• NaN

Tuinverlichting aanleggen

Tuinverlichting aanleggen? Wij laten je zien hoe je zelf je buitenverlichting aanlegt. Bekijk de video met Krijn of volg direct alle stappen.

 • tijd
  4 Uur
 • stappen
  8
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Lichtplan maken

Meet de lengte en breedte van de tuin op en teken deze op schaal na op papier. Heb je een grote tuin? Begin dan met het intekenen van functionele verlichting. Dat is verlichting die je nodig hebt om door de tuin te kunnen lopen. Teken daarna de sfeerverlichting in.

Bedenk of je de kabels boven of onder de grond wil hebben. Wil je deze onder de grond hebben, dan zul je de kabels moeten onderbreken om er een lamp op aan te sluiten. Dit doe je door middel van een kabeldoos te gebruiken voor onder de grond. Je hebt zeker een kabeldoos per lamp nodig. Teken deze ook in het lichtplan in. Kijk goed hoeveel kabels er in een kabeldoos kunnen zodat je genoeg kabeldozen intekent.

Teken als laatste de kabel in. Het handigste is als een grondkabel zo dicht mogelijk langs een schutting of muur loopt, zodat je niet zoveel van je tuin hoeft op te graven. Bewaar je lichtplan ook na het aanleggen van je tuinverlichting zodat je altijd weet waar de kabels lopen.

Stap 2 | Kabellengte bepalen

Leg de buitenlampen op de plekken waar je deze wil gaan plaatsen, zodat je de tuinverlichting daarna makkelijk kunt aanleggen. Rol vervolgens de grondkabel uit langs deze plekken. Knip de kabel af op de totale lengte die je nodig hebt. Zorg er wel voor dat je voldoende overlengte hebt. Het kan zijn dat er keer iets mis gaat en zo heb je niet ineens te weinig kabel. Daarnaast is werkruimte altijd handig.

Graaf de grondkabel in op 60 cm diepte. Leg hierna de buitenkabel neer (mocht je deze gebruiken). Dit doe je als de grondkabel is ingegraven zodat je dan pas goed kunt bepalen hoe lang je buitenkabel moet zijn om op de grondkabel aan te kunnen sluiten.

Stap 3 | Kabels ingraven en monteren

Graaf 60 cm diep waar de grondkabel geplaatst gaat worden. De buitenkabel, die naar bijvoorbeeld een hanglamp gaat, kun je als opdek plaatsen door middel van kabelzadels. Daarnaast plaats je deze altijd in een slagvaste buis zodat de kabel beschermd is tegen beschadigingen.

Stap 4 | Kabeldozen plaatsen

De stroom komt meestal van binnen en hier sluit je de hoofdkabel van de stroomvoorziening op aan. Je kunt ook een buitenstopcontact aansluiten waarop je de hoofdkabel kunt aansluiten. In deze stap ga je de stroom die door de grondkabel loopt, aftakken naar de tuinverlichting toe. In dit geval maken we gebruik van een waterdichte grondkabeldoos.

Knip de grondkabel doormidden op de plaats van de kabeldoos ongeveer komt. Zo krijg je dus twee kabels voor in de grondkabeldoos: een waar de stroom vandaan komt en een waar de stroom weer verder gaat naar andere lampen. De derde kabel die erin komt, is van de lamp zelf.

Haal met een kabelmes ongeveer 10 cm van de buitenmantels van alle kabels af. Zorg ervoor dat de stroomkabels zelf mooi bloot komen te liggen. Het kan zijn dat je kabel twee mantels heeft. Strip vervolgens de blootliggende kabels met de striptang. Strip bij alle kabels de laatste centimeter. Plaats op alle uiteinden van de kabels lasklemmen en verbind deze met dezelfde kleur van het andere stuk grondkabel. Als de grondkabels verbonden zijn kun je de buitenverlichting aansluiten op de grondkabel. Het kan zijn dat je tuinverlichting andere kleuren draden heeft dan de grondkabel. Het kan per situatie verschillen welke kleuren dan op elkaar worden aangesloten. Controleer dit online of met een elektricien.

Als alles is aangesloten kunnen de lasklemmen en de kabels in de grondkabeldoos worden gedaan. Knip als eerste de mantel weg die nog aan de kabel zit. Zijn de kabels dikker dan de opening van de grondkabeldoos? Zaag de uiteinden van de kabeldoos dan af met een ijzerzaag. Klik de grondkabeldoos dicht en plaats tape op het uiteinde. De hars die in de dozen komt om deze waterdicht te maken doe je er later pas in. Mocht er iets mis zijn met de aansluitingen, dan kun je dit nog verhelpen voordat het onder het hars zit.

Stap 5 | Schakelaar plaatsen

In deze stap verbind je de buitenkabel met de schakelaar. De buitenkabel plaats je langs de muur naar een kabeldoos of stopcontact met een slagvaste buis. Deze slagvaste buis bevestig je weer met kabelzadels. Zorg er weer voor bij de buitenkabel dat er voldoende overlengte is zodat je voldoende lengte hebt om de kabel aan te sluiten.

Als je voorkant van de schakelaar eraf haalt, zie je vier gaatjes waar je deze mee kunt bevestigen. Houd de schakelaar op de muur op de plaats waar deze moet komen. Controleer met een waterpas of deze recht zit en trek met een potlood de vier gaten over op de muur. Boor op deze plaatsen gaten met de klopboor en plaats pluggen in de gaten. Strip de kavels zoals bij de grondkabels. Sluit de bruine draad op de L-ingang van de schakelaar. Sluit de zwarte draad aan op de schakel zijde van de schakelaar. Heb je nog andere kleuren? Dan hoef je deze niet te gebruiken.

Stap 6 | Lampen insteken en ophangen

Heb je hanglampen in je lichtplan? Dan sluit je deze in deze stap aan. Strip de kabels van zowel de lamp als de buitenkabel en sluit deze weer kleur op kleur aan. De meeste lampen hebben kroonstenen. Als dit niet het geval is kun je lasklemmen gebruiken. Plaats de rest van de lampen in de tuin ook.

Stap 7 | Hoofdstroom aansluiten en testen

Zet als eerste de groep uit waar je de schakelaar op plaatst. Weet je niet zeker welke groep het is? Zet dan de hoofdschakelaar om. Hier werk je weer met drie kabels: een kabel komt uit de muur. Hier komt de stroom vandaan, een kabel gaat naar de schakelaar en een kabel gaat naar je lampen. Strip de draden weer 1 cm en verbind deze met lasklemmen kleur op kleur. Zet de stroom er weer op en controleer of alle tuinverlichting brand.

Mochten er lampen zijn die het niet doen, controleer dan goed of je alles hebt aangesloten en kijk waar de fout zit. Controleer daarna nogmaals. Let hierbij constant op je eigen veiligheid.

Stap 8 | Kabeldozen vullen met giethars

De giethars zit in de verpakking van de grondkabeldozen. Zorg ervoor dat de giethars op kamertemperatuur is. Doe handschoenen aan en leg een vuilniszak onder de plek waar je gaat werken. Zo voorkom je dat je harsresten in je tuin krijgt.

Mix de twee componenten van de giethars goed door elkaar heen voordat je de verpakking van de giethars open maakt. Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking voordat je aan de slag gaat. Knip of snijd een hoekje van het zakje met de hars af. Vul de grondkabeldoos tot net onder de rand met hars. Plaats het deksel op de grondkabeldoos en plaats deze in de grond. Als alle grondkabeldozen gevuld zijn, kun je gegraven geul met de grondkabel en de kabeldozen dichtmaken.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten