Terrastegels plaatsen

Stap 1

Veiligheid: Bij iedere klus is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Draag daarom tijdens de bestratingswerkzaamheden veiligheidsschoenen en draag bij het gebruik van de slijptol een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Ook is het aan te raden kniebeschermers te dragen tijdens de werkzaamheden. Voorbereiding: Als je terras hoger moet komen te liggen dan de grond in je tuin, of wanneer je extra stevigheid wilt, kun je opsluitbanden gebruiken. Sla zo’n 15 cm buiten de hoeken van het geplande terras stokjes of paaltjes in de grond. Span een touwtje van paal tot paal rondom het terras, op de hoogte tot waar het zand of de opsluitbanden moeten reiken. Houd er bij het spannen van het touw rekening mee dat het terras onder afschot moet komen te liggen. Dit houdt in dat het een beetje schuin moet komen te liggen voor de afwatering. Per meter terras kun je het beste een hoogteverschil van 1 a 2 cm uitzetten met je touwtje. Span het touw eerst waterpas, en verlaag het vervolgens aan de kant van het afschot met de nodige centimeters. Als je opsluitbanden gaat plaatsen, graaf dan voldoende grond weg om ze kwijt te kunnen, en plaats ze iets lager dan de bovenkant van de uiteindelijke tegels. Zo voorkom je dat er water blijft liggen op het terras. Gebruik het touwtje als referentie. Als de opsluitbanden geplaatst zijn, kun je het touwtje verwijderen en de opsluitbanden als uitgangspunt gebruiken voor je tegels. Zet de opsluitbanden goed vast met zand en zorg dat ze niet naar buiten hellen.

Stap 2

Zand plaatsen: Stort nu het zand. Zorg dat je genoeg neerlegt; het gaat immers nog inklinken. Je kunt een trilplaat gebruiken om het zand aan te stampen. Deze kun je huren. Een alternatief is het zand aanstampen met je voeten. Dit is wel minder effectief. Stamp het zand aan langs de randen en maak rondjes tot je in het midden van de oppervlakte bent. Controleer of de oppervlakte van het zandbed niet te laag is; met de tegels erop moet het geheel iets boven de opsluitbanden uitkomen. Voeg zo nodig nog een laagje zand toe en stamp dit nogmaals aan.

Stap 3

Geleide latten aanbrengen: Om het zandbed strak af te kunnen reien, kun je latten of balken aanbrengen die onder het juiste afschot liggen. Plaats ze parallel aan elkaar in geulen met de bovenkant op dezelfde hoogte als de opsluitbanden. Zorg dat de afstand tussen de balken kleiner is dan de lengte van de plank of lat die je gaat gebruiken om af te reien. Gebruik nu een lange lat of balk om het zandbed vlak te maken. Strijk strak langs de aangebrachte regels. Verwijder overtollig zand. Haal het hout uit het zandbed en vul de geulen op.

Stap 4

Bestraten: Leg de tegels in het gewenste patroon op het vlakke zandbed. Klop ze na met een rubberen hamer. Werk zo het hele teras af. Houd rekening met hoe je uitkomt en waar je eventuele doorgeslepen tegels wilt plaatsen. Tegels kun je met een slijptol met geschikt blad doorslijpen, of met een stenenknipper. Ook deze kun je huren. Loop zo min mogelijk over het zand maar steun liever op het al bestraatte gedeelte van het terras. Ga na het bestraten nog een keer met de trilplaat over het terras heen voor extra vlak- en stevigheid.

Stap 5

Inwassen: Om het terras geheel stevig te krijgen moeten de ruimtes tussen de tegels opgevuld worden. Hiervoor kun je ophoogzand of fijne kiezels gebruiken. Fijne kiezels zorgen voor net iets meer stevigheid en worden vaker gebruikt bij sierstraatwerk. In beide gevallen is het een kwestie van uitstrooien en dan meerdere keren verspreiden met een bezem. Laat een kleine hoeveelheid zand achter zodat het met regen en wind vanzelf in de kieren terecht komt. Succes met je klus! Aandachtspunten: Om te berekenen hoeveel ophoogzand je nodig hebt voor het zandbed kun je de breedte en lengte van het terras met elkaar vermenigvuldigen. Dit vermenigvuldig je met de gewenste ophoging, gemiddeld is dit 10 cm. Vergeet niet wat extra te bestellen voor het inwassen.