XL Dambord maken

  • Tijd
    4 minuten
  • Totaal aantal stappen
    2

Stap 1

Voor koningsdag hebben we een groot dambord gemaakt om op straat te kunnen spelen. Het bord is 120 bij 120 cm en klapt dubbel, om het makkelijk mee te nemen.

Dit heb je nodig voor het dambord: 2 platen multiplex, 2 scharnieren en beits in 2 kleuren. Normaal is zwart en wit gebruikelijk maar je kunt natuurlijk ook andere kleuren kiezen. Doe eens gek!

Zo maak je het dambord:

- Het damboard bestaat uit 10 X 10 vlakken, dus 50 vlakken van elke kleur. 
- Laat in de winkel stroken van 12 cm zagen van lakboard (3mm) om de verschillende vakken op het dambord te maken.
- Zaag, met een afkortzaag, de stroken in vierkanten van 12 x 12 cm.
- De bovenkant van het lakboard is al wit. Maak (bij 50 van de vlakjes) de achterkant donker met een zwarte beits. Schuur de vakjes eerst goed om ervoor te zorgen  dat de beits er goed intrekt.
- Verdeel de zwart/witte vakjes en plak de vakjes op de twee platen multiplex. Let erop dat de twee platen samen een dambord vormen, dus dat je de helft van alle vakjes op een plaat plakt en de andere helft op de anderen.
- Verbind ten slotte de twee multiplex platen aan elkaar met 2 scharnieren, zodat er een opklapbaar bord ontstaat.

Stap 2

Boor met de gatenzaag 40 cirkels in het hout. Mocht je de damstenen toch nog een kleur willen geven, schuur deze dan goed, voordat je gaat schilderen, voor mooie gekleurde damschijven. Daarna is het een kwestie van het dambord opzetten en spelen! Veel speel plezier!