Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Delen

Minder zoekopdrachten naar alternatieven voor gasverwarming

Sinds de invoering van het prijsplafond is de zoekvraag naar alternatieven voor verwarming gedaald

AMSTERDAM, 20 oktober 2022 - Een jaar geleden schoten de gasprijzen voor het eerst omhoog. Nu, een jaar later, bereikt de gasprijs een recordhoogte, maar lijkt er met de invoering van het prijsplafond een oplossing in zicht. Wat doen al deze ontwikkelingen met het online zoekgedrag van de consument? Naar welke alternatieven voor gasverwarming wordt het meest gezocht? En zijn deze nu nog steeds zo populair? Praxis zocht het uit.

AMSTERDAM, 20 oktober 2022 - Een jaar geleden schoten de gasprijzen voor het eerst omhoog. Nu, een jaar later, bereikt de gasprijs een recordhoogte, maar lijkt er met de invoering van het prijsplafond een oplossing in zicht. Wat doen al deze ontwikkelingen met het online zoekgedrag van de consument? Naar welke alternatieven voor gasverwarming wordt het meest gezocht? En zijn deze nu nog steeds zo populair? Praxis zocht het uit.

27 september 2022: een record aan online zoekopdrachten

Sinds de stijging van de gasprijzen merkt Praxis dat steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieven voor gasverwarming. Op 27 september (de dag waarop de lekkages van Nord Stream 1 & 2 plaatsvonden) schoten zowel de gasprijzen als het aantal online zoekopdrachten omtrent alternatieven voor gasverwarming omhoog. Het bleef bij deze piek, want op 5 oktober is het aantal zoekopdrachten in Google met bijna 70% gedaald in vergelijking met 27 september 2022. Dit kan bijna geen toeval zijn, want op 4 oktober werd officieel het prijsplafond ingevoerd dat op Prinsjesdag (20 september) al werd aangekondigd.

Online interesse gasverwarming alternatieven gehalveerd na invoering prijsplafond

In de onderstaande grafiek zie je dat de daling in zoekopdrachten op de Praxis website tussen 27 september en 5 oktober is ingezet. Zien we deze daling alleen bij Praxis bezoekers of zijn er meer Nederlanders die afzien van hun zoektocht naar alternatieven voor gasverwarming? Het laatste is het geval. In de tweede (Google Trends) grafiek zie je namelijk dezelfde trend: na de piek op 27 september is de interesse voor elektrische kachels gedaald. Deze dalende trendlijn in Google zien we voor alle alternatieven voor gasverwarming, zoals infrarood verwarming, petroleumkachels en radiator ventilatoren. In vrijwel alle gevallen is de online interesse voor gasverwarming alternatieven meer dan gehalveerd.

Bron: Praxis Google Search Console data

Bron: Google Trends

Nederlanders bewegen online mee met de gasprijzen

De zoekvraag van Nederlanders beweegt mee met meerdere belangrijke momenten tijdens de gasprijzen gekte. Zo was er in oktober 2021 de eerste enorme stijging van de gasprijzen. Dit werd gevolgd door een volgende stijging in maart 2022 toen Rusland Oekraïne binnen viel. In de periode juli tot september bleven de gasprijzen stijgen. Op 27 september 2022 vonden de lekkages van Nord Stream 1 & 2 plaats en schoten de gasprijzen nog eens omhoog. De online interesse voor bijvoorbeeld pelletkachels als alternatief voor gasverwarming zie je meebewegen met deze momenten. Dit is ook te zien bij de daling in online interesse voor pelletkachels na de invoering van het prijsplafond op 4 oktober 2022.

Bron: Google Trends

Elektrische kachels meest gezochte alternatief voor gasverwarming

September 2022 was de maand waarin de gasprijs een recordhoogte bereikte en Nederlanders massaal op zoek gingen naar manieren om de energierekening omlaag te krijgen. In onderstaande grafiek is het aantal zoekopdrachten in Google van september 2022 vergeleken met dat van 2021. In september 2022 zijn er meerdere records verbroken qua zoekopdrachten. Zo werd er ruim 36 keer vaker naar petroleumkachels gezocht dan in 2021. Dit gold ook voor infrarood panelen, hier werd bijna 24 keer vaker naar gezocht. De elektrische kachels spanden de kroon: alleen al in september werd hier 368.000 keer naar gezocht in Google (bijna 16 keer vaker dan het jaar daarvoor). Met de dalende trendlijn die we voor oktober hebben gezien, is het erg aannemelijk dat het voor nu bij deze records blijft.

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten