Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Moestuin advies en informatie

Heb je altijd al je eigen moestuin willen maken? En denk je ook aan de stappen daarna? Wij helpen je graag op weg!

Maak je eigen moestuin

Tuinieren wordt pas echt leuk als je zelf je eigen planten gaat kweken. Zaaien lijkt misschien moeilijk of het kost veel tijd, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. En als je zaadjes uitgroeien tot mooie sterke planten, geeft dat natuurlijk een goed gevoel. Naast dat het leuk is, is het aanleggen van eten uit je eigen moestuin lekker, gezond en goed voor het milieu. Geen gebruik van gif of conserveringsmiddelen, en geen plastic verpakkingen uit de supermarkt. En wat is er nu mooier dan zelfvoorzienend te kunnen zijn?

Het voorjaar is begonnen en veel mensen zijn druk bezig om een eigen kweektuin en moestuin aan te leggen. Praxis kan je daarbij helpen. Hier vind je alles dat je moet weten en nodig hebt zodat je zelf kan kweken. Heb je geen tuin? Je eigen kruidentuintje aanleggen in een zelfgemaakte kruidenrek is voor op een balkon natuurlijk erg handig.
Bekijk alles voor je moestuin

Wat heb je allemaal nodig voor je moestuintje?

Kassen

Een tuinkas is zeer geschikt voor het kweken van planten, zaden en struiken.

Moestuin benodigdheden

Het is bijvoorbeeld ontzettend handig om jouw (net gezaaide) planten te benoemen in de tuin.

Oppottafels

Met een oppottafel kunt je gemakkelijk werken aan je tuin.

Zaden

Met deze zaden kun je je eigen groente laten groeien die je ook gewoon op kunt eten!

Wat is de beste plek voor je moestuin?

Het allerbelangrijkste bij het aanleggen van een moestuin is de ligging, want met een goede ligging krijg je ook het beste resultaat.

 • Zorg dat de grond goed vlak is en iets afloopt, zodat het water goed kan wegstromen.
 • Laat de ligging van de moesbedden van noord naar zuid lopen.
 • Kies voor een zonnige plek in je tuin of volkstuin.
 • En wat let er op dat je moestuin niet in de wind ligt.
 • Maakrecepten van de moestuin voor de makers

  Tips voor je moestuin

  Voor het aanleggen van een eigen moestuin heb je een aantal artikelen nodig. Het is handig om een boodschappenlijstje te maken, zodat je niks kunt vergeten en alles voor jezelf kan afvinken.

 • Eenjarige planten kiemen in een bak met aarde die ongeveer 20 graden is. Zet de bak daarom in een verwarmde kamer.
 • Zorg ervoor dat iedere plant de juiste voeding krijgt
 • Let op welke planten je plant in een tuin op het noorden of een tuin op het zuiden, dit heeft namelijk invloed op je planten.
 • Aan de slag met je moestuin

  Voorbereiden

  Iedere groente krijgt zijn eigen plekje in de grond. Om de grond goed voor te bereiden is het belangrijk om te weten dat elk gewas een ander soort behoefte heeft aan bemesting van de grond. De ene groente geeft de voorkeur aan een zwaar bemeste grond terwijl de ander beter gedijt in een licht bemeste grond. Ze hebben wel 1 ding gemeen; de grond moet luchtig zijn. Strooi in het voorjaar een laagje kalk over de grond en zorg voor een gebalanceerde Ph-waarde. Bij de meeste groenten ligt de Ph- waarde tussen de 7 en 7,5. Maar je hebt ook groenten die van een zuurdere grond houden (zoals aardappelen), hierbij is de ideale Ph- waarde tussen de 5 en 6.

  Zaaien

  Het inzaaien van de moestuin is eenvoudig en vergt weinig tijd. Prik met je vinger een paar gaten in de grond en vul deze met de zaadjes. Hoe groter het zaad, des te dieper het gat in de grond moet zijn. Kleinere zaadjes liggen meestal een halve tot een centimeter onder de grond, grotere tot wel 5 centimeter. Zorg wel dat er enige afstand is tussen de gaten, anders groeit het gewas te dicht op elkaar en dit is niet goed voor de ontwikkeling. Voeg in ieder gat een beetje water en druk het gat dicht. Geef geen water met een harde straal, anders heb je kans dat de zaadjes weg spoelen. Tip: Zaai nooit steeds het zelfde soort gewas op dezelfde plek in je moestuin. Hierdoor ontstaan ziektes en bodemmoeheid. De bodem heeft op den duur geen voedingsstoffen meer en raakt uitgeput. Als je gevarieerd zaait, zorg je voor een goede vruchtwisseling en behoud je langer de voedingsstoffen in de bodem. Bekijk hier meer moestuintips.

  Onderhoud

  Heb je een moestuin, dan ben je het hele jaar bezig met onderhoud. In de winter weliswaar wat minder dan in het voorjaar. De voornamelijkste klusjes tijdens de koude dagen zijn dan bijvoorbeeld het schoonmaken van het tuingereedschap en potten. Mocht het vriezen, leg dan vliesdoek over de planten om ze te beschermen tegen de kou. Zodra het einde van de winter nadert en er geen vrieskou is, kun je beginnen met het zaaien van de eerste zaden. Als het voorjaar aanbreekt, verwijder je het onkruid, schoffel je de moestuin en zaai je verschillende groenten, kruiden en fruit. Zijn de warme zomerdagen aangebroken? Vergeet al dat lekkers in de moestuin geen water te geven. In de zomer houden de planten wel van een extra slok water. Bovendien kun je ’s zomers al beginnen met het oogsten van verschillende gewassen. Heerlijk genieten dus!

  Oogsten

  Hier heb je al die tijd al naar uitgekeken! De zaadjes die je hebt gezaaid, zijn langzaam uitgegroeid tot lekkere groenten, fruit en kruiden. Erg leuk om dat proces van begin tot eind te volgen en je krijgt er een voldaan gevoel van. Om het hele jaar door te genieten van lekkere groenten, fruit en kruiden, is het slim om niet alles tegelijk te zaaien. Ieder soort gewas heeft een andere zaai- en oogst periode. Zaai je op verschillende momenten, dan kun je bijna het hele jaar door smullen van de oogst!

  Je eigen kruidentuintje

  Naast het houden van groenten en fruit, is het ook erg leuk om kruiden in je moestuin te plaatsen. Tijdens het koken maak je de lekkerste gerechten met…de kruiden uit je eigen tuin! Kruiden die je in de moestuin kunt plaatsen zijn bijvoorbeeld:

 • Bieslook; lekker in soepen en als garnering
 • Citroenmelisse; ideaal voor visgerechten en in limonade
 • Lavendel; heerlijk in cupcakes
 • Peterselie; ideale smaakmaker voor salades
 • Rozemarijn; goede toevoeging in marinades
 • Munt; goed te gebruiken bij lamsvlees en in de thee
 • Deze kruiden hebben behoefte aan een rijke en vochthoudende grond. Je kunt ze zowel in de volle grond planten als in potten en bakken.