Radiator en CV ketel ontluchten

 • Tijd
  1 minuten
 • Totaal aantal stappen
  5
 • Moeilijkheid
  1/5

Stap 1

Ook bij deze klus is een goede voorbereiding het halve werk. Zet daarom eerst de ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen en laat het systeem 15 minuten tot rust komen.

Stap 2

Draai vervolgens alle radiatorknoppen in het huis helemaal open en begin met het ontluchten van de radiatoren op de laagste verdiepingen. Werk dan systematisch naar boven.

De ontluchter draai je open met het ontluchtingssleuteltje. Wanneer er water uitloopt, is alle lucht eruit en kun je de ontluchter weer dichtdraaien. Het is handig om een oude doek bij het ventiel te houden om zo het water op te vangen.

Stap 3

Meestal zitten er bij de ketel ontluchters op het hoogste punt van de aan- en afvoerleidingen. Ontlucht deze op dezelfde manier. Draai de ontluchters open met het ontluchtingssleuteltje tot alle lucht eruit is en draai hem weer dicht wanneer er water uitkomt.

Stap 4

Controleer dan de druk van de ketel. Die moet tussen 1,5 en 2 bar liggen. Is de druk te laag? Vul de ketel dan bij met water.

Is de druk goed? Steek dan de stekker in het stopcontact, zo start de ketel weer op. Afhankelijk van het type kan dit een paar minuten duren.

Stap 5

Let erop dat je regelmatig de druk van de ketel controleert. 1 of 2 keer per jaar een beetje water bijvullen is normaal. Is dit vaker nodig? Dan zit er waarschijnlijk een lek in het systeem. Controleer in dat geval eens alle leidingen, koppelingen en aftappers.

Bij sommige ketels bestaat de kans dat als je de stekker weer in het stopcontact steekt, de keter een storing geeft. Steek de stekker dan eens andersom in het stopcontact. Vaak helpt dit.

Succes met je klus!

Dit heb je nodig

1 reactie

 • Cor-693Cor-69308 Oct 2019
  No de ontluchting treed vaak een te lage waterdruk op. Oplossing het bijvullen van het systeem door middel van een waterslang tussen vulnippel op de radiator en de waterkraan. Koppeling op de waterkraan los vast draaien en op de vulnippel vast draaien. kraan zachtjes open draaien zodat er water in de slag loopt en de lucht door de koppeling op de kraan kan ontsnappen. alle lucht uit de slang dan de koppeling bij de kraan aandraaien , kraantje vulnippel open draaien en waterkraan iets meer open draaien. als de druk op goed is waterkraan dicht draaien en daarna kraantje radiator dicht draaien. En walla een prettige en warme winter. Uiteraard dit alleen als de water kraan zich hoger bevind als de vulnippel.