Opdekdeur afhangen

Stap 1

Bekijk voordat je begint eerst of de deur links- of rechtsdraaiend is. Ga aan de kant staan waar je de deur naar je toe trekt als je hem opent. Zitten de scharnieren links, dan is het een linksdraaiende deur. Zitten de scharnieren rechts, dan is het een rechtsdraaiende deur.

Meet dan de lengte en breedte van de deur op, je weet nu wat voor opdekdeur je nodig hebt.

Stap 2

Til vervolgens de oude deur uit het kozijn en bekijk hoe ver de paumellen er ieder ingedraaid zitten.

Verwijder ze en draai ze net zo ver in de nieuwe deur.

Hang de deur nu in het kozijn en controleer of hij goed open en dicht gaat. Knelt de deur of past hij niet? Stel hem dan af door de paumellen er meer in of uit te draaien.

Is de deur te lang door bijvoorbeeld een hoge vloer? Dan moet je de deur inkorten.

Stap 3

Vervolgens plaats je het slot. Bij opdekdeuren is het gat voor de slotkast al aanwezig. Houd de slotkast tegen de voorzijde van de deur op de plek waar hij moet komen. Teken met een potlood af waar de deurklink moet komen. Doe dit ook aan de andere kant.

Boor dan met een speedboor van 18 mm een gat. Boor de deur niet helemaal door, maar stop vlak voor het einde. Boor vervolgens terug vanaf de andere kant. Zo voorkom je splinters.

Verwijder het boorafval uit het gat en plaats de slotkast. Boor eventueel voor en schroef hem vast met 2 schroeven.

Stap 4

Dan plaats je het beslag. Houd de schildplaten op hun plaats en zet de deurkrukken in de deur. Teken nu de gaatjes af voor de schildplaten. Boor deze van 2 kanten in met een 6 of 8 mm boor. Schroef de patenthoutjes vast.

Stap 5

Aandachtspunt:

Bij deurkrukken is er altijd een mannetje en een vrouwtje. Plaats altijd aan de binnenkant van een ruimte het mannetje. Mocht de klink losraken, kun je hem er opnieuw insteken. Zo voorkom je opgesloten te raken.