• NaN

Stompe deur afhangen optie 2 (in nieuw kozijn)

Stap 1

Ga je een deur plaatsen in een nieuw kozijn, lees dan hieronder verder. Ga je een bestaande deur vervangen? Kijk dan bij stompe deur afhangen optie 1: https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/stompe-deur-afhangen-optie-1/.
In de onderstaande video zie je hoe je een stompe deur moet afhangen. Bij het afhangen van een stompe deur is het van belang dat je een deur koopt die qua formaat zo dicht mogelijk in de buurt komt van het kozijn; iets groter is prima, maar zorg dat hij zeker niet kleiner is!

De deur op maat maken:
Ga je een deur plaatsen in een nieuw kozijn? Dan is het belangrijk dat je het kozijn zo secuur mogelijk opmeet. Meet de breedte bovenaan, in het midden en onderaan. De hoogte meet je aan beide kanten. Mochten de afmetingen onderling afwijkend zijn, houd hier dan rekening mee bij het op maat maken van de deur.

Houd bij het plaatsen van de deur de volgende marges aan. Dit zijn handige richtlijnen:
● Kier bovenzijde: 2 mm
● Kier onderzijde: 3 tot 4 mm
● Kier scharnierzijde: 2 mm
● Kier slotzijde: 3 tot 4 mm
Teken de afmetingen af op de deur. Schaaf of zaag de deur nu op maat, controleer regelmatig of de deur gaat passen.

Benodigdheden:
● Deur
● 6 scharnieren
● Schroeven
● Rolmaat
● waterpas
● 2 schragen
● Circelzaag of invalzaag
● balk
● lijmklemmen
● schaaf
● accu schroefmachine / schroevendraaier
● scherpe houtbeitel of bovenfrees
● potlood
● wiggen
● speedboor
● schuurpapier

Aandachtspunten:
● Werk zeer nauwkeurig en meet alles goed op
● Houd rekening met eventuele nog te leggen vloeren

Stap 2

Scharnieren plaatsen:
Neem een scharnierplaat en plaats deze tegen het kozijn. Zorg ervoor dat de knoop van het scharnier 2 mm uit het kozijn steekt. Teken het scharnier af op het kozijn. Doe dit ook voor de volgende 2 scharnieren.
Sla met hamer en beitel eerst de contouren van het scharnier in het kozijn, richt de schuine kant van de beitel naar de binnenkant van het uit te beitelen oppervlak. Bijtel vervolgens met de schuine kant naar onderen de inhoud weg. Ga hiermee door tot je de dikte van de scharnierplaat hebt bereikt. Probeer niet te veel in één keer te beitelen maar neem de tijd. Houd het scharnier er regelmatig bij om te vergelijken. Als je een bovenfrees hebt kun je deze hier ook voor gebruiken.
Boor indien nodig met een kleine boor voor en schroef de scharnierplaten met 1 schroef vast in het kozijn. Zet nu de scharnieren in elkaar met de scharnierpen. Plaats de deur in het kozijn en positioneer de deur met behulp van de wiggen. Klap de scharnieren aan de voorzijde van de deur op de juiste plaats en teken ze af.
Verwijder nu de deur. Plaats de losgekoppelde scharnierplaten op de zijkant van de deur en teken deze af. Houd ook hier 2 mm aan tussen de deur en de knoop van het scharnier. Frees of beitel nu de scharnieren uit, en maak de scharnierplaten met 1 schroef vast.
Plaats nu voorzichtig de deur en de scharnierpennen. Past alles? Breng dan de overige schroeven van de scharnierplaten aan.

Stap 3

Slot plaatsen:
Houd het slot tegen de deur op de plaats waar hij hoort en teken op de deur af waar het gat voor de deurklink moet komen. Boor het gat met een 18 mm speedboor. Boor de deur niet helemaal door maar stop voor het einde. Boor vervolgens terug vanaf de andere kant. Zo voorkom je splinters. Verwijder boorafval uit de slotkast en schroef het slot erin.

Stap 4

Beslag plaatsen:
Nu is het tijd voor het deurbeslag. Houd de schildplaten op hun plaats en zet de deurkrukken in de deur. Teken nu de schroefgaten af voor de patentboutjes en boor deze aan beide zeiden voor. Schroef de schildplaten nu vast en bevestig de deurkrukken.

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten