Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

Schuifdeuren voor een schuine wand op zolder maken

Wil je meer opbergruimte creëren op je zolder? In dit stappenplan ontdek je hoe je schuifdeuren in een wand op zolder kunt maken. Van meten en voorbereiden tot het plaatsen van het railsysteem en het afwerken van de deuren, volg deze eenvoudige stappen om jouw zolder optimaal te benutten!

 • tijd
  8 Uur
 • Kosten
  €292.07
 • stappen
  12
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Ruimte opmeten

Begin met het nauwkeurig opmeten van de ruimte waar je de opbergruimte wilt creëren. Vervolgens is het belangrijk om de gewenste hoogte en plek van de deuren te bepalen onder de schuine wand. Houd er rekening mee dat de exacte afmetingen van de deuren later worden vastgesteld. In dit stappenplan werken we met een breedte van 3,50 meter, waarin we 4 deuren plaatsen. De deuren krijgen een kleine overlapping.

 

Stap 2 | Railsysteem en onderrails op maat maken

Nu ga je het railsysteem van de schuifdeur in de wand op maat maken. Zorg ervoor dat je zorgvuldig te werk gaat om een perfect passend railsysteem te creëren waar de schuifdeuren straks aan kunnen hangen. Begin met het plaatsen van de vuren latten op de grond van waar je de opbergruimte wil maken. Door de overlapping van de deuren kun je precies aftekenen waar je straks moet zagen. Doe dit ook voor de onder- en bovenrails, zodat ze straks perfect passen bij de afmetingen van de plek waar je de schuifdeuren gaat plaatsen. Gebruik een winkelhaak om een nauwkeurige en kaarsrechte zaaglijn te tekenen op de lat. Vervolgens kun je een decoupeerzaag gebruiken om de latten en rails op de juiste maat af te zagen. 

Stap 3 | Kapclips op zolderbalk plaatsen

Voor de volgende stap van het stappenplan ga je de kapclips verdelen en bevestigen. Verdeel de kapclips gelijkmatig over de lat om de plaats op de zolderbalk te bepalen. In dit stappenplan werken we met een bestaande zolderbalk. Heb je geen zolderbalk? Zet dan met een waterpas een lijn op de schuine wand en monteer de kapclips op de wand.

Nadat je de clips over de lat hebt verdeeld, neem je de maten over op de zolderbalk en schroef je de clips stevig vast. Dit zorgt ervoor dat het railsysteem stevig wordt bevestigd en de schuifdeuren probleemloos kunnen bewegen.

Step 4 | Ophangen railsysteem controleren

 Nu is het tijd om de kapclips op het railsysteem te markeren en monteren. Begin met het aftekenen van de positie van de kapclips op de lat. Verwijder vervolgens de pinnen uit de kapclips, zodat ze los van elkaar komen. Zo kun je ze gemakkelijk op het railsysteem monteren.

Zodra je de kapclips op de lat hebt bevestigd, kun je het railsysteem weer aan de zolderbalk monteren door de pinnen terug te plaatsen en stevig vast te zetten met de moer. Zorg ervoor dat het railsysteem stevig en veilig aan de zolderbalk hangt voordat je verder gaat.

Wanneer het railsysteem naar tevredenheid aan de zolderbalk hangt, kun je deze tijdelijk loshalen om de rails op de lat te monteren. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de rails perfect aansluiten op de gemarkeerde posities van de kapclips op de lat. 

Stap 5 | Rails op lat monteren

Nu ga je de rails van de schuifdeuren bevestigen voor een stevige montage. Voordat je aan de slag gaat, is het slim om de rails eerst voor te boren. Leg een stuk afvalhout onder het metaal om te voorkomen dat je per ongeluk in je vloer boort tijdens het boren. Verdeel de boorgaten gelijkmatig over de rails voor een stabiele bevestiging. Dit zorgt ervoor dat de rails goed vast komt te zitten en niet gaat wiebelen. Nu ga je de rails daadwerkelijk monteren. Bevestig de rails stevig aan de lat met voldoende schroeven. Zo weet je zeker dat de rails goed op zijn plek blijft en niet losraakt. En als je meerdere delen rails hebt, kun je ze eenvoudig met de bijgeleverde pennen aan elkaar verbinden. Een stevige montage is essentieel voor goed werkende schuifdeuren onder een schuin dak.

Stap 6 | Ophangen railsysteem

Het is tijd om het railsysteem stevig aan de zolderbalk te bevestigen. Dit klusje kun je het beste met z'n tweeën doen, voor extra stabiliteit en gemak.

Plaats het railsysteem aan de zolderbalk en zorg ervoor dat het goed op zijn plek zit. Vervolgens kun je het railsysteem borgen met behulp van de pennen en moeren.  Daarna is het belangrijk om de kapclips wat vaster te draaien, zodat de balk stroever draait. Op die manier zorg je ervoor dat de schuifdeuren soepel kunnen bewegen zonder te veel speling. Neem even de tijd om te controleren of het railsysteem recht hangt, gebruik daarvoor een waterpas. Een recht railsysteem is essentieel voor een optimale werking van de schuifdeuren.

Stap 7 | Schuifdeuren op maat maken

Nu ga je schuifdeuren op maat maken. Ga naar de Praxis om jouw houtsoort te bepalen en vraag bij de zagerij naar de mogelijkheden om het hout op maat te laten zagen.

Eerst ga je controleren of alles waterpas is. Als dat het geval is, kun je de afmetingen van de deuren naar eigen smaak bepalen. Meet de hoogte van de vloer tot aan de rails. Bij dit systeem moet je 1,8 cm van de hoogte af te trekken vanwege de wielen, zodat je de juiste hoogte voor de deuren krijgt. Dit zorgt ervoor dat de deuren perfect passen en soepel kunnen bewegen.

In dit stappenplan hebben we gekozen voor gegrond MDF als houtsoort. Vergeet niet om grondverf en lak te gebruiken om de deuren af te werken en ze helemaal naar jouw smaak te maken.

 

Stap 8 | Rollend geleidesysteem plaatsen

Nu de deuren klaar zijn voor gebruik, ga je het geleidesysteem plaatsen. Begin met het bepalen van de plaats van de wielen en bovengeleiders op de deuren. Schroef ze stevig vast aan de schuifdeuren. Start eerst met het vastdraaien van alleen het lange stel sleuven aan de zijkanten van de wielen. Gebruik een waterpas en een van de deuren om de plaatsing van de onderrail te bepalen. Hang de deur op en controleer of deze recht hangt en goed rolt. Als dat het geval is, kun je de rails op de vloer aftekenen op dezelfde positie.

Om schade aan je vloer of laminaat te voorkomen, kun je gebruikmaken van dubbelzijdig tape om de onderrail stevig aan de vloer te bevestigen. Op die manier blijft de rail goed op zijn plaats en voorkom je verschuivingen.

Als je gebruikmaakt van twee delen rails, plaats dan de bijgeleverde pennen om de rails aan elkaar te bevestigen. Dit zorgt voor een naadloze verbinding en een stevige ondersteuning voor je schuifdeuren.

 

Stap 9 | Deuren plaatsen

Nu kunnen de deuren in het systeem worden geplaatst. In dit stappenplan worden 4 deuren overlappend geplaatst. Dit betekent dat de deuren elkaar gedeeltelijk overlappen wanneer ze gesloten zijn. 

Schuif eerst de deuren boven in de rails. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en niet losraken. Plaats vervolgens de wielen van de deuren in de onderrails. Dit zorgt ervoor dat de deuren soepel kunnen bewegen en goed op hun plek blijven. 

Stap 10 | Plint plaatsen

Nu ga je de kier onder de zolderbalk afdekken met een plint. Begin door de afstand te meten tussen de zolderbalk en het railsysteem. Deze meting is essentieel om de juiste lengte voor de plint te bepalen.

Zodra je de juiste lengte hebt, teken je de boorgaten af op de plint op basis van de gemeten afstand. Hierdoor weet je precies waar je moet boren om de plint perfect op zijn plek te laten komen. Zorg ervoor dat de afdekplint stevig en strak past. Boor nu de boorgaten op de getekende markeringen. Hierdoor zet je de plint stevig vast en zorg je ervoor dat deze op zijn plaats blijft. Gebruik vervolgens schroeven om de plint aan de zolderbalk te bevestigen en de kier volledig af te dekken. Door de plint vast te schroeven, creëer je niet alleen een nette en afgewerkte uitstraling, maar voorkom je ook dat stof en vuil zich ophopen in de kier.

Om de schroeven een professionele afwerking te geven en een strakke uitstraling te behouden, kun je afdekkappen gebruiken. Deze kappen bedekken de schroeven en zorgen voor een naadloze afwerking van de plint. Zo ziet het geheel er netjes en verzorgd uit.

Stap 11 | Schuifdeuren afstellen

De opbergruimte is bijna klaar en het is tijd om de laatste aanpassingen te doen. Als je merkt dat de deuren schuin staan of een kier vormen, is het moment gekomen om ze bij te stellen. Begin door de schroeven van de wielen wat losser te draaien. Hierdoor krijg je de vrijheid om de deuren bij te stellen en eventuele scheefstand te corrigeren. Neem de tijd om elke deur zorgvuldig af te stellen, zodat ze mooi in lijn komen te staan.

Zodra je tevreden bent met de aanpassingen en de deuren recht staan, is het tijd om de wielen weer stevig vast te zetten. Dit kun je doen door de derde borgschroef te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de wielen op hun plaats blijven en voorkomt verdere verschuiving tijdens het gebruik van de deuren.

Stap 12 | Handgrepen plaatsen op schuifdeuren

Om de bergruimte gemakkelijker te kunnen openen, is het tijd om handgrepen te plaatsen op de schuifdeuren. Bepaal eerst waar je de handgrepen wilt hebben. Denk na over de meest handige en comfortabele positie waar je gemakkelijk de deuren kunt openen. Markeer deze locaties duidelijk op de deuren.

Meet vervolgens de afstand tussen de gemarkeerde posities en teken nauwkeurig af waar de gaten moeten komen. Dit zorgt ervoor dat de handgrepen gelijkmatig worden geplaatst en zorgen voor een uniforme uitstraling. Neem de tijd om precies te meten en tekenen, zodat de handgrepen perfect passen.

Nu is het tijd om de gaten te boren. Boor twee gaten per handgreep op de aangegeven locaties. Zorg ervoor dat je een boor gebruikt met de juiste diameter, zodat de handgrepen stevig gemonteerd kunnen worden zonder speling.

Ten slotte duw je de handgrepen eenvoudig in de geboorde gaten. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en geen speling hebben. Dit geeft je een stevige grip bij het openen van de bergruimte en zorgt voor een mooie afwerking.

Schuifdeuren voor een opbergruimte op zolder maken? Zo doe je dat!

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten