Koopadvies laminaat

Welk laminaat past het beste bij jou en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van laminaat of als je zelf laminaat wilt leggen? Wij helpen je graag op weg!

Kies het juiste laminaat

Wanneer je een kamer gaat inrichten, begin je vaak bij de vloer. Logisch, want een vloer is erg bepalend voor de uitstraling van de kamer. Overweeg je een laminaatvloer? Dan heb je veel keus. Laminaatvloeren zijn er in allerlei kleuren en dessins. Fijne bijkomstigheid: ze zijn een stuk voordeliger en gemakkelijker te leggen dan veel andere vloeren. Op deze pagina helpen wij je bij het kiezen van de juiste laminaatvloer voor jouw ruimte.

Bekijk al het laminaat

De verschillende soorten laminaat

Kleuren en dessins

Laminaat komt voor in oneindig veel kleuren en dessins. Daarom is het slim om vooraf te bedenken wat je met je vloer wilt. Heb je bijvoorbeeld een grote woonkamer en wil je deze wat knusser maken? Kies dan voor een donkere laminaatvloer. Of heb je juist een kleine kamer? Kies dan voor een lichtgekleurde laminaatvloer. In een kleine kamer zijn behalve donkere planken, een druk dessin en brede laminaatplanken af te raden. Een egale vloer is rustiger en dit maakt jouw kamer dan ook ruimtelijker. Ook kun je kiezen uit gekleurd laminaat (bijvoorbeeld grijs) of laminaat dat de kleur en structuur van echt hout benaderd. Voor ieder wat wils!

Met of zonder v-groef

Als je weet welke kleur je wilt, kun je nog een onderscheid maken in een vloer met of zonder v-groef. Dit bepaalt samen met de kleur en het dessin van het laminaat de uitstraling van jouw kamer. Een laminaatvloer met v-groef is door de zichtbare naad, duidelijk samengesteld uit losse planken. Het effect: een robuuste vloer die veel lijkt op een echte houten vloer. Een laminaatvloer zonder v-groef vormt meer een geheel, omdat de naden op elkaar aansluiten. Het effect: een egale vloer die voordeliger en eenvoudiger in onderhoud is. Perfect als je een egale uitstraling wilt creëren.

Voor woonkamer of slaap- / hobbykamer

Tevens is het belangrijk om na te gaan in welke kamer de laminaatvloer komt te liggen en hoe intensief deze ruimte gebruikt wordt. Zo wordt bijvoorbeeld een woonkamer vaak intensief gebruikt en dat vereist een laminaatvloer met een dikte van minimaal 7 mm. Wanneer er tevens zware meubels op de laminaatvloer komen te staan, is zelfs een dikte van minimaal 8 mm aan te raden. Een slaap- of hobbykamer daarentegen wordt niet zo intensief gebruikt. Een dunnere laminaatvloer volstaat hier dan ook prima. Bedenk dus goed of de vloer intensief en/of vaak gebruikt wordt bij het maken van de juiste keuze.

Bijbehorende plinten

Vloer gekozen? Kijk dan ook nog goed naar de plinten. Een vloer lijkt groter wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de vloer. Hij lijkt daarentegen kleiner wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de muur. Kies dus plinten die passen bij het effect dat jij met je laminaatvloer wilt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan overschilderbare plinten of plinten met een kabelgoot (handig voor het wegwerken van rommelige kabels!).

Bijpassende laminaattreden

Als je niet meer tevreden bent met je huidige trap, dan kun je overzettreden van laminaat over je bestaande trap monteren. Deze kun je nauwkeurig op maat zagen, zijn geschikt voor intensief gebruik en optioneel met antislipstrip verkrijgbaar. Met laminaattreden heb je een mooie trap, die je vrij eenvoudig kan maken.

Maak je klus met laminaat compleet! Wat heb je nodig?

Laminaat samples

Ben je op zoek naar nieuw laminaat, maar wil je eerst kijken en voelen of het wel bij jou past?

Ondervloeren

Voordat je een laminaatvloer gaat leggen heb je een ondervloer nodig.

Plinten

Maak je laminaatvloer compleet met bijpassende of andere type plinten.

Vloergereedschap

Met een laminaatsnijder kom je een heel eind op weg! Heb jij al het gereedschap al in huis?

Vloeren onderhoud

Heb je een mooie laminaatvloer? Dan wil je deze ook mooi houden!

Een goede ondervloer

Een goede ondervloer verlengt de levensduur van je laminaat.

Vochtdichtheid
Het is, zeker op de begane grond, belangrijk om een vochtwerende ondervloer te hebben bij laminaat.

Egaliserend vermogen
Afhankelijk van de oneffenheid van de ondergrond heb je een meer of minder egaliserende ondervloer nodig.

Isolatie & vloerverwarming
Een goed geïsoleerde ondervloer houdt warmte langer vast en dat scheelt weer voor de energierekening. De thermo ondervloer kun je het best gebruiken met vloerverwaming.

Geluidsdemping
Zeker voor mensen die niet op de begane grond wonen is het aan te raden om een dempende ondervloer te hebben. De onderburen zullen je in ieder geval eeuwig dankbaar zijn!

 

Top 5 verschillende laminaatvloeren

Bekijk hieronder de top 5 laminaat. Ben je benieuwd naar al het laminaat?

De meest gestelde vragen over laminaat

 

Hoeveel laminaat heb ik nodig?

Meet de lengte en de breedte van de ruimte op in meters. Vermenigvuldig de lengte en de breedte met elkaar om de oppervlakte in vierkante meters te krijgen. Laminaat wordt verkocht per pak. Op het etiket staat het aantal vierkante meters vermeld, dus het is een kwestie van delen en de uitkomst naar boven afronden op een hele verpakkingseenheid. Houd ook rekening met eventueel zaagverlies.

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Een laminaatvloer en vloerverwarming gaan in principe goed samen. Een deel van de laminaatvloeren is geschikt in combinatie met vloerverwarming, maar er zijn ook laminaatvloeren die niet geschikt zijn voor vloerverwarming. Dit heeft vooral te maken met de dikte van de vloer. Het staat altijd aangegeven op de verpakking.

‘Werkt’ laminaat net als een houten vloer?

Dat is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de ruimte waar het laminaat komt. Laat hoe dan ook het laminaat een paar dagen acclimatiseren voordat je het legt. Dan zal het effect minimaal zijn.

Is een laminaatvloer waterdicht?

De meeste laminaatvloeren zijn niet waterdicht, maar wel vochtwerend. Dat betekent dat de planken best tegen een spatje water kunnen, maar dat een plas water kromtrekking kan veroorzaken. Tegenwoordig zijn er wel waterdichte laminaatvloeren te koop, maar deze zijn een stuk duurder dan de gemiddelde laminaatvloer.

 

 

Wat zijn de voordelen van een vinylvloer (ook wel pvc-vloer genoemd) ten opzichte van een laminaatvloer?

Vinylvloeren zijn extra geluiddempend en tevens geschikt voor in vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken. Wel voelt een vinylvloer een stuk minder warm aan. Daarentegen laat een vinylvloer de warmte van bijvoorbeeld onderliggende vloerverwarming wel goed door.

Hoe onderhoud ik mijn laminaatvloer?

Met de onderstaande tips houd je je laminaatvloer het langst mooi.
  • Vermijd zandinloop, gebruik daarom goede deurmatten.
  • Stofzuig regelmatig met een zachte borstel.
  • Breng viltdoppen onder de meubels aan.
  • Neem de laminaatvloer uitsluitend af met een licht vochtige doek.

Waarmee snijd ik laminaat?

Gebruik een zaagmachine voor wat dikkere planken en voor een zeer precies resultaat. Een laminaatsnijder is gemakkelijk in gebruik en je kunt er snel en exact hoeken van 90 graden mee snijden.

In welke richting moet ik mijn laminaatvloer leggen?

In de regel leg je een vloer in de richting van de ramen; door de lichtinval lijken de planken langer, waardoor de kamer ruimer oogt. Verder geldt: horizontaal laminaat leggen doet de ruimte breder lijken, verticaal leggen laat de ruimte langer lijken en diagonaal leggen maakt een ruimte optisch groter.

Tip: gebruik laminaatplanken uit verschillende verpakkingen door elkaar heen. Dit geeft een natuurlijk effect bij het laminaat leggen. En mocht er een klein kleurverschil tussen de planken zijn, dan ziet je dat na het leggen niet meer terug.

 

Maakrecepten van laminaat voor de makers

Laminaat op de muur

Stap voor stap uitgelegd

Laminaat leggen tips

Stap voor stap uitgelegd

Klik vinyl laminaat leggen

Stap voor stap uitgelegd

Ondervloer leggen

Stap voor stap uitgelegd

 

Klik laminaat

In deze video legt de inkoper vloeren uit hoe je kliklaminaat moet leggen.

 

Laminaat leggen

Leg zelf je laminaat! Bekijk hier hoe je laminaat kunt leggen.

 

Laminaat leggen

In deze video leggen wij kort en eenvoudig uit hoe je laminaat kunt leggen.

 

 

Services voor laminaat

Thuisbezorgen

Laat je producten thuisbezorgen. Dat scheelt een hoop gedoe!

 

Direct antwoord op je vragen

Op voordemakers.nl krijg je direct antwoord op je klusvraag.

Gereedschap verhuur

Het juiste gereedschap niet in huis? Je kunt ook gereedschap huren!