Lichtplan maken
Met een lichtplan leg je vast waar je verlichting gaat plaatsen. Zo is op de juiste plekken voldoende licht aanwezig. Dan is het licht in de ruimte niet alleen sfeervol, maar ook zeer functioneel. Wij leggen uit hoe je een goed lichtplan maakt voor jouw woning.
Met een lichtplan leg je vast waar je verlichting gaat plaatsen. Zo is op de juiste plekken voldoende licht aanwezig. Dan is het licht in de ruimte niet alleen sfeervol, maar ook zeer functioneel. Wij leggen uit hoe je een goed lichtplan maakt voor jouw woning.

Lichtplan maken

Stap 3: Geef de activiteiten aan
Geef aan waar in de ruimte activiteit plaatsvindt. Het kan zo zijn dat je op dezelfde plek verschillende activiteiten uitvoert. Denk aan op dezelfde bank lezen als TV kijken. Of overdag werken aan de eettafel, terwijl je er ’s avonds eet. Ook kan het zo zijn dat je iets wilt uitlichten, zoals een leuk hoekje of een werk aan de muur. Geef dit ook aan op de plattegrond. Dit geeft niet alleen inzicht in waar je licht nodig hebt, maar ook wat voor soort licht.

Stap 4: Bepaal de plaats van de verlichting
Nu je weet waar de activiteiten plaatsvinden, kun je ook gaan bepalen waar de verlichting moet komen. Begin met de basisverlichting, zoals plafondlampen en spots. Dit bevindt zich vaak midden in de ruimte en zorgt voor veel licht. Daarna komt de sfeerverlichting, zoals vloerverlichting en tafelverlichting Als laatste komt aanvullende verlichting, zoals een spotje bij een schilderij of een leeslampje.

Stap 5: Geef aan waar stopcontacten en lichtschakelaars zijn
Geef aan waar de lichtschakelaars en stopcontacten zitten. Zo zie je of je er voldoende hebt. Bij een verbouwing of nieuwe woning kun je de aansluitingen gemakkelijk plaatsen daar waar nodig.

Stap 6: Kies de lichtbron per verlichting
Als laatste kies je de lichtbronnen. Voor een uitgebreide uitleg over de verschillen tussen lampen kun je ons productadvies verlichting bekijken.
Verlichting per ruimte
Elke ruimte wordt anders gebruikt en vraagt daardoor om een andere manier van verlichten. We zetten op een rijtje waar je rekening mee kunt houden bij het maken van een lichtplan.
Slaapkamer
Maak gebruik van dimbaar licht om met weinig licht te kunnen gaan slapen
Kies voor een combinatie van basisverlichting (plafondlamp) en functioneel licht (bedlampen)
Mogelijkheden voor bedlampen zijn staande lampen op het nachtkastje, hanglampen of wandlampen
Met slimme verlichting is veel mogelijk zoals het regelen van kleurtemperatuur

Badkamer
Plaats een lamp boven of naast de spiegel om je gezicht uit te lichten. Let op dat er geen schaduwen in het gezicht vallen.
Let goed op de juiste plaatsing van de verlichting in de buurt van kranen (kijk hiervoor ook naar de IP-waarde van de lamp)
Houd rekening met het vocht door de juiste IP-waarde te kiezen
Onze populairste lampen
Een mooie lamp maakt het verschil in een kamer. Dit zijn onze best verkochte en meest populaire lampen!




