte overblijft (zo’n 10-15 cm rondom de spot). Op deze manier heeft de spot genoeg ruimte om haar warmte kwijt te kunnen.
Druk de spot in haar socket (houder) en geniet van prachtig gericht licht.
Klik hier voor het 'Inbouwspots in plafond maken' artikel op voordemakers.nl.
Philips heeft kwaliteit en design hoog in het vaandel staan. De opbouwspots van Philips zijn dan ook van hoogwaardige kwaliteit en hebben een stijlvolle uitstraling. Bekijk het veelzijdige assortiment en ontdek de spot die past bij jouw smaak en interieur. Naast een elegante afwerking zijn de opbouwspots grotendeels voorzien van het Philips Click!FIX systeem. Dit systeem maakthet installeren van de spots nog gemakkelijker.
Onder algemene verlichting verstaan we het licht dat je aandoet, wanneer je een ruimte binnenkomt. Dit is het ‘eerste’ licht in een ruimte.
Vervolgens kleedt je de ruimte aan met sfeerverlichting. Door hier en daar ‘zachte’ lampen te plaatsen, creëer je eenvoudig de perfecte sfeer en geef je de ruimte balans.
Tot slot breng je praktischere verlichting aan, die vooral dient als functionele verlichting. Bijvoorbeeld een goed verlichte werkplek of een goede lamp bij een stoel voor als je wilt lezen.
Na de bovenstaande stappen is de ruimte in zijn geheel uitgelicht.
Met het Click!FIX systeem van Philips installeer je eenvoudig en snel ophangspots in huis. Via 4 simpele stappen creëer je binnen een handomdraai de perfecte sfeer. 1. Boor een gat, 2. monteer de beugel aan het plafond of de muur, 3. verbind de lamp met het lichtnet en 4. klik tot slot de lamp in de beugel om de installatie af te ronden. Een kind kan de was doen! Bekijk de video hieronder om te zien hoe het werkt.
De LED-technologie die in de Philips lampen is geïntegreerd, is een unieke door Philips ontwikkelde techniek. Zo kunnen de lampen onmiddellijk worden ingeschakeld, bieden ze een optimale lichtopbrengst en brengen ze levendige kleuren in huis. LED verlichting is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. LED lampen zijn namelijk 80 tot 90 procent zuiniger dan de traditionele verlichting. Naast duurzaam, zijn de robuuste LED lampen vrij van kwik, bezitten ze een langere levensduur en worden ze minder heet. Ga je voor helder werklicht of een sfeervolle ambiance? Met de dimfunctie stel je de LED verlichting eenvoudig af op de gewenste sfeer.
LED verlichting is duurzaam in vergelijking met traditionele lampen, omdat minder energie wordt gebruikt om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Twee dingen maken LED verlichting tot de meest milieuvriendelijke verlichting: het uiterst lage energieverbruik en de bijzonder lange levensduur.
LED lampen van Philips hebben een 'warme' kleurtemperatuur, die vergelijkbaar is met de kleur van een gloeilamp. Het resultaat is een sfeervol en intiem verlichte ruimte, waar iedereen zich thuis voelt. Deze warme tint is tevens een stuk aangenamer voor de ogen, waardoor ze minder snel vermoeid raken.
De kleurwaarde van de Philips LED lampen ligt altijd boven de 80. Hoe hoger deze waarde, hoe minder de lamp de kleuren in de ruimte vertekent. De LED lampen van Philips geven de kleuren in ruimte dan ook zeer natuurgetrouw weer.
Met een dimmer kun je eenvoudig de lichtintensiteit in een kamer regelen. Van helder werklicht tot sfeervol kaarslicht: via een enkele draai aan de knop pas je het licht in de ruimte aan naar jouw stemming. Een dimmer biedt vele mogelijkheden, mits hij op de juiste manier gecombineerd wordt. Om optimaal te kunnen genieten van dimmers, dien je rekening te houden met de volgende aspecten.
Voordat je een dimmer installeert, is het belangrijk dat je eerst vaststelt of de lamp compatibel is. Niet alle lampen zijn namelijk geschikt voor een dim functie. Zo zijn de eerste generatie LED –lampen niet van deze functie voorzien. Check daarom eerst de handleiding of verpakking. Naast de dimfunctie speelt ook het vermogen van de lamp een rol. Lampen zijn dan ook in twee categorieën te verdelen: de lampen die rechtstreeks op het stopcontact (220V) aangesloten kunnen worden en lampen die door een transformator worden gevoed. Deze transformator past het vermogen aan op het stopcontact.
Een transformator is een apparaat die de ingangsspanning van de lamp omzet naar een ander spanningsniveau. Zo kan een lamp met een spanning van 230V gemakkelijk omgezet worden naar 12V en hierdoor op meerdere netstromen aangesloten worden. Transformatoren zijn verkrijgbaar in twee soorten: de elektronische transformator en de gewikkelde transformator, ook wel spoelentransformator genoemd. De elektronische transformator is in dit geval de beste keuze. Deze variant is goedkoper, kleiner en lichter dan spoelen trafo. Zoek je een transformator waarmee je ook kunt dimmen? Houd er bij je aankoop rekening mee dat je voor beide trafo’s een ander type dimmer nodig hebt. Bij een spoelentransformator kies je voor een dimmer met de letter ‘L’ op de verpakking. De elektronische trafo dimmer wordt aangeduid met een ‘C’.
Vaak zie je er ook nog een 'R' bij staan. Dit omdat lampen waar slechts een normale 'R'-dimmer voor nodig is, ook gedimd kunnen worden met een 'L' of 'C' dimmer.
De halogeendimmer is een naam die je nog weleens tegenkomt. Maar eigenlijk is dit geen goede naam en zorgt deze benaming alleen maar voor meer verwarring. Het is een overblijfsel uit de periode waarin het allemaal nog wat eenvoudiger was. In die tijd waren nagenoeg alle spotjes halogeen en gebruikte die een gewikkelde trafo. Had je een 'normale 230V lamp dan volstond een standaard dimmer. Had je echter spotjes (halogeen en dus een gewikkelde trafo), dan had je de dure halogeendimmer nodig. Tegenwoordig heb je echter halogeen lampen op 230V en op 12V met behulp van een trafo. En de trafo kan van één van twee soorten zijn (gewikkeld of elektronisch). Je kunt dus niet meer spreken van een halogeendimmer.
Tegenwoordig bestaan er universeel dimbare trafo's. Deze dimmers kunnen zowel met gewikkelde als elektronische trafo's gedimd worden. Helaas zijn deze universele trafo’s nog niet aan te sluiten op een standaard 230V dimmer. Het voordeel van deze universele transformatoren's is dat ze zowel met een dimmer voor elektronische als voor gewikkelde (spoelen) trafo zijn te gebruiken. Niet iedere lijn van schakelmateriaal heeft een dimmer voor gewikkelde trafo's in het assortiment. Maar een dimmer voor elektronische trafo's is nagenoeg altijd wel verkrijgbaar.
Het laatste punt waar je op moet letten, is het vermogen of wattage van de dimmer. Dimmers hebben vaak een minimaal en maximaal vermogen. Het is belangrijk dat het verbruikte vermogen niet buiten dat bereik valt. Wanneer de dimmer onder het minimale vermogen afneemt, kan het licht gaan haperen. Dit geldt tevens als de dimmer te veel vermogen verbruikt; met overbelasting als gevolg. Beide situaties kunnen de levensduur van de dimmer verkorten of andere schade opleveren. Blijf daarom altijd binnen het opgegeven vermogensbereik.
Verlichting en dimmers lijken een wereld op zich. Vooral voor al die mensen die hier maar sporadisch mee van doen hebben. Toch is het allemaal wel te bevatten, als je even de tijd neemt om een en ander helder te krijgen. Vertrouw je het nog niet, vraag dan altijd een expert. En ook wanneer je nog tot een aanschaf moet overgaan, kun je altijd de verkoper een vraag stellen.
Vertrouw je het niet en moet je nog aanschaffen, dan kun je het ook altijd vragen aan de winkelier.
De inbouwspots die dimbaar zijn, zijn compatibel met het grootste deel van de dimsystemen. De King of Dimming spots zijn zelfs compatibel met 99 procent van de dimsystemen die er op de markt zijn. Dit betekent dat deze spots vrijwel altijd werken op het dimsysteem wat je al in huis hebt.
Verlichting is onder te verdelen in drie typen verlichting: Basis-, sfeer- en accentverlichting. Met deze verschillende soorten verlichting kun je elke ruimte inrichten.
Onder basis verlichting verstaan we het licht dat je aandoet als je binnenkomt. Dit is het ‘ eerste’ licht in een ruimte. Denk aan bijvoorbeeld een plafonnière in keuken of een hanglamp boven de eettafel.
Sfeerverlichting wordt gebruikt om sfeer aan te brengen in een ruimte. Denk hierbij aan een tafellamp op een dressoir of eenstaande lamp in een hoek. Maar sfeerverlichting kunnen ook de inbouwspots zijn in een kloof langs de wand, die je bediend met een dimmer.
Tot slot voeg je accentverlichting toe. Welke plekken hebben nog extra lichtbronnen nodig. Denk aan een leeslamp bij de stoel waar je altijd de krant leest, spotjes op de schilderijen, werklicht boven een aanrechtblad of een bureaulamp bij de werkplek. Een lamp met een hogere lumen waarde is lichtsterker en biedt meer flexibilteit om het juiste accent aan te brengen.
Schuif hieronder met de diverse onderdelen en verlichting typen om een idee te krijgen over hoe je de ruimte kunt inrichten met licht. Of download de grid en teken je verlichtingsplan uit. Succes!
Koninklijke Philips Nederland is een gediversifieerd technologiebedrijf dat het leven van mensen wil verbeteren door zinvolle innovaties op het gebied van gezondheidszorg, consumentenlevensstijl en verlichting. Het bedrijf is marktleider op het gebied van cardiologische zorg, acute zorg en zorg voor thuis, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, en op het gebied van scheerapparaten, haartrimmers en mondverzorgingsproducten. Bekijk hier alle producten van Philips op praxis.nl.