• NaN

Je kerstboom verzorgen

Er gaat natuurlijk niets boven een echte kerstboom. Maar hoe voorkom je dat hij voor kerst al zijn naalden verliest? Met deze verzorgingstips geef jij je kerstboom de liefde die hij nodig heeft. 

Bekijk alle echte kerstbomen

Bekijk alle kunstkerstbomen


Zaag een stukje van de stam af

Heb je een gezaagde kerstboom? Zorg dan dat je zelf nog eens 3 tot 4 centimeter van de onderkant van de stam afzaagt. Zo kan de boom beter water opnemen. Zaag de stam recht af, en dus niet schuin of in een V-vorm.


Je kerstboom laten acclimatiseren

Zit er een plastic hoes om de boom? Haal deze er dan thuis zo snel mogelijk af. Zo voorkom je dat de boom gaat schimmelen. Laat je kerstboom daarna minstens 24 uur acclimatiseren in een koele ruimte van het huis. Hierdoor vallen zijn naalden minder snel uit. Zet een gezaagde boom ook alvast in een emmer of kerstboomstandaard met water.


Zoek een goede plek voor je kerstboom

Zoek een mooie plek in je huis voor de boom. Het liefst niet op de tocht of dichter dan twee meter op de verwarming. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de boom snel uitdroogt en de naalden eerder vallen. Heb je vloerverwarming? Zet je kerstboom dan het liefst op een krukje.


Je kerstboom water geven

Je kerstboom heeft water nodig. Een kerstboom water geven zonder kluit doe je door een kerstboomstandaard met waterreservoir te gebruiken. Controleer iedere dag of die nog goed gevuld is met water. Een boom drinkt namelijk liters water per dag. Zo voorkom je uitdroging en het uitvallen van naalden. Ook kun je af en toe de takken nat sproeien. Heb je een kerstboom met kluit? Geef hem dan meteen een paar liter water. Daarna is een halve tot één liter water per dag voldoende.


Je kerstboom voeding geven

Ben je op zoek naar kerstboom voeding? Dan kun je ook universele kamerplanten voeding gebruiken. Hiermee krijgt je kerstboom een extra boost en behoudt hij langer zijn naalden. Voeg de voeding aan het gietwater toe volgens de aanwijzingen op de verpakking. 


Wanneer kan ik de kerstboom opzetten?

Wil je de kerstboom opzetten, maar weet je niet zo goed wanneer? De ongeschreven regel is vaak na de Sinterklaasviering op 5 december. Je kunt hem natuurlijk ook eerder optuigen. Let er wel op dat echte kerstbomen vaak drie à vier weken mooi blijven. Plaats mooie kerstverlichting en kerstballen in je boom en creëer een gezellige sfeer in huis! 

Tot wanneer kan ik de kerstboom laten staan?

De officiële kerstperiode duurt tot Driekoningen op 6 januari. De meeste mensen tuigen dan hun kerstboom af. Wil je liever je kerstboom met kluit niet wegdoen? Geef hem dan een tweede leven. Je kunt deze kerstboom namelijk planten in de tuin of laten versnipperen.

Kerstboom in de tuin planten

Het is belangrijk om eerst de boom te laten acclimatiseren. Daarom laat je hem een paar dagen in de berging of garage staan. Snijd daarna de pot los, graaf een kuil dubbel zo diep en breed als de kluit en gooi er een flinke hoeveelheid potgrond op. Zorg er ook voor dat je de boom gedurende de eerste maanden voldoende water geeft zodat hij goed kan groeien.

Wil je de boom volgend jaar weer gebruiken als kerstboom? Plant hem dan met pot en al in de grond, laat de pot iets boven de grond uitsteken en geef de boom regelmatig water.

Kerstboom versnipperen

Je kunt er ook voor kiezen om de kerstboom te (laten) versnipperen. Dat is een duurzame manier, omdat de houtsnippers prima te gebruiken zijn als compost voor planten, zoals rododendrons. Er zijn gemeentes die de boom in januari ophalen of je kunt hem natuurlijk afgeven bij een inzamelpunt. Meer weten over het opruimen van je kerstboom? Bekijk dan 5 tips om je kerstboom op te ruimenOnze feestelijke kerstmarkt is open!

Het is al Kerst bij Praxis! In verschillende Praxis winkels organiseren we kerstmarkten vol inspiratie. Van kerstverlichting tot decoratie en van kerstbomen tot de leukste doe-het-zelf-projecten. 

Vind een kerstmarkt in de buurt

Praxis Kerst Special

Bereid je voor op de kerst met Praxis! Deze kerst special zit boordevol bomen, kerstdecoratie, kersttrends, maak-het-zelf-ideeën en inspiratie!

 

bekijk de kerst special

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten