Zelf een (kunststof) vijver aanleggen

  • nombre d'étapes
    3
partager
Imprimer

Stap 1

In dit stappenplan gaan we een vijver aanleggen! Voordat je een schep pakt kies je eerst welk type vijver je wilt aanleggen, een folievijver of een voorgevormde vijver. Bepaal ook waar, hoe groot, welke vorm, hoe diep en het aantal niveaus. Dit is van invloed op de mogelijkheden voor planten en dieren in de vijver. Bedenk van te voren wat je met de afgegraven grond wil doen. Het is meer dan je denkt. In dit stappenplan is er gekozen voor een kunststofvijver. Voor het aanleggen van een folievijver kijk je bij het stappenplan hiervoor. Zie: https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/zelf-een-folie-vijver-aanleggen Voor je begint: Wees er zeker van dat er geen elektra, gas-, water- of andere leidingen lopen op de plek waar de vijver moet komen. Voorbereiding: Markeren & Paaltjes Zet de voorgevormde vijverbak op de gewenste plaats, rechtop. En markeer met een touw de omtrek van de vijver op de grond. Sla binnen de markering, om de 25 cm een paaltje in de grond. Hier komt straks de rand van de vijver op te rusten. Laat de paaltjes net boven het maaiveld uitsteken; dan ligt de rand van de vijver straks iets hoger dan de tuin en kan er geen overtollig regenwater de vijver in stromen. Controleer met een lat en een waterpas of de paaltjes waterpas staan, ten opzichte van elkaar.

Stap 2

Graven: Werk aan de winkel! Graaf nu de kuil voor de vijver uit; ongeveer 10 cm breder en dieper dan de vijverbak. Begin met het uitgraven van het diepste gedeelte en graaf vervolgens de niveaus uit. De paaltjes laat je staan.

Stap 3

Plaatsen, stabiliseren & vastzetten: Plaats de vijverbak in de kuil met de rand op de paaltjes. Controleer of de bak waterpas hangt en corrigeer als dat niet het geval is. Vul de vijver voor een derde met water, dan gaat de bak niet drijven op het zand-en-water-mengsel dat je hierna rondom de vijver aanbrengt. Stort nu zand in de open ruimte rondom de vijver en maak hier, met water, dikke modder van. Laat dit even rusten. Vul de vijver weer iets bij en stort vervolgens weer wat van het mengsel rondom. Ga zo door tot de vijver tot de rand vastligt. Als je naast de vijver oeverplanten wilt plaatsen, vul dan de bovenste 40 cm rondom de vijver met potgrond. Klaar! Je hebt je vijver aangelegd. Tips: Een goed filtersysteem houdt flora en fauna in je vijver gezond. Voor de vijver is er een ruim assortiment beschikbaar wat betreft verdere opties. Denk aan onder andere: vijveronderhoud, decoratie, filter/pomp, ijsvrijhouder, vijverstofzuiger, vijververlichting, afdeknet en een foliereparatieset.