Picknick tafel zelf maken

  • Kosten
    €135.0
  • stappen
    5

Stap 1

We hebben met bijgevoegde bouwtekening een Picknick tafel gemaakt voor onze kinderen. De planken die we hebben gebruikt zijn 15cm breed en 2,5 cm dik voor het tafelblad en de banken en 7,5 cm breed en 2,5 cm dik voor de poten en dwarsverbindingen. Je kan verschillende soorten hout kiezen voor dit ontwerp en dat bijvoorbeeld laten afhangen of je tafel binnen of buiten gaat gebruiken. Voor buiten kan je goed douglas hout of steigerhout gebruiken omdat je dat verder niet hoeft te bewerken en heel lang goed blijft. Wij hebben onze tafel uiteindelijk geel gelakt zoals je op de laatste foto kan zien.

Wij hebben de volgende stappen doorlopen om de tafel te maken.

Zaag eerst alle stukken op maat zoals hierboven in de zaaglijst is uitgewerkt. In de bouwtekening staat ook een overzicht.

Stap 2

Maak op een vlakke ondergrond de twee frames van de poten. Leg daarvoor eerst de tafel en zitting ondersteuning onderdelen b en c op de grond en daaroverheen de poten. Zorg dat dit overeenkomt met de tekening en dat beide onderdelen gelijk zijn. Schroef deze onderdelen met houtschroeven van ongeveer 3cm lang goed aan elkaar vast.

Stap 3

Zet de twee A-frames rechtop en schroef de tafelblad lengte ondersteunings plank d tussen de frames. Zorg dat de plank in het midden van de frames zit en gelijk ligt met de bovenkant. Gebruik hier schroeven van ongeveer 4 cm lang.

Stap 4

Leg nu de laatste 5 planken, twee voor de zittingen f en drie voor het tafelblad e, op hun plek. Zorg dat alle planken gelijk liggen en dat deze aan beide zijden een gelijke overhang hebben. Schroef nu de zitting planken f vast aan de ondersteuningsplanken c en het tafelblad e aan de ondersteuningsplanken b. Gebruik ook hier schroeven van ongeveer 4 cm lang.

Stap 5

Schuur alles goed zodat er geen splinters meer aan het hout zitten en afhankelijk van het soort hout kun je de picknick tafel verder afwerken met beits of verf.

TIP: Voor extra sterkte kun je alle verbindingen waar schroeven zitten ook nog met houtlijm verlijmen.
TIP: Door voor het schroeven eerst met een houtboortje gaatjes voor te boren (iets kleinere diameter als de schroef dikte) zal het hout minder snel gaan splijten.

laat als eerste een reactie achter