Kerstboom verzorgingstips

Heerlijk, die decembermaand. Het is de tijd van warmte en gezelligheid. De tijd van het zorgen voor je vrienden en familie. En voor je kerstboom natuurlijk.

Als je ooit een echte kerstboom in huis hebt gehad, heb je vast gemerkt dat een levende boom in huis houden iets anders is dan een kamerplant.

Met deze tips geef jij je kerstboom de liefde die hij nodig heeft dit seizoen. 

6 belangrijke verzorgingstips voor jouw kerstboom

Tip 1

Tip 1


Zaag een stukje van de stam af

Als je een mooie, gezaagde kerstboom hebt uitgezocht, zorg dan dat je zelf nog eens 3 tot 4 centimeter van de onderkant van de stam afzaagt.

Tip 2

Tip 2


Laat de boom een dagje wennen

Zet de ingekorte boom in een emmer (of kerstboomstandaard) met ruim water en plaats deze 24 uur in een koele ruimte om hem te laten wennen. Zo kan de stam van de boom zich volzuigen met water en houdt hij langer zijn naalden vast.

Tip 3

Tip 3


Geef je kerstboom een goede plek

Zoek een mooie plek in je huis voor de boom. Het liefst niet op de tocht of dichter dan twee meter op de verwarming. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de boom snel uitdroogt. En dat willen we natuurlijk niet.

Tip 4

Tip 4


Weg van warmte

Heb je vloerverwarming? Heerlijk voor jou, maar niet voor een kerstboom. Zorg dat je de naalden van de boom regelmatig met water besproeit. Ook kun je overwegen de boom op een krukje te plaatsen.

Tip 5

Tip 5


Geef naast liefde, heel veel water

Gebruik een kerstboomstandaard met waterreservoir en controleer iedere dag of die nog goed gevuld is met water. Een boom drinkt namelijk liters water per dag. Zo’n standaard voorkomt uitdroging en dus ook het uitvallen van naalden.

Tip 6

Tip 6


Heb je een kerstboom in pot?

Natuurlijk heeft een kerstboom in pot ook genoeg water nodig. Je weet precies wanneer hij dorst heeft als de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Zorg dat de pot op een bord of schotel staat, voordat je ‘m water geeft. Zo wordt overtollig water opgevangen.