• NaN

Schutting plaatsen

Meer privacy in je tuin of een mooie afscheiding maken met je buren? Wij laten je zien hoe je zelf een houten schutting plaatst. In het stappenplan maken we zelf een schutting van schuttingpalen en tuinschermen.

 

 • tijd
  1 Dag
 • Kosten
  €332.20
 • stappen
  5

Stap 1 | Lijn schutting bepalen

Bereid de ondergrond voor, zodat deze vlak en schoon is. Span met het metseldraad van voor naar achteren op de erfgrens en houd rekening met dikte van de paal. Wil je de schutting op de erfgrens plaatsen, omdat je deze samen met je buren plaatst, dan haal je de helft van de paaldikte eraf en daar zet je de draad neer.

Als je de schutting plaatst op je eigen helft, dan haal je een hele paaldikte eraf. Als je het lastig vindt om schuttingpalen te plaatsen, kun je ook eerst piketpaaltjes plaatsen om het draad tussen te spannen. Als je een schutting plaatst die tot in de hoek loopt, zorg dan dat je het draad tot aan de eerste hoek spant. Span het draad 5 cm van de grond. Als de draad iets raakt, is het niet meer recht. Gebruik een bouwhaak als de erfgrens niet duidelijk genoeg is.

Stap 2 | Schuttingpalen plaatsen

Schuttingschermers zijn vaak 1.80m bij 1.80m, maar meet dit altijd na. Omdat je ook nog ruimte nodig hebt voor beschermingsmateriaal reken je 2 cm extra. Gebruik hierbij een maatlat. Deze schuif je tegen de eerste paal aan, want dan weet je de plaats van de volgende paal. Plaats eerst die paal, zodat je de lat daar weer tegen aan kan schuiven. De maatlat wordt dus 1.82 m. Je kunt voor verschillende soorten palen gaan. Als je voor een houten paal gaat, smeer deze dan in met rubber seal, wat rotting voorkomt. Om te bepalen hoe diep je het schuttingscherm in de grond steekt, deel je de totale lengte van het scherm door drie. De paal van 1.80 m steek je dus tot 60 cm in de grond. Om de duurzaamheid van het schuttingscherm te vergroten, plaatsen we deze nog 10 cm extra van de grond. De paal krijgt dus een uiteindelijke lengte van 2.50 m.

De eerste schuttingpaal is tegen het huis aan geplaatst. Deze is bevestigd met slagpluggen en vervolgens is de paal aangestort met beton. Boor altijd in de voeg, zodat de steen altijd intact blijft. De laatste paal is tegen de schuur aan bevestigd. Deze kon eenvoudig worden vastgeboord in de houten schuur. Gebruik een grondboor om het gat voor de tweede paal te maken. Gebruik hierbij handschoenen tegen splinterend hout. Zorg dat je de paal alvast waterpas stelt en er een beetje zand in gooit, zodat deze stevig staat. Let er dus op dat de paal tegen de maatlat en draad aanstaat. Hierna kun je hem naar boven toe waterpas stellen. Vervolgens kun je hem met de palenrammer of voorhamer dieper slaan, tot de uiteindelijke diepte. Gooi water en snelbeton in het gat en schuif er wat zand bij. Druk het stevig aan. Laat de paal los en check nog een keer of de paal waterpas staat. Snelbeton zal de rest doen. Volg dezelfde stappen bij het plaatsen van de volgende schuttingpalen en maak te allen tijde gebruik van de maatlat.

Haal de onderste draad weg en span een draad ter hoogte van de schuttingdelen. Dit meet je op het hoogste punt, dit is doorgaans bij de woning. Die lijn zet je waterpas door, zodat je een draad kan spannen om daarvandaan terug te meten hoe hoog je schuttingbeslag moet komen.

Stap 3 | Schuttingbeslag bevestigen

Als je alle schuttingpalen hebt geplaatst, kun je het schuttingbeslag, ook wel L-beslag genoemd, op de palen gaan vastschroeven. Je plaatst er één op de boven en onderzijde. Een belangrijke stap om niet te vergeten is het voorboren. Dit zorgt ervoor dat het schuttingbeslag niet afbreekt, wanneer je het erin draait. Schuttingpalen zijn niet zo breed, dus aan weerskanten komt er een schuttingscherm.

Plaats het ene L-beslag een centimeter onder het andere L-beslag, zodat deze twee elkaar niet raken. Zorg er altijd voor dat het L-beslag richting jouw kant gedraaid is. Dit zorgt ervoor dat je het schuttingscherm vanaf jouw tuin kan vastdraaien. Je kunt het L-beslag eerst met de boor vastmaken en vervolgens met de hand verder draaien. Hier kun je een klauwhamer voor gebruiken.

Stap 4 | Tuinschermen van de schutting plaatsen

Nu gaan we de schutting maken met tuinschermen. Het is handig om schuttingdelen met z’n tweeën te plaatsen. Schroef de schutting goed vast met twee schroeven per L -beslag. Controleer of de schutting waterpas hangt aan de hand van het draad. Gebruik RVS schroeven. Omdat deze niet roesten zijn ze geschikt voor buitengebruik. Het laatste schuttingdeel moet op maat worden gezaagd. Meet op hoe breed het scherm moet worden. Vaak moet je één plank eraf halen en teken je op de liggers de maat af.

Als dit is gebeurt, kan je de horizontale planken op maat zagen. Als laatste kan je bepalen op de verticale plank smaller moet worden. Als dit het geval is, dan kan je hem zagen met de cirkelzaag. Vervolgens schroef je de plank weer terug aan het tuinscherm, om daarna het tuinscherm te plaatsen. Herhaal dit tot je hele schutting is geplaatst. 

Stap 5 | Schuttingpalen afwerken

Meet de hoogte op de eerste en laatste paal en teken deze af. Span hiertussen een slaglijn en trek aan het touwtje. Nu zie je op dezelfde hoogte van elke paal een krijtstreep. Zaag de schuttingpalen af naar gewenste hoogte. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de palen extra bescherming te bieden door een afdekkap erop te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht in de paal kan komen en het staat netjes. Nu is je hele schutting geplaatst. Optioneel is om de schutting nog te beitsen in een leuke kleur of om de levensduur te verlengen. Lees in het stappenplan schutting beitsen hoe je dit het beste kunt doen.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten