Welk snoeigereedschap bij welke snoeiklus?

Voor het knippen van takken gebruik je een takkenschaar.
Bij het snoeien van fruitbomen moet je altijd wel rekening houden met een aantal dingen. Er zijn namelijk twee soorten vruchtbomen, namelijk pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Deze moeten allebei op een ander moment gesnoeid worden. Perziken zijn steenvruchten, hieronder zal ik hier meer over uitleggen.

Fruitbomen snoeien doe je zodat er weer nieuwe takken kunnen groeien. Knip de oude takken en de takken die weinig vrucht geven weg met een snoeischaar of takkenschaar. Verwijder takken altijd op ongeveer tien centimeter vanaf de stam. Wanneer een tak in twee takken splitst (vergaffeling), dan moet je een van de twee takken verwijderen. Ook naar beneden of naar binnen groeiende takken kun je wegknippen.

Pitvruchtbomen zijn appelbomen en perenbomen. De snoei van deze bomen valt tussen begin januari en eind maart. Doe het nooit eerder, want dan zijn deze fruitbomen nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt.

Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen kun je in de winter beter niet snoeien. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. Sommige rassen steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor. Daarom kun je steenfruit beter vlak na de bloei in april/mei of vlak na de pluk in augustus/september snoeien.

In de onderstaande video zie je welk snoeigereedschap Lodewijk bij de verschillende snoeiklussen gebruikt.

dit heb je nodig

  Huur via
Peerby
Rent
  Huur via
Peerby
Rent
  Huur via
Peerby
Rent

5 reacties

 • Ronald.Ronald.06 Nov 2016
  Hartelijke dank voor deze waardevolle aanwijzingen.
 • Ronald.Ronald.06 Nov 2016
  Aanwijzing op de website :Plaats de niet winterharde potten in de winteropslag. Antwoord : Hoe ziet een winteropslag eruit , alsteblieft ?
  • Jan PaulJan Paul10 Nov 2016
   Een winteropslag is een opslag die niet nat wordt. Dus als de potten droog zijn, kunnen ze in de winteropslag, zelfs als het daar vriest. Vr. Gr JP
 • A-19A-1911 Nov 2016
  Hoe herken je winterharde potten?
 • juniajunia12 Dec 2016
  Wat leuk dit! Is er een mogelijkheid dat er een printversie is van hebt hele jaar? Idee misschien om te maken? Leuk en leerzaam om op te hangen!