Keuzehulp behangen

Ben je op zoek naar behang dat helemaal voldoet aan jouw wensen? Dan zijn er vele mogelijkheden bij Praxis. In deze keuzehulp helpen we je met het maken van de juiste keuze. Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Hoe kun je het beste behangen en wat moet je precies doen om je oude behang goed te verwijderen?

We laten je zien welke soorten behang er zijn en geven je tips om je behangklus zo goed mogelijk te laten verlopen. 

Soorten behang

Er zijn verschillende soorten behang verkrijgbaar. We zetten ze voor je op een rijtje, inclusief de belangrijkste kenmerken. 


Glasweefsel- of vliesbehang
 • Geeft een zichtbare structuur
 • Breng kleur aan middels latex
 • Beschermt de muren
 • Eenvoudig aan te brengen

Vliesbehang
 • Eenvoudig aan te brengen en te verwijderen
 • Geen behangtafel nodig omdat lijm op de muur kan worden gesmeerd
 • In allerlei dessins te verkrijgen
 • Het behang kan geschoven worden op de muur, zodat het dessin precies aansluit

Vinylbehang
 • Stevig en gaat lang mee
 • Vochtig af te nemen met doekje en kan tegen spatwater
 • Glad of met textuur te verkrijgen
 • Is overschilderbaar

Papierbehang
 • Goedkope manier om je muur een nieuwe look te geven
 • Overschilderbaar
 • Verschillende structuren
 • Bedekt geen oneffenheden
Voordat je aan de slag gaat

Voordat je aan de slag gaat

Om je behang mooi strak op de muur te krijgen is het van belang dat je deze eerst voorbehandelt, tenzij het gaat om een splinternieuwe wand waar alleen een laagje verf op zit. Verwijder oude resten behang of plaksel met bijvoorbeeld een schraper en/of afweekmiddel. Doe eventueel handschoenen aan om je huid te beschermen als je hiermee aan de slag gaat. Je kleding bescherm je met een overall. Je kunt ook gebruik maken van een behangafstomer, voor een goed resultaat zonder gebruik van chemicaliën.

Ontvet de muur en maak deze stofvrij. Behandel de muur met voorstrijk (of verdun de behanglijm met water en breng een laagje aan). Hierdoor is de ondergrond egaal van kleur en voorkom je dat er oneffenheden in de kleur door het behang komen. 

Voor het aanbrengen van behanglijm kun je een behangtafel aanschaffen. Gebruik een trap als je gaat plakken, zodat je de banen bovenaan bij het plafond kunt aanbrengen.

 

Alle behangbenodigdheden

Hoe kan je het beste behangen?

Bekijk de video en ga aan de slag met jouw behangklus!


Alles over behanglijm

Alles over behanglijm

Welke lijm heb ik nodig? 

 • Glasweefsel- en glasvliesbehang - lijm voor glasweefsel
 • Papierenbehang en vinylbehang - lijm voor normaal tot zwaar behang
 • Vliesbehang - vliesbehanglijm
 • Vlakvinyl en schuimvinyl - lijm voor zwaar behang

Hoeveel lijm heb ik nodig?

 1. Bereken de oppervlakte van de muur
 2. Kijk op de verpakking hoeveel vierkante meter je kan behangen met één verpakking, dit verschilt namelijk per lijmsoort 

Wat moet ik lijmen?

 • Glasweefsel- en glasvliesbehang - muur inlijmen, behang er daarna direct opplakken
 • Vliesbehang - muur inlijmen, behang er daarna direct opplakken
 • Vinylbehang - behang inlijmen, behang er daarna direct opplakken
 • Papierenbehang - behang inlijmen, laten inwerken en op de muur plakken
Ga naar het assortiment behanglijm

Hoeveel behang heb ik nodig?

 1. Meet de breedte van de kamer en deel dit door de breedte van de rol (meestal is een rol 53cm breed).
 2. Meet de hoogte van de kamer en tel 10 cm overlap erbij op. Één rol behang heeft meestal een lengte van 10 meter. Deel 10 meter door de hoogte van de kamer + de overlap.
 3. Deel het aantal benodigde banen door het aantal banen uit een rol.

 

Hoeveelheid banen uit een rol behang met een patroon

 1. Meet de breedte van de kamer en deel dit door de breedte van de rol (meestal is een rol 53cm breed).
 2. Meet de hoogte van de kamer, tel 10 cm overlap en de patroonhoogte erbij op. Één rol behang heeft meestal een lengte van 10 meter. Deel 10 meter door de hoogte van de kamer + de overlap + patroonhoogte.
 3. Deel het aantal benodigde banen door het aantal banen uit een rol.

Kies de perfecte print

Kies de perfecte print

Twijfel je nog over een bepaalde print of weet je niet goed hoe het in jouw kamer zal staan? Je kunt bij ons behangstalen kopen, zodat je thuis kunt kijken of het behang past in jouw kamer. De behangstalen kun je online bestellen en deze worden gratis thuisbezorgd. Het is ook mogelijk om een behangstaal te kopen in een Praxis winkel bij jou in de buurt. 

Wil je een echte eyecatcher in huis? Dan kun je het best fotobehang kopen! Of je nu kiest voor fotobehang van een bos, met bloemen, van het strand of ander mooi natuur. Zo´n prachtige foto als behang over de hele wand geeft direct een fijne sfeer in je kamer.

Ben je op zoek naar een leuke print behang voor de kinderkamer? Wij hebben speciaal behang voor kinderen. Dit behang is ideaal voor kinderen want het is gemakkelijk schoon te maken met een vochtige spons. 

Fotoprints

Tips voor behangen


Behang verwijderen kan in de meeste gevallen met behangafbijtmiddel. Dit kan worden aangebracht met een blokborstel en zorgt ervoor dat de behanglijm sneller oplost. Als het middel is ingetrokken kan het behang van de muur worden verwijderd. De meest effectieve manier om behang te verwijderen is met een behangstripper/stoommachine. Als het behang niet direct loslaat helpt het om gaatjes in het behang te prikken.

Zorg dat je altijd een hele wand afmaakt. Als je bijvoorbeeld de stukken boven ramen en deuren later gaat behangen, kan dit kleur- en structuurverschil geven. Koop rollen behang die allemaal hetzelfde verfbad hebben gehad om kleurverschil te voorkomen.

Met een nadenroller rol je de naden tussen twee banen plat. Doe dit nooit bij een behangsoort met structuur, omdat je dan de structuur uit het behang drukt.


Breng een streep water op de muur aan. Als deze na omstreeks vijf minuten verdwenen is, dan is het een normaal zuigende muur. Mocht de muur nog nat zijn na vijf minuten dan is deze zwak of niet zuigend. In dat geval dient de muur eerst voorbehandeld te worden met hechtingsmiddel. Als het water ruim binnen de vijf minuten is verdwenen dan is het een snel zuigende muur. Deze dient met voorstrijkmiddel behandeld te worden.

Laat bij behang met een patroon de eerste decorkant naar boven op tafel liggen. Verschuif vervolgens de banen daarop steeds tot de patronen precies passen. Snijd de banen op maat plus tien centimeter, om de banen op maat te aan te laten sluiten.

Bekijk onze klusgids over behangen. Je kunt het PDF-bestand openen en de volledige handleiding vinden.