Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

Zwevend bureau maken

Met een zwevend bureaublad aan de muur geef jij je thuiswerkplek een hippe uitstraling. Wil je zelf een zwevend bureau maken? Met dit stappenplan leggen we stap voor stap uit hoe je een zwevend bureau van hout maakt. 

 

 • tijd
  1 Dag
 • Kosten
  €310.26
 • stappen
  9
 • klusniveau
  2/5

Stap 1 | Hout op maat zagen

In dit stappenplan maken we een zwevende bureaublad van 244 cm lang en 70 cm breed die bestaat uit twee platen mulitplex underlayment. Meet de plek op waar je het zwevende bureau wilt plaatsen en pas het ontwerp hierop aan. Ga naar de dichtstbijzijnde Praxis winkel en zaag je hout gratis op de gewenste maat.

 

 

Stap 2 | Platen vastlijmen en schroeven

Voordat je begint met het maken van het zwevende bureau leg je een deken op de vloer om deze te beschermen. Zet vervolgens twee schragen op de deken. Hier leg je straks de planken op. Bepaal vervolgens welke kant van de platen je het mooiste vindt en gebruik deze als bovenkant van het bureau. Draai deze plaat nu om zodat de onderkant naar boven wijst en leg deze op de twee schragen dennen. 

Breng gelijkmatig houtlijm aan op de randen en in het midden van de plaat. Smeer dit vervolgens uit met een kwast. Leg nu de tweede plank op de eerste neer en zorg ervoor dat deze netjes op elkaar aansluiten. Om er zeker van te zijn dat de platen niet verschuiven, plaats je lijmklemmen. Klem deze in de hoeken en in het midden van de opeengestapelde planken. 

Na het plaatsen van de klemmen ga je voorboren. Bepaal eerst hoe diep je wil voorboren door je boor naast de plank te houden. Plak op de juiste hoogte de boor af met een stukje tape. Teken vervolgens de boorgaten af door kruisjes te zetten op de plekken waar je gaat boren. Boor nu voor op de kruisjes totdat het tape de plaat raakt. Wanneer de gaten zijn geboord, schroef je de platen aan elkaar vast.

 

Step 3| Extra rand maken

Om het bureaublad een dikkere en stoere look te geven ga je nu extra latten plaatsen. Je begint met een lat van 244 x 10 cm die aan de voorkant van de planken komt. Leg deze lat klaar en verwijder de voorste lijmklemmen. Daarna breng je gelijkmatig lijm aan op de randen van de lat en smeer je dit uit met een kwast. Vervolgens plaats je de lat door hem om te draaien. Zorg ervoor dat de lat goed aansluit op de opeengestapelde platen. Als de platen en rand goed op elkaar aansluiten plaats je de lijmklemmen weer terug op de eerdere plekken. Boor nu gaten voor met de afgetapte boor zoals eerder bij stap 2. Schroef vervolgens de voorste rand vast. 

Herhaal deze stappen bij de latten van 60 cm x 10 cm die aan de beide zijkanten van het bureaublad komen. Als je alle latten hebt vastgeschroefd, haal je de lijmklemmen weer weg. 

 

Step 4| Plaatsing plankdragers bepalen

Meet nu het bureaublad op en bepaal waar de plankdragers geplaatst moeten worden. Zorg ervoor dat de dragers op gelijke afstand van elkaar komen zodat het gewicht van het bureaublad goed verdeeld wordt. Schrijf deze maten op. 

Step 5| Blad afronden en schuren

Draai het bureaublad om zodat de bovenkant naar boven wijst en de achterste rand richting de muur waaraan je het blad wilt bevestigen. Pak nu een klein rond object, zoals een euromunt, en leg deze op de hoek van het bureaublad. Teken met behulp van het muntje de rondingen op het blad af. Als je alle vier de rondingen hebt afgetekend, zaag je deze af met een decoupeerzaag. 

Schuur alle rondingen, oneffenheden en randen van het bureaublad mooi glad met een schuurmachine. Schuur ook de onderkant van de randen glad, zodat je straks geen splinters in je benen krijgt als je er tegenaan zit.

Step 6| Kabelgaten maken

Nu is het tijd om te bepalen waar je de gaten voor je kabels en snoeren wilt hebben. Later in het stappenplan dek je deze gaten af kabeldoorvoerdozen, zodat de kabels en snoeren netjes in het bureau worden weggewerkt zonder dat het een wirwar wordt aan snoeren. 

Boor eerst de gaten voor de kabels met een 60 mm gatenboor en schuur daarna de randen van de gaten glad. Het zwevende bureaublad is nu klaar om opgehangen te worden. 

Step 7 | Plankdragers monteren

Nu het bureaublad klaar is om opgehangen te worden ga je de plankdragers monteren. Meet eerst de afstand en hoogte waarop het zwevende bureau moet komen en teken dit af op de muur. Voor een persoon van 1.70 tot 1.85 lang is een bureau vaak tussen de 70 cm en 75 cm hoog. 

Plaats een plankdrager op de afgetekende hoogte en zet deze loodrecht met behulp van je waterpas. Teken nu de twee boorgaten af van de plankdrager. Boor vervolgens de gaten in de muur met een klopboormachine en gebruik een hamer om de pluggen in de gaten te tikken. Nu is het tijd om de plankdrager vast te schroeven. Gebruik hiervoor de accuboormachine en zet de drager vast met zeskant schroeven. 

Vervolgens ga je de andere plankdragers ook vastzetten. Heb je geen zin om elke keer je rolmaat te gebruiken? Pak dan de tussenmaten erbij die je eerder hebt opgemeten bij stap 4 en teken deze afstand af op je waterpas. Plaats nu de tweede plankdrager loodrecht op de muur en herhaal stap 7. Zo monteer je alle plankdragers van het zwevende bureau op de muur.

Step 8 | Bureaublad plaatsen

Nu de plankdragers aan de muur zijn bevestigd, plaats je het blad. Pak hiervoor het bureaublad van de schragen en en plaats het op de plankdragers. Zorg hierbij dat je het bureaublad goed tegen de muur aandrukt. Ook is het belangrijk dat de buitenste plankdragers hetzelfde aantal centimeters aan de zijkant hebben aan de onderkant van het blad, zodat de plank precies in het midden zit. Schroef nu aan de onderkant het bureaublad vast aan de plankdragers. 

Controleer ten slotte of het zwevende bureaublad stevig aan de muur is bevestigd.

Step 9 | Bureaublad lakken

Nadat je het zwevende bureau aan de muur hebt gemonteerd maak je hem stofvrij. Plak eerst de muur strak af met schilderstape en bescherm je vloer met afdekfolie. Pak nu de vernis en roer hem goed door. Breng de vernis laag voor laag aan om het bureaublad goed te beschermen. Geef je bureaublad minimaal drie lagen vernis. Wil je een strak resultaat? Schuur dan tussendoor het hout licht op. Lees hier hoe je stap voor stap houten meubels beitst.

Dit zijn alle stappen om zelf een zwevend bureau te maken. Wil je nog meer meubels maken voor in je werkkamer? Lees dan ons stappenplan voor een industriële stellingkast met deurtjes en berg in stijl je documenten op.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten