Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Alles over het gras verticuteren

Het verticuteren van gras is net zo belangrijk voor een gezond gazon. Maar wanneer en hoe vaak moet je eigenlijk verticuteren? In deze klustip vertellen we je alles over gras verticuteren, van het ideale moment om dit te doen tot hoe je het op de juiste manier kunt aanpakken.

Het verticuteren van gras is net zo belangrijk voor een gezond gazon. Maar wanneer en hoe vaak moet je eigenlijk verticuteren? In deze klustip vertellen we je alles over gras verticuteren, van het ideale moment om dit te doen tot hoe je het op de juiste manier kunt aanpakken.

verticuteermachine
Ga snel naar

Wat is verticuteren?

Verticuteren is een samenvoeging van de woorden 'vertical' en 'cut'. Dit betekent simpelweg verticaal snijden in het gras. Het is een onderdeel van gazon onderhoud waarbij je met een speciale machine het mos, afgestorven gras en onkruid van je gazon verwijdert. Deze machine heeft messen en naalden die in de grond snijden om het gras los te maken en het vuil weg te halen. Zo kan lucht, water en voeding makkelijker bij de wortels van het gras komen.

Waarom moet je het gras verticuteren?

Het vericuteren van het gras heeft een aantal fijne voordelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Verwijdert dood materiaal

Met verticuteren verwijder je mos, dode grassprieten en ander organisch materiaal. Dit maakt ruimte voor gezond gras om te groeien.

 

Verbetert de luchtcirculatie

Verticuteren helpt de grond los te maken, waardoor de luchtcirculatie verbetert. Zo blijven de graswortels gezond en groeit het gras beter.

 

Betere water- en voedingsopname

Door het verwijderen van overtollig organisch materiaal dringt water gemakkelijker door tot de wortels van het gras. Zo voorkom je droogte. Ook nemen de wortels van het gras gemakkelijker voedingsstoffen op uit de bodem.

 

Voorkomt viltvorming

Door regelmatig te verticuteren voorkom je dat er een dikke laag vilt ontstaat die het gras verstikt en de groei belemmert.

Wat is de beste tijd om het gras te verticuteren?

Het gras verticuteer je het beste wanneer je gazon in een groeifase zit, bij voorkeur in het voorjaar (maart tot mei) en in het najaar (augustus tot oktober). De bodemtemperatuur moet namelijk minstens tien graden Celsius zijn. Als het kouder is, groeit het gras langzamer. En dan duurt het langer voordat je gazon weer helemaal hersteld is na het verticuteren. Weet je niet zeker wat de bodemtemperatuur is? Meet dit dan eerst met een thermometer.

gras lente

Verticuteren in het voorjaar

In de lente blijft de bodemtemperatuur gewoonlijk boven de tien graden Celsius. Het gras groeit dan sterk, waardoor het een perfect moment is om je gazon te verticuteren. Zo bereid je jouw grasveld voor op het nieuwe tuinseizoen. Het is het beste om dit te doen na een derde keer maaien, omdat het gras dan sterk genoeg is om te worden verticuteerd.

gras herfst

Verticuteren in het najaar

In het begin van de herfst, tussen eind augustus en oktober, is het ook een goed moment om het gazon te verticuteren. Het gras heeft dan nog genoeg tijd om te herstellen voordat de winter aanbreekt. Zo geef je je gazon een goede kans om zich voor te bereiden op de koudere maanden die eraan komen.

Hoe vaak moet ik verticuteren?

Hoe vaak je moet verticuteren, hangt af van de bodemstructuur van je gazon. Als je gazon goed groeit en geen viltlaag heeft, is verticuteren bijna niet nodig. Maar een gazon met veel mosgroei of een viltlaag van 2 cm heeft één tot twee keer per jaar een opknapbeurt nodig. Als de viltlaag minder dan 1 cm dik is, is verticuteren om het jaar voldoende. Heeft je gazon een goede bodemstructuur? Dan verticuteer je het gazon eens in de twee jaar of zelfs minder vaak.

Wanneer verticuteer je niet?

icoon droogte

Verticuteren bij hoge temperaturen

Zowel in de lente als in de herfst kan het soms heel warm worden. Als zo'n hitteperiode aanbreekt, is het beter om het verticuteren even uit te stellen. Op die manier voorkom je dat de grasplantjes uitdrogen. Wacht liever tot het wat koeler is en het gras een beetje vochtig is voordat je begint met verticuteren.

icoon regen

Verticuteren bij nat weer

Het is niet slim om te verticuteren als het gras nat is of als het regent. Grasophopingen komen dan namelijk vast te zitten in de verticuteermachine. Hierdoor kan de machine vastlopen of kapotgaan. Het is beter om te wachten tot de grond wat droger is. Dan is mulch gemakkelijker te verwijderen en zorg je voor een optimale bodemreiniging.

verticuteerhark

Met de hand of met een machine?

Je hebt twee opties om het gras te verticuteren: met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Welke je kiest, hangt af van je budget en de grootte van je gazon.

Heb je een klein gazon of wil je slechts een paar plekken behandelen? Dan kun je prima een verticuteerhark gebruiken. Dit kost wat meer moeite, maar het is goed te doen voor kleine gazons. Voor grotere gazons is een verticuteermachine handiger, omdat het tijd en energie bespaart. Met een machine kun je de messen nauwkeurig instellen, waardoor je het gazon overal gelijkmatig behandelt. Let er wel op dat je de machine niet te diep instelt. De messen moeten slechts twee tot drie millimeter diep in de grasmat dringen om de viltlaag te verwijderen.

Voor gazons kleiner dan 500 vierkante meter is een elektrische verticuteermachine geschikt. Voor grotere gazons is een benzine verticuteermachine handiger, omdat je dan niet beperkt wordt door een snoer.

Hiermee verticuteer jij makkelijk het gazon

Bekijk alle verticuteermachines

Zo verticuteer je het gazon

Stap 1: gras maaien

Voordat je begint met verticuteren, is het slim om eerst het gras te maaien. Maai het gras niet te hoog, maar zo'n 2 tot 4 centimeter. Dit maakt het verticuteren veel makkelijker, omdat je de viltlaag van het gazon beter bereikt. Is het gras een beetje vochtig? Begin dan met verticuteren.

 

Stap 2: verticuteermachine afstellen

Stel de verticuteermachine af. Dit houdt in dat je de machine aanpast aan de dikte van de viltlaag. Bij een dikke viltlaag kies je voor de diepste stand van de machine. Bij een dunne viltlaag kun je oppervlakkiger te werk gaan.

 

Stap 3: verticuteren

Gebruik de verticuteermachine om rechte lijnen over je gazon te trekken. Trek daarna banen dwars over het gazon. Je zult zien dat er de tweede keer minder afval los komt. Beweeg de machine soepel en gelijkmatig over het gazon. Druk niet te hard op specifieke plekken, want dat kan het gras beschadigen.

 

Stap 4: grasvilt verwijderen

Gebruik een brede gazonhark om het mosafval en grasvilt te verwijderen. Zo kan het gras blijven ademen. Sommige verticuteermachines hebben al een opvangbak. Handig, want dan hoef je het afval niet apart te harken!

 

Wat te doen na het verticuteren?

Het kan schrikken zijn wanneer je na het verticuteren naar je gazon kijkt. In het begin ziet het er misschien niet zo mooi uit, maar dat is normaal. Het gras heeft namelijk wat tijd nodig om volledig te herstellen. En als je deze stappen volgt, zul je na ongeveer een week al verbetering zien.

kalk

Bekalken

Bodems worden van nature zuurder na verloop van tijd. Hierdoor groeien mossen en onkruiden sneller. Je kunt dit proces vertragen door kalkmeststof over je gazon te strooien. Kalk heeft een neutraliserende werking, waardoor de zuurgraad van de bodem op een goed niveau blijft. Ook kan het gras dan beter voedingsstoffen opnemen.

Bekijk alle kalk
gazonmest

Bemesten

Klaar met bekalken? Dan is het tijd om het gazon te bemesten. Gazonmest voegt voedingsstoffen toe aan het gras, zoals kalium, magnesium en ijzer. Hierdoor kan het gras gezond groeien, verbetert de groene kleur en maakt het gras sterker tegen ziekten en droogte. Sommige soorten gazonmest bevatten ook al kalk, dus hoef je dat niet apart te strooien.

gras zaad

Bijzaaien

Heb je na het verticuteren kale plekken in je gazon? Zaai deze plekken dan bij met graszaad. De meeste graszaden zullen binnen een paar weken ontkiemen, waardoor je snel weer een dichte grasmat krijgt. Zorg ervoor dat de grond na het zaaien de eerste 2 tot 4 weken vochtig blijft door voorzichtig en gelijkmatig te sproeien.

zwenksproeier

Bewateren

Om je gazon te herstellen, is het belangrijk om het gras water te geven. Maar let op dat je niet teveel of te weinig water geeft. Te weinig water maakt het gras dof en droog, terwijl te veel water het kan laten verdrinken en rotten. Zorg dus voor een goede balans en houd goed in de gaten hoe het met het gras gaat.

Gereedschap huren

Verticuteermachine huren

Wil je liever een verticuteermachine huren? Dat kan met onze verhuurservice. Reserveer 'm makkelijk online en haal hem op in een van onze winkels.

Huur een verticuteermachine

Veelgestelde vragen

Meer over gazon onderhoud

Gazon bemesten

klustip

Gazon bemesten

Je tuin bewateren: 5 slimme tips die het je makkelijk maken

Inspiratie

Je tuin bewateren: 5 slimme tips die het je makkelijk maken

Alles over grasmaaiers

Productadvies

Alles over grasmaaiers

Tuinplanten water geven: zo doe je dat!

Inspiratie

Tuinplanten water geven: zo doe je dat!

Gazon onderhoud

klustip

Gazon onderhoud

Zelf gras zaaien? Zo leg jij een gazon aan.

klustip

Zelf gras zaaien? Zo leg jij een gazon aan.

Alles over gras sproeien

klustip

Alles over gras sproeien

6 handige tips om onkruid te verwijderen

Inspiratie

6 handige tips om onkruid te verwijderen

Alles over gras maaien

klustip

Alles over gras maaien

Onkruid in gazon

klustip

Onkruid in gazon

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten