Het plaatsen van een schuifdeur

Het plaatsen van een schuifdeur

Een zolder kan allerlei schuine wanden hebben en dan zijn er best wel wat loze plekjes in die ruimte. Een rail & roll systeem is geschikt voor het maken van scheidingswanden met elk gewenst materiaal als deur. Daarom kan je met behulp van dit systeem jouw opbergplek helemaal eigen maken op elke gewenste plek in huis! Kies bijvoorbeeld, net als Thomas, voor MDF, underlayment of perspex platen. Deze kun je natuurlijk ook weer helemaal naar je smaak maken met (magneet- of krijt)verf, plakfolie of behang.

 

Klusbenodigdheden schuifdeur:

Mdf platen

 

Handgreepprofiel

 

Geleidingsprofiel

 

Duorail

 

Raildrager

 

Duo accessoires

 


Stappenplan voor het plaatsen:

Stap 1
Begin met het bevestigen van de schuine kap clips op een vuren lat. Bevestig deze lat dan weer waterpas op de gordingen. Zo heb je een vlakke basis. 

Stap 2
Maak dan je duo- of sologeleiderail op maat. Met een solorail lopen alle deuren over één rail, bij een duorail kun je de deuren achter elkaar langs laten lopen. Bevestig de rail aan de onderkant van je lat. Op de vloer moet natuurlijk ook zo’n lat komen, maar deze bevestig je pas als laatste. Leg hem wel vast op zijn plek. Hang een wieltje in de bovengeleider om goed uit te kunnen meten hoe groot je deurtjes moeten worden. Houd hem wel iets kleiner; je deurtje moet wel genoeg ruimte krijgen om te kunnen bewegen.

Stap 3
Meet nu dus goed op welke afmetingen je deurtjes moeten gaan krijgen en teken dit af op je plaat. Thomas gebruikt MDF van 18mm. Het hangsysteem is geschikt voor deurdiktes van 35mm en heeft een draagvermogen van 30 kilogram per deur. Een hele plaat MDF weegt ongeveer 40 kilogram, dus het kan flinke deuren dragen! Zaag dan je materiaal op maat en geef het een kleurtje of behangetje naar keuze. Thomas kiest voor wit. Hij gaat met een roller allebei de kanten te lijf om kromtrekken te voorkomen.

Stap 4
Bevestig dan de kogelgelagerde wieltjes aan je deurtjes en hang ze in de rail. Dit doe je om te testen of ze recht hangen en of er geen grote kieren zijn.

Stap 5
Als alle dragers op de deurtjes zitten, kan je het onder geleidingsprofiel gaan bevestigen. Je kunt kiezen uit een profiel over de hele lengte of uit een geleidingsset die je op een paar plaatsen op de vloer bevestigt - net wat jij mooi vindt!