Tegels zetten

Aan de slag met tegels

Tegels zijn waterbestendig, gemakkelijk schoon te maken en dus ideaal voor in de keuken, badkamer en het toilet. Bovendien zijn tegels in veel motieven, dessins en kleuren verkrijgbaar. Zelf tegelen is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Wij geven je graag tips om het goed onder de knie te krijgen. Bij het betegelen van een wand heb je de volgende gereedschappen nodig:

 

 

- stellatten

Wandtegels zetten

Waar je ook van plan bent tegels te plaatsen, het is belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan. Bereken van tevoren hoeveel tegels je nodig hebt, zo voorkom je onverwachte verrassingen.

Stap 1 Bereken de oppervlakte van de te betegelen muur of vloer (oppervlakte = lengte x breedte of hoogte) en tel de te betegelen oppervlaktes bij elkaar op.

Stap 2 Bij het snijden van tegels heb je altijd wat snij- breukverlies. Daarom raden wij je aan om altijd wat extra tegels te bestellen. Over het algemeen is 10% extra voldoende. 

Stap 3 Deel de totale oppervlakte, inclusief 10% snij- breukverlies, door de pakinhoud. Dit staat op de informatiekaart van de tegel. Rond het aantal pakken naar boven af. Voorbeeld: U heeft 35m² tegels nodig. De pakinhoud is 1,2m². Deel 35 door 1,2 en dat is 29,17. U bestelt dus afgerond naar boven, 30 pakken tegels.

Verschillende soorten tegels

Er zijn vele verschillende soorten tegels. Houd bij de keuze van de tegel in ieder geval rekening met de volgende punten:

- Bij lichte en matte tegels vallen krassen minder snel op
- Donkere tegels ogen minder snel vuil
- In ruimtes waar water wordt gebruikt is het aan te raden ruwe vloertegels of anti-slip vloertegels te gebruiken
- Wandtegels zijn alleen voor aan de wand, vloer tegels kan je ook als wandtegel gebruiken

Beginnen met tegelen

Begin nooit zómaar een wand te betegelen, dit levert scheef tegelwerk op. Voor recht tegelwerk bevestig je eerst een raamwerk van geschaafde houten latten op de wand. Leg dan voor de wand een rij wandtegels uit. Om werking van de wand op te vangen en het springen van tegels te voorkomen, houd je tussen de laatste tegels en de hoek van de wand een voeg aan van minimaal 6 mm. Plaats tussen de tegels kunststof voegkruisjes of afstandhouders om gelijke voegruimtes te creëren. Voegkruisjes zijn in verschillende standaard maten verkrijgbaar en gebruik je om overal dezelfde voegbreedte te krijgen en verzakking van het tegelwerk te voorkomen. 

Zelden bestaat een wand enkel uit hele tegels. Het fraaiste is om zowel links als rechts gelijke pastegels te gebruiken en dat de pastegels minimaal een halve tegel breed zijn. Bepaal de maat van de benodigde ‘pastegels’ door de afstand op te meten tussen de laatste hele tegel die geplaatst kan worden en de hoek van de wand min twee voegbreedtes (waaronder dus één van minimaal 6 mm).  

Breng de verticale hulplatten waterpas aan op de plaats van de pastegels, zodat je er hele tegels tegenaan kunt zetten. Houd daarbij wel rekening met de ruimte voor de voegen rondom de pastegels. Bevestig de latten met schroeven; in een betonnen ondergrond met pluggen en schroeven. Zorg dat de koppen van de schroeven enigszins uit blijven steken, zodat je ze er later makkelijk uit kunt halen. Breng tussen de verticale hulplatten, ook waterpas, een horizontale lat aan. Bevestig deze lat op de plek waar de onderste rij met pastegels eindigt.

De tegels aanbrengen 

Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing en strijk deze met een lijmkam gelijkmatig op de muur. Begin met tegelen vanuit de linker- of rechteronderhoek en bekijk na elke rij met een waterpas of deze helemaal recht is. Nadat de tegellijm is uitgehard kunnen de latten weer worden verwijderd. 

Snijd de tegels voor de laatste rijen op maat met een tegelsnijder, breek ze voorzichtig af om ze niet te beschadigen. Waar nodig werk je de tegels bij met een tegeltang. Plaats dan ook de laatste tegels.
 
Na 24 uur is de tegellijm uitgehard en kun je beginnen met afvoegen en schoonmaken. Werk de voegen in de hoeken van natte ruimten af met siliconenkit, nadat deze goed vocht-, stof- en vetvrij zijn gemaakt.
 

Tegellijm

- Kant en klare pastalijm gebruik je alleen voor wandtegels op gladde ondergronden. Groot voordeel van pastalijm is dat het kant en klaar is en direct gebruikt kan worden. Lijm die over is kun je bewaren.
- Poederlijm gebruik je voor wand en vloertegels. Deze lijm moet je eerst aanmaken, maar natuurlijk kun je zelf de hoeveelheid kiezen wat je aanmaakt. Poederlijm is flexibeler.
- Gebruik voor marmer en natuursteen een witte lijm, zo voorkom je het doorschijnen van de lijm.

Voegmiddel

- Speciaal voor veel belopen ruimtes is er voegmiddel die waterdicht en vuilbestendig is; bijvoorbeeld Sencys premium voegmiddel.
- Glasmoziëk kun je lijmen én voegen met Litochrom Starlike. Deze 2-componenten epoxy lijm- en voegmiddel is leverbaar in 12 kleuren. Dit product is absoluut waterdicht, kleurecht en zuur en chemicaliën bestendig, bijzonder hygiënisch dus.

Tips

- Grote tegels brengen een rust in de ruimte. Zorg bij het aanbrengen dat de ondergrond goed vlak is en de tegels volledig in de lijm worden gelegd.
- Kleinere tegels geven het gevoel van een luxe hotel. Meestal worden ze op matjes geleverd waardoor ze makkelijker te verwerken zijn.
- Combinaties van groot en klein behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden en zorgen voor een exclusieve, persoonlijke en creatieve uitstraling.
- Rechthoekige wandtegels kunnen zowel horizontaal als verticaal toegepast worden; Indien ze horizontaal worden aangebracht verruimen ze het vertrek. Indien ze verticaal worden aangebracht verhogen ze het vertrek
- Indien vloertegels diagonaal worden aangebracht verruimen ze het vertrek
- Een vloertegel kan ook tegen de wand gebruikt worden. Leuk om een accent aan te brengen in een nis of als een plint langs de wand.
- Controleer voor verwerking de tegels op tintnummer en maatvoering om kleurverschillen te voorkomen. - Gebruik tegels van dezelfde productiedatum en/of kleurnummer.
- Verwerk tegels vanuit verschillende verpakkingen door elkaar.
- Bewaar een pakket tegels i.v.m. beschadigingen van een tegel. Koop altijd een reserve pak.
- Het is vaak het mooiste om de kleur van de voeg aan te passen aan de kleur van de tegel. Er zijn bij - Praxis verschillende kleuren voegmiddel verkrijgbaar.
- Maak voor je begint eventueel een schets op papier (op schaal)
- Bepaal van te voren hoe je de tegels wilt leggen en leg dit droog uit. Zo kun je de tegels goed verdelen, en krijg je een evenwichtige verdeling in de ruimte (en geen smalle tegelrand aan een zijde bijvoorbeeld)
- Houd rekening met droogtijd van de lijm.
- Houd rekening met het voegen van de tegels en de droogtijd.

 

Tegel vervangen

 

In deze video zie hoe je met een aantal praktische tips een tegel moet vervangen.

 

 

Kluswijzer 'Tegelen'