Vintage kastje maken (ontwerp door Bas Berrevoets)

In dit stappenplan laat ik in een aantal simpele stappen zien wat voor technieken je kunt toepassen om van je nieuwe kastje een vintage kastje te maken. Het vintage kastje is heel eenvoudig te maken aan de hand van de onderstaande stappen en video! Veel maakplezier!

 • tijd
  1 Dag
 • Kosten
  €97.13
 • stappen
  8
 • klusniveau
  2/5

Stap 1 | Gebruikssporen aanbrengen

Sla met een hamer op willekeurige plekken wat deukjes en kras met een schroevendraaier een aantal krassen op het kastje. Schuur met de schuurmachine (korrel 240) het kastje op, zodat het hout weer zichtbaar wordt. Schuur alles nog een keer na met een stukje schuurpapier om de krassen van de schuurmachine weg te werken en om een mat resultaat te krijgen. Maak hierna het kastje stofvrij met een doek.

Stap 2 | Verven

Verf het kastje met krijtverf in de gewenste kleur. Let bij het roeren van het krijtverf er op dat de krijt zich beneden in de pot bevindt en het bindmiddel boven in de pot. Zorg dat de twee elementen goed met elkaar gemengd zijn voor je start met verven.

Laat de verf roeren in de winkel, scheelt een hoop werk.

Stap 3 | Schuren

Laat het kastje na het verven even drogen en schuur hem daarna met schuurpapier nog een keer op. Dit zorgt voor een mooie mix van hout, witte verf en groene verf. Schuur de deukjes goed door, hierdoor krijgt de verf een mooi effect.

Schuur vooral de hoekjes en de randen voor een ‘gebruikte’ look.

Stap 4 | Handgreep maken

Om het kastje een eigen, unieke stijl te geven kun je een (zelfgemaakte) handgreep of knop toevoegen.

Stap 5 | Oude handgreep verwijderen

Bepaal hoe lang de handgreep moet worden en zaag met een ijzerzaag/pijpsnijder de leidingbuis op de juiste maat. Boor daarna twee gaten in de lade op de plek waar je de leidinghoudertjes wilt bevestigen en houd er rekening mee dat het stukje leiding straks ongeveer anderhalve cm aan beide kanten uitsteekt. 

Stap 6 | Solderen

Soldeer aan beide kanten van het buisje een eindkapje van 15mm. Schuur de uiteinden van het buisje en de dopjes tot het koper ruw wordt. Stop het eerste dopje in de bankschroef. Smeer het buisje in met hechtmiddel. Schuif het buisje in het dopje. Maak zowel het buisje als dopje heet met de gasbrander. Laat het tin tussen het buisje en dopje smelten. Laat het buisje even afkoelen. Herhaal deze stappen met het tweede dopje aan de andere kant van het buisje. Schuur het buisje tot de brandplekken weg zijn en het buisje weer koperkleurig is.

Stap 7 | Leidinghouder bevestigen

Schroef de houdertjes op de lade, plaats daarna het buisje tussen de houdertjes.

Stap 8 | Kaarshouder maken

Knip/zaag hiervoor drie stukken leiding in willekeurige maten en schuur voor een dof effect de stukken leiding even op. Plaats ze op een willekeurige plek op het kastje en omcirkel ze met een pen of potlood. Boor vervolgens op deze plekken de gaten.

Vul de gaten met doorzichtige Polymax, verdeel deze goed met je vinger.

Boor niet helemaal door het kastje heen.