Koopadvies hogedrukreinigers

Eens in de zoveel tijd is je tuin wel toe aan een grondige schoonmaak. Maar groene aanslag, verfresten en ander hardnekkig vuil verwijder je niet zomaar met een vochtige doek. Hiervoor heb je de kracht van een hogedrukreiniger nodig. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van zo’n hogedrukreiniger? Praxis helpt je graag op weg.

Alle soorten hogedrukreinigers

Hogedrukreinigers verschillen in merk, type motor, wateropbrengst en accessoires. Maar ook de werkdruk maakt het verschil. Over het algemeen geldt: hoe hoger het aantal bar, hoe meer werkdruk en hoe krachtiger de straal. Hierin zijn 3 categorieën onder te verdelen.


110 bar voor snelle klusjes
 • Basic hogedrukreiniger
 • Niet duur in aanschaf
 • Perfect als je ‘m weinig gaat gebruiken
 • Ideaal voor schoonspuiten tuinmeubelen, gereedschap en fiets

110 tot 130 bar voor allround gebruik
 • Goede hogedrukreiniger voor regelmatig gebruik
 • Voor schoonspuiten terras, schutting en auto
 • Vaak inclusief terrasreiniger
 • Gemakkelijk in gebruik

130 bar voor zware klussen
 • Professionele hogedrukreiniger voor zware klussen
 • Krachtig genoeg voor zwembaden, metselwerk, tractor en hardnekkig vuil
 • Vaak inclusief ingebouwde slanghaspel

Goed om op te letten

Houd rekening met de volgende punten bij het aanschaffen van een hogedrukreiniger


Sluit de hogedrukreiniger aan op de waterleiding. Gebruik hiervoor een tuinslang en bijbehorende aansluiting. Omdat het gebruik per merk kan verschillen, adviseren we de handleiding van het apparaat erbij te pakken.

Staat je hogedrukreiniger in een koude ruimte in de winter? Zorg dat je ‘m voorziet van antivries. Gebruik je de reiniger niet zo vaak? Koppel de onderdelen los waar dat kan. Behandel de rubbertjes met vet of siliconenspray.

De meest gangbare garantietermijn is tussen de 2 en 5 jaar. Kijk op de productpagina van de hogedrukreiniger hoe lang de garantie daarop geldt.

Wil je vet en olie van oppervlaktes verwijderen? Gebruik dan warm tot heet water in je hogedrukreiniger. In de handleiding van de hogedrukreiniger staat hoe warm het water maximaal mag zijn. Gewone (bovengenoemde) hogedrukreinigers kunnen geen water verwarmen. Hiervoor heb je speciale warmwaterreinigers. Of sluit je hogedrukreiniger aan op een kraan met warm water.

Gebruik een speciale allesreiniger voor hogedrukreinigers om je tuinmeubels, voertuigen, gevels en alle waterbestendige oppervlakken schoon te spuiten. Pas op: ongeschikte reinigingsmiddelen kunnen zorgen voor beschadigingen.

Handige accessoires


Met een vuilfrees spuit je een dun, snel roterend straaltje water met grote kracht. Dit vergroot het oppervlak waardoor je extra krachtig schoon kunt maken. Gebruik een vuilfrees nooit om een fiets of auto mee schoon te maken. De vuilfrees bevestig je in plaats van de normale spuitlans.

Met een dakgoot- en rioolset maak je verstopte regenpijpen, afvoerbuizen en leiding vrij. De achterwaarts gerichte hogedruksproeiers duwen de slang door de pijp of afvoer. Dit verwijdert de verstopping door het vuil naar het eind van de afvoer te verplaatsen.

Met een roterende wasborstel kun je oppervlakken prachtig schoonmaken. Pas wel op dat je gevoelige oppervlakken eerst goed schoonspuit. Steentjes of zand kunnen schade veroorzaken als je er met een borstel overheen gaat. Wanneer je je auto gaat schoonmaken, wil je natuurlijk geen krassen in je lak.

Een terrasreiniger heeft een kap zodat het vuil en water niet alle kanten op spuit. Ook wordt de druk wat meer verdeeld, zodat je met minder bewegingen je hele terras reinigt.
Zo gebruik je de hogedrukreiniger veilig

Zo gebruik je de hogedrukreiniger veilig

Een hogedrukreiniger is krachtig gereedschap, daarom is het zaak om er veilig mee om te gaan. Hieronder geven we je enkele tips. 

 

 • Achter de waterstraal zit veel druk. Spuit daarom nooit op mensen of dieren. Sowieso is het verstandig om kinderen uit de buurt te houden wanneer je met de hogedrukreiniger werkt. 
 • Pas altijd op met elektriciteit en water. Maak je hogedrukreiniger nooit schoon als de stekker nog in het stopcontact zit. 
 • Gebruik gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Tijdens het spuiten kunnen er bijvoorbeeld steentjes opspatten. 
 • Zorg dat je altijd stabiel staat. Een hogedrukreiniger kan tegenkracht geven, hou hier met name op steigers of ladders rekening mee. 
 • Reinig asbesthoudende oppervlakken niet met een hogedrukreiniger. Dit moet je aan een professional overlaten. 
 • Draag een lange broek en dicht schoeisel. 
Meer tips over hogedrukreinigers

Heb je een hogedrukreiniger nodig, maar wil je er geen aanschaffen? Bij Praxis kun je er ook eenvoudig eentje huren. Afhankelijk van het filiaal, hebben we vaak nog veel meer verschillende hogedrukreinigers te huur. Deze kun je online reserveren en in de Praxis winkel ophalen.

Gereedschap huren