Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Het Grote Klusonderzoek

 

Nederlander klust samen

Het Grote Klusonderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders. Door middel van het onderzoek wil Praxis een nòg beter inzicht krijgen in het klusgedrag van Nederlanders. Het onderzoek laat herkenbare resultaten zien met als belangrijkste conclusie: klussen doet men het liefst samen!

 

Nederlanders klussen graag, bij 93% van de Nederlanders is dit jaar een klus uitgevoerd in of rond het huis en men doet gemiddeld 8 klussen per jaar. Opvallend is dat 7 op de 10 Nederlanders het liefst samen klussen, dat blijkt uit Het Grote Klusonderzoek van Praxis uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ruigrok | NetPanel waaraan 2.620 Nederlanders deelnamen. De belangrijkste redenen om samen te klussen zijn gezelligheid, handigheid en snelheid. Ook blijkt dat jongeren erg veel vertrouwen hebben in de kluskennis en -ervaring van de doe-het-zelvers boven de 50 jaar, terwijl ouderen de kluskennis van jongeren minder hoog inschatten. 

Doe het zelf, maar doe het vooral samen

Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat klussen niet alleen maar nuttig is, maar vooral een sociale aangelegenheid is. Vooral vaders blijken ideale kluspartners te zijn. Meer dan de helft van de klussers onder de 30 jaar schakelt de hulp van hun vader in op het moment dat er moeten worden geklust. Redenen om samen te klussen zijn bij mannen voornamelijk de gezelligheid en de verhoogde snelheid, terwijl het bij vrouwen vooral draait om de handigheid van de medeklussers. Opvallend is dat we niet alleen thuis klussen, maar de afgelopen 12 maanden ook ruim 2 klussen bij bekende hebben gedaan. Bijna 1 op de 5 Nederlanders klust bovendien buiten de deur, bijvoorbeeld bij een (sport)vereniging. 

 

Hebben jongeren tegenwoordig nog voldoende kluskennis?

Vroeger was het gebruikelijk om alle klussen in- en om het huis zelf uit te voeren. In de loop der jaren is de kluskennis en ervaring van jongeren steeds minder geworden. Uit Het Grote Klusonderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen onder de 30 jaar aangeeft hulp in te schakelen. Ook het ontbreken van de juiste klusspullen speelt een rol bij het inschakelen van hulptroepen. 75% van de mensen onder de 30 jaar leent daarom regelmatig spullen, voornamelijk van ouders. De boormachine blijkt de favoriet, vooral bij vrouwen! Tenslotte is opvallend dat er door mensen onder de 30 jaar het meest wordt geklust in de slaapkamer en dat men boven de 50 jaar het meest klust in de tuin. De mensen tussen de 30 en 50 jaar klussen het meest in de tuin en woonkamer.

 

De klus zelf is voor man, maar vrouwen bepalen vaker het eindresultaat

Ook in het klusgedrag tussen mannen en vrouwen zijn er duidelijke verschillen te benoemen. Zo geeft 1 op de 3 mannen aan meer te kunnen dan een basis- en/of gemiddelde klus. Bij vrouwen ligt dit veel lager; slechts 1 op de 20 vrouwen aan meer te kunnen dan een gaatje boren, lamp ophangen of behangen. Klussen is dus nog steeds een mannendomein. Echter, uit Het Grote Klusonderzoek blijkt dat in de meeste gevallen de vrouwen vaker dan mannen bepalen hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien.