Muur uitvlakken met gipsplaten

  • Totaal aantal stappen
    8

Stap 1

Voordat je begint, is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Draag daarom bij gebruik van elektrische machines altijd gehoorbescherming en een veiligheidsbril.

Stap 2

We beginnen. Om de muur uit te vlakken gaan we de gipsplaten niet direct op de muur aanbrengen, maar op een houten regelwerk. Meet de afstand tussen het plafond en de vloer. Zaag de regels op de juiste lengte.

Stap 3

Plaats de eerste regel in de hoek en controleer met de waterpas of hij recht staat. Hou rekening met het punt waar de muur het meest uitsteekt.

Vul de tussenliggende afstanden en eventuele verlopen of gaten op met vulplaatjes of vulblokjes. De vulplaatjes kome op de plaats waar de slagpluggen moeten komen.

Plaats de lat tegen de wand en boor een gat door de regels heen in de muur. Zorg dat het gat diep genoeg geboord is.

Neem na het boren een slagplug en steek hem een stukje in het geboorde gat. Pak vervolgens de hamer en sla de plug in zijn geheel naar binnen. Herhaal dit voor de overige gaten. Controleer hierna of de regel waterpas geplaatst is.

Stap 4

Het hart van de tweede regel komt op 60 cm van de muur. Monteer deze net zoals de eerste regel. De volgende regels komen op 60 cm van hart op hart. Werk zo de wand tot het einde af.

Controleer regelmatig met behulp van een lange rij of balk, of de regels even ver van de muur af zitten.

Het regelwerk is nu klaar.

Stap 5

Dan gaan we verder met het snijden van de gipsplaten.

Meet de afstand van de vloer tot aan het plafond. Teken met een winkelhaak de lijn over de gehele breedte van de gipsplaat af. Gebruik een regel of een waterpas en snij de gipsplaat in. Breek de gipsplaat naar achteren weg en snijdt het karton vanaf de achterkant door.

Stap 6

Plaats de gipsplaat in de hoek op de regels, houd hem zo strak mogelijk tegen het plafond aan. Pak vervolgens dee schroefmachine en gipsplaatschroeven en schroef de plaat aan iedere zijde vast. Plaats de schroeven ongeveer om de 20 à 25 cm. De schroeven moeten een klein beetje verzinken in de gipsplaat.

Stap 7

Zo, de eerste plaat zit. Voor de rest, herhaal je de stappen van de eerste plaat.

Als je bent aangekomen bij de laatste plaat snij je deze eerst op de juiste lengte. Meet nu hoe breed de plaat moet worden.

Teken af en snij met behulp van een lange rij de gipsplaat af.

Plaats nu de laatste plaat. Hierna kun je de muur verder afwerken.

Succes met je klus!!

Stap 8

Nog even dit:
- Je kunt gipsplaten het beste strak tegen het plafond aan plaatsen. Mocht je een kiertje overhouden aan de onderkant is dit makkelijker af te werken met een plint.
- Draai de gipsplaatschroeven niet te ver in de platen, dit kan ze minder stevig maken. De schroeven moeten net in de plaat verzonken zitten.
- Gebruik bij het snijden van de gipsplaten een scherp mes. Mocht de plaat iets te lang zijn, kun je hem eventueel bijschaven met een gipsschaaf.