Voorstrijk aanbrengen

Voorstrijk aanbrengen voor je gaat verven? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je je muur het beste kan voorstrijken. Bekijk ons stappenplan en de video!

 • Tijd
  6 minuten
 • Kosten
  €99.24
 • Totaal aantal stappen
  4
 • Moeilijkheid
  2/5

Voorbereiding

Klus altijd veilig en zorg voor goede kleding met lange mouwen, handschoenen, veiligheidsbril, en werkschoenen. Haal alles wat tegen de muur staat weg en schakel de stroom uit. Controleer of de spanning eraf is met een spanningstester. Haal vervolgens de contactdozen van de muur.

Stap 1 | Afdekken en afplakken

Dek de vloer af met stucloper. Je kan het met een afbreekmes op maat snijden. Dek de meubels af met afdekfolie. Plak als laatste de kozijnen, rand van het plafond en de plinten af met Frogtape. Voorkom dat er voorstrijk (of verf) op contactdozen of kabels komen door deze ook af te plakken.

Stap 2 | Muur ontvetten

Vul een emmer met lauw water en doe ontvetter erin. Controleer de verpakking van de ontvetter voor de hoeveelheid. Ga met een spons over de hele muur heen. Vooral in de keuken wordt aangeraden om altijd te ontvetten, desnoods met een extra scheutje ontvetter.

Raadpleeg de verpakking bij gebruik.

Stap 3 | Voorstrijk aanbrengen

Voorstrijken is met name belangrijk op een zuigende ondergrond. Zo hecht de verf egaal en het voorkomt streepvorming. Lees goed de gebruiksaanwijzing voor je begint.

Roer de voorstrijk drie minuten door met een roerhoutje. Verdun de voorstrijk met water als dat nodig is. Giet een verfbakje niet meer dan halfvol met voorstrijk. Met een kleine harige roller begin je langs het plafond, de plinten, en de vloer. Rol de roller vanaf het rooster voorzichtig in de voorstrijk. Doe dit alleen heen en niet terug. Werk van boven naar beneden en strijk niet breder dan een meter voor. Strijk met lichte druk en ga één keer heen en weer.

Als de ondergrond donkerder wordt is het voldoende anders kunnen er problemen ontstaan met de hechting van de verf. Vervolgens kun je de rest van de muur voorstrijken. Gebruik hiervoor een emmer, grote roller en eventueel een rolstok. Druk niet te hard en laat de roller het werk niet. Stop nooit midden in een wand en veroorzaak geen oneffenheden, dat is allemaal terug te zien in het eindresultaat.