Pergola maken

  • Durée
    1 Heure(s)
  • Coût
    €497.53
  • nombre d'étapes
    7
partager
Imprimer

Stap 1

Wil je nou een stijlvolle pergola maken voor in de tuin? Volg dan dit stappenplan. Hieronder zie je de opbouw en de samenstelling van de pergola. Door met de foto van de zaagstaat erbij naar foto drie en vier te kijken krijg je een duidelijk beeld hoe de pergola in elkaar zit. Je kunt eventueel alles laten zagen bij de bouwmarkt, maar kunt dit ook zelf doen. Als alles op maat is kun je beginnen met het in elkaar zetten van de pergola. Materialenlijst: 17 x tuinpaal 68x68mm 270cm 22 x vuren plank 19x140mm 300cm (netto 135mm breed) 2 x verpakking van 12 raggellatten 16x48mm 270cm 24 x grote dorpelhoeken 8 x grote raamhoeken rvs schroeven

Stap 2

Zaag bij acht palen de halve dikte eruit zodat je de verbing kunt maken als op de foto hieronder. Voor een mooiere afwerking kun je de hoekijzers in het hout laten vallen doormiddel van een bovenfrees. Dit kost extra tijd dus hoeft natuurlijk niet, je kunt de hoekijzers er ook gewoon op zetten.

Stap 3

Na de voorbereidingen van de uitkepingen zagen en de dorpelhoeken vast gezet te hebben staat met twee man het frame al snel in elkaar. Op de laatste foto hieronder zie je dat in dit voorbeeld raamhoeken op de verbindingen aan de onderzijde vast gezet zijn, dit maakt de pergola stabieler.

Stap 4

Nu gaan we met het dak verder. Door twee hulplatjes te gebruiken met een lengte van 1/3 van de restmaat tussen de balken kun je snel de twee tussen balken bevestigen. Vervolgens plaats je op de zelfde wijze de vier dakplanken die zo'n 2cm kleiner naar binnen steken ten opzichte van de buitenrand. Aan deze planken kun je later de 21 raggellatjes vastschroeven.

Stap 5

Op de onderstaande foto zie je hoe de hulphoutjes gebruikt zijn om de raggellatjes evenwijdig ten opzichte van elkaar te plaatsen en vast te schroeven. Nog twee stappen en de pergola is a klaar. De volgende stap is het afvloeren van de vlonder. Hier zie je dat er vulplaatjes zijn gebruikt om alle planken evenwijdig een gelijke voeg te geven.

Stap 6

Voor een mooi gezicht is het belangrijk dat de bevestigingsschroeven van de vloer netjes in een recht lijn lopen. Hiervoor is in dit geval een plank gebruikt die als boormal gebruikt is zodat alle schroefgaten op de zelfde afstand voor kunnen worden geboort. De vloerplanken worden op vijf onderbalken vast gezet. De mal is zo lang dat je de gaten kunt boren voor drie balken, dan draai je de mal om en boor je de gaten voor de overige twee balken. Vastschroeven en klaar is Kees.

Stap 7