Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

Zelf je vloer egaliseren

Het egaliseren van je vloer doe je voordat je laminaat, tegels of vloerbedekking legt. Door de de zelfnivellerende werking van de egalisatiemortel krijg je een vlakke en strakke vloer. Of het nu gaat om het egaliseren van een betonnen vloer, het egaliseren van een houten vloer of het egaliseren van een vloer voor pvc, de basisprincipes van het egaliseren zijn over het algemeen hetzelfde. Wil je zelf je vloer egaliseren? In dit stappenplan leer je hoe je egalisatiemortel aanmaakt en hoe je uiteindelijk je vloer egaliseert.

 • tijd
  2 Dag
 • Kosten
  €1236.15
 • stappen
  8
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Voorbereiding vloer egaliseren

Het egaliseren van je vloer is een uitdagende klus. Doordat je te maken hebt met droogtijd moet je de egalisatiemortel snel achter elkaar aanbrengen. Het is daarom aan te raden om met twee of drie personen te werken, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Zo kun je de egaline sneller aanmaken en gelijkmatig over de vloer verdelen.

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is de buitentemperatuur. We raden aan om alleen de vloer te egaliseren bij een buitentemperatuur tussen de 5 °C en de 25 °C. Bij te hoge temperaturen droogt de egaline te snel en vloeit deze minder makkelijk uit, waardoor er oneffenheden op de vloer ontstaan.

Voordat je begint, kun je eventueel de oude vloer en plinten verwijderen als dat nog niet is gebeurd. Als je een bestaande tegelvloer wilt egaliseren, kun je in de meeste gevallen hier overheen egaliseren. Controleer wel eerst of alle tegels goed vastzitten. Tik zachtjes met een hamer op de tegels. Als de tegel hol klinkt of los zit, dan moet je deze eerst verwijderen. Schuur vervolgens alle tegels licht op om een betere hechting met de primer te krijgen.

Als je een vloer met vloerverwarming wilt egaliseren, zorg er dan voor dat de vloerverwarming ten minste 48 uur uitstaat. Loop ook de vloer na op oneffenheden. Deze kun je eenvoudig wegtikken met een steenbeitel en een hamer.

Stap 2 | Vloer schoonmaken

Voordat je begint met het egaliseren van de vloer, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gehele vloer stofvrij is. Maak de ruimte daarom schoon met een bezem en loop vervolgens de hele ruimte na met een stofzuiger. Gebruik hiervoor een bouwstofzuiger. Als je zelf geen bouwstofzuiger hebt, dan kun je deze gemakkelijk huren bij Praxis. Zo zorg je ervoor dat de vloer volledig schoon is en voorkom je dat er stof en vuil in de egaline komt.

Stap 3 | Gaten en kieren vullen

Loop voordat je begint met egaliseren, de gehele vloer na op kieren en gaten. Kleine gaten en kieren vul je op met acrylaatkit. Voor grote gaten kun je vloerreparatie van Weber gebruiken. Zo voorkom je dat de egaline wegvloeit. Dit is vooral belangrijk bij het egaliseren van een vloer op de eerste verdieping of de zolder.

Daarna is het belangrijk om de naden tussen de muren en de vloer dicht te maken. Smeer de acrylaatkit vervolgens uit voor een glad resultaat. Herhaal deze stap ook voor kieren in de vloer of bij de vloerverwarmingsslangen. Zelfs hele kleine gaten en kieren kun je op deze manier dichten met acrylaatkit.

Heb je een kruipruimte of randen die je niet dicht kunt kitten? Gebruik dan rachels of vuren latten om deze af te sluiten. Let er wel op dat de randen uiteindelijk hoger zijn dan de hoogte van de egaline. Kit vervolgens de randen af zodat ook hiertussen de egaline niet door kan lopen. 

Stap 4 | Hoeveel egaline per m2

Voordat je de hoeveelheid egaline voor de vloer kunt berekenen, ga je de oneffenheden van de vloer opmeten. Gebruik hiervoor een lange waterpas (minimaal 150 cm) en een duimstok. Is het een grote ruimte, dan raden we aan om een kruis-lijnlaser te gebruiken.

Leg de lange waterpas op meerdere plekken op de vloer. Meet de oneffenheden op met de duimstok. Als je het diepste punt bepaald hebt van de ruimte, dan weet je de minimale dikte van de egaline. In ons geval is dat 8 mm. Lees vervolgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Weber Egalisatie geeft aan dat er 1,7 kg egaline nodig is voor een millimeter over een vierkante meter. In dit stappenplan hebben we de volgende berekening: 1,7 (kg) x 8 (mm) = 13,6 kg. Dit is de benodigde hoeveelheid egaline per vierkante meter. Bereken de totale oppervlakte van de ruimte (55 m2 in dit stappenplan) en vermenigvuldig dit met 13,6 kg; 55 x 13,6 = 748. Deel dit bedrag door het gewicht van één zak egaline (20 kg); 748 / 20 = 37,4. Rond altijd naar boven af voor de hoeveelheid zakken die er nodig zijn.

Stap 5 | Voorstrijk aanbrengen

Ondergronden hebben meestal een zuigende werking. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat er eerst voorstrijk wordt aangebracht. Voorstrijk zorgt namelijk voor een goede hechting van de egaline. In dit stappenplan gebruiken we Weber Vloerprimer.

Schud het voorstrijk goed door elkaar en giet deze in een emmer. Je kunt verschillende verpakkingen in één emmer toevoegen, zodat je voldoende hebt om de gehele vloer in een keer voor te strijken. Begin met een blokkwast langs de randen en werk systematisch de gehele ruimte af.

Gebruik het voorstrijk tot net onder de keuken. De egaline zal een beetje doorlopen, maar zal snel stoppen met vloeien, omdat de ondergrond daarachter niet is voorgestreken. Een plintje plaatsen is dus niet nodig.

Giet vervolgens het voorstrijk over de vloer en verspreid deze met een zachte bezem. Je begint achterin de ruimte en werkt richting de deur, zodat je altijd nog naar buiten kunt.
Als de gehele vloer is voorgestreken moet het geheel drogen. De droogtijd is gemiddeld circa 4 uur, maar raadpleeg hiervoor altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Na het drogen zul je merken dat het voorstrijk plakt. Dit zorgt voor een goede hechting tussen de egaline en het voorstrijk. 

Tip: Strijk voor op dag één en breng egaline aan op dag twee. Zo kan het voorstrijk de hele nacht drogen en weet je zeker dat deze goed droog is. Houd wel rekening met de buitentemperatuur. Bekijk hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Stap 6 | Afplakken

Plak nu de randen van de muren, kozijnen en de trap af. Gebruik afplaktape dat breder is dan de hoogte van de egalinelaag. Druk de tape goed aan op de ondergrond. 

stap 7 | Egaline aanbrengen op je vloer

Voordat je begint met egaliseren van je vloer, is het belangrijk om eerst een plan te maken voor het aanmaken en aanbrengen van egalisatiemortel. Egaline heeft namelijk een korte droogtijd. Je moet de mortel snel verwerken en nat in nat aanbrengen. We raden aan om deze klus met minimaal twee personen uit te voeren, zodat er tegelijkertijd egalinemortel wordt aangemaakt en de tweede persoon de egalinemortel aanbrengt op de vloer.

Leg alle zakken in de buurt van de flexibele kuip en leg de tuinslang naast de emmer zodat je snel water kunt toevoegen aan de emmer. Voeg altijd eerst water toe aan de kuip en daarna pas de egaline, zodat je de exacte mengverhouding aanhoudt (raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Mix de egalisatiemortel tot een vloeiende substantie. Zorg ervoor dat er geen klonten in de egalisatiemortel zitten. Je kunt het best per pak werken. Vul dus één kuip met een zak egaline en met de benodigde hoeveelheid water. Zo weet je zeker dat de mengverhouding goed is en de kuip niet te zwaar wordt.

Werk van links naar rechts over de korte kant van de kamer. Breng een baan aan van ongeveer 50 centimeter en begin dan weer waar je bent begonnen met de eerste baan.Begin langs de randen en zorg ervoor dat de egaline goed tot aan de muur en in de hoeken komt. Gebruik de spaan om de egaline uit te strijken. Tip: werk met een lijmkam. Met de gladde kant strijk je de egaline mooi strak. Met de tanden van de kam controleer je of de hoogte goed is. Er zijn lijmkammen met verschillende maten tanden. In dit stappenplan wordt een lijmkam met 8 millimeter tanden gebruikt. Verdwijnen alle tanden in de egaline? Dan weet je dat je 8 millimeter hebt aangebracht.

Gebruik de prikroller gedurende het proces om alle lucht uit de egaline te krijgen. Dit zorgt uiteindelijk voor een harde onderlaag. Leg niet te veel egaline, anders kun je er niet meer bij met de prikroller. Werk zo richting de deur totdat de gehele vloer is geëgaliseerd.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de droogtijden.

Stap 8 | Controleren

Controleer na de droogtijd of deze mooi vlak is. Leg de waterpas in de lengte over de vloer en controleer of er geen ruimtes eronder zitten.Houd er rekening mee dat de vloer niet waterpas hoeft te zijn. Zolang er geen kieren zichtbaar zijn tussen de waterpas en de vloer, is de vloer vlak genoeg om te bekleden.

Is de vloer niet helemaal recht en zitten er nog grote kieren tussen de waterpas en vloer? Dan zul je alle stappen opnieuw moeten herhalen.

Na het egaliseren van je vloer kun je laminaat, vloerbedekking of tegels leggen. We vertellen je op onze klusadviespagina over vloeren graag de eigenschappen van iedere vloer én geven je klusadvies voor als je aan de slag gaat. 

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten