schutting plaatsen met rabbat delen

  • Tijd
    4 uur
  • Kosten
    €600.0
  • Totaal aantal stappen
    8

Stap 1

Deze klus heb ik vlak voor mijn overkapping (zie www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/overkapping) gedaan, omdat ik deze stijl ook als achterwand wilde hebben. Hieronder mijn stappenplan en mijn ervaringen.

Meet als eerste op hoe lang je schutting wordt. Ik heb zelf 3 meter genomen en er 3.30m aan vast gezet. Mijn schutting is ruim 7 meter lang en ik wilde er een deur in maken die zo breed was, dat ik er met mijn motor door kan.

Vervolgens heb ik de palen geplaatst van 2.70m lang en heb die voor 70 cm in de grond gezet.

Een grondboor komt hier heel mooi van pas! Draai een gat voor de eerste paal. Denk er aan dat je die niet tegen de schutting van de buren aan plaatst, omdat je bij het eventueel vervangen van de schutting van de buren dat weer los halen!

TIP 1: Als je met de grondboor op een steen boort (zoals ik vaak had) neem dan een oude oude metalen gasbuis en stoot daarmee de steen kapot; je hoeft dat alleen nog maar de stukken steen te verwijderen. Grote stukken steen kan je natuurlijk meteen verwijderen.

TIP 2: Als je een stukje tape om de grondboor op 70 cm doet, dan weet je ongeveer steeds hoe diep je moet boren.

Van de eerste paal heb ik helaas geen foto meer, maar de eerste paal zit net achter de rabbat delen.

Vergeet niet de onderste 70 centimeter van de palen extra te impregneren. Dit vertraagt houtrot aanzienlijk!

Stap 2

In deze foto zie je hoe ik de deur in de schutting heb gemonteerd. Aan de voorkant van de deur zitten 3 scharnieren. Aan de achterkant heb ik dwarslatten gemonteerd, zodat de deur niet gaat verzakken.

Ik heb eerst de (dwars)latten op de grond neergelegd, waarna ik de rabbatdelen erop heb geschoevd.

Om de deur afte hangen, heb ik twee latjes van ongeveer 5mm onder de deur op de grond gelegd. Hierdoor kon ik de deur op dezelfde hoogte monteren als de rest van de schutting.

Stap 3

Daarna ben ik met de deur begonen, die ik ook met rabbatdelen heb gemaakt. Ik heb de groef en het messing van de delen (die ik over had van de schutting) afgezaagd.

Stap 4

Ik ben doorgegaan totdat ik alle rabbatdelen had vast gezet. Ik heb 1.20 m open gehouden als voor de deur en doorgang voor mijn motor. Mijn tuin heeft een beetje een vreemde hoek, dus ik heb enkele delen in verstek gezaagd. omdat het zo'n vreemde hoek is, heb ik eerst alles los in elkaar gezet om te passen en daarna afgemonteerd.

Stap 5

Als je de eerste rabbatdeel gaat plaatsen (denk aan het kleine latjes eronder!) gebruik dan een waterpas om te kcontroleren of alle delen netjes recht staan. Wanneer dat het geval is, kan je ze vastschroeven.

Zorg ervoor dat je continue je werk blijft controleren met een waterpas! Want zodra er één plank scheef zit, gaat alles verlopen. Ik ben door ervaring wijs geworden: ik heb drie planken weer moeten losschroeven, omdat ik die niet goed had gecontroleerd ...

Aan de binnenkant van je schutting kan je zien of de rabbatdelen goed aansluiten; je ziet dan een kier tussen de rabbatdelen.

Stap 6

Let goed op bij het plaatsen van de eerste paal: Die moet natuurlijk goed vertikaal staan. Houdt er dus - aan beide kanten van de paal - even de waterpas langs. Plaats vanaf de eerste paal op zo'n 50 centimeter, de tweede paal.

Ga zo door tot je daar bent, waar je de deur of ingang wil maken. Let op dat je de palen allemaal even diep plaatst. Mochten de palen aan de bovenkant niet helemaal gelijk zijn, zaag je het overtollige gedeelte naderhand gewoon af.

Stap 7

Als je begint met het eerste rabbatdeel, leg je een dun latje van ongeveer 1 centimeter op de grond zodat het eerste rabbatdeel net van de grond af blijft. Hierdoor zorg je ervoor dat de onderste delen minder snel gaan rotten.

Ik heb de rabat delen - voordat ik ze ging monteren - één voor één, gedeeltelijk gebeitst. Ik heb eerste de groef en het messing gebeitst en de plaatsen waar de delen aan de palen worden gemonteerd. Pas na al het montagewerk, heb ik alles gebeitst.

Stap 8

Hieronder zie je de binnenkant van de schutting inclusief overkapping die ik naderhand heb gemaakt.

Op deze foto zie je het resultaat. Op de deur heb ik een aluminium strip gemonteerd en er een pen-slot in geplaatst. Je ziet ook dat mijn schutting mooi aansluit op mijn overkapping (zie www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/overkapping).

Het geheel heb ik drie keer in dezelfde kleur gebeitst.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn uitleg hebben en dat ik jullie heb kunnen inspireren!

0 reacties