Metamorfose achtertuin

 • Kosten
  €1700.0
 • Totaal aantal stappen
  11

Stap 1

We zijn begonnen met het maken van een afdakje tussen de schuur van ons en die van de buren. We hebben grote stevige balken opgehaald en deze hebben we geschuurd en gebeitst. Die balken zijn voor het frame van het afdakje. De balken hebben we bevestigd met stevige schroeven in de muur. Als eerst hebben we een dikke balk bevestigd aan de muur. Hierna aan de twee zijkanten hebben we een dikke balk opgehangen. Deze balken hebben we schuin gehangen omdat het water er wel af lopen moet. Nu konden de andere balken er één voor één zo tussen gemaakt worden met balkhouders.

Stap 2

Wat hadden we een lelijke tuin toen we er kwamen wonen. Het was oud en lelijk. De betegeling was schots en scheef. Het tuinhuisje was verrot en de omheining was een heg die overwoekerd was. Bij de ene buren een stuk schutting die de naam schutting niet eens mocht hebben. Kortom; een tuin waar wij ons niet prettig bij voelden en zeker niet voor onze kleine meid. Veel foto's hebben we er ook niet van gemaakt, zo lelijk was het ;)

Stap 3

Vervolgens hebben we hierover golfplaten gelegd. Dit hebben we gedaan met dikke platen en vooral geen dunne. Als ze een langere tijd in de hete zon liggen of met een grote hagelbui, kunnen die platen dan nog wel eens kapot gaan of zelfs zwart worden door de zon. Daar hadden wij dus last van. We hebben dus dikkere platen gebruikt. Wel iets duurder, maar gaan veel langer mee!

Je begint bovenaan in de hoek en je legt ze dan stuk voor stuk opzij. We hebben ze gelijk (in een bovenste ronding van de golfplaat) vastgemaakt met slagpluggen. Je legt ze steeds een stukje over elkaar heen dus dat je een overlapping krijgt. De tweede rij leg je vervolgens een stukje daaronder en zo werk je het hele dak af.

Stap 4

Voor de zijkanten hebben we stukjes dakleer gebruikt om lekkage te voorkomen. Deze kan je eroverheen leggen maar wij hebben een buurman die dakdekker is en hij wilde er wel even wat dakleer tegenaan branden!
Voor de bovenkant, tussen de muur en het afdakje, hebben we kit gebruikt om de naad te kunnen dichten. Achteraf gezien hadden we dit beter met lood kunnen doen, maar daar was het al te laat voor...

Onderaan het dakje hebben we een goot geplaatst en vastgemaakt. Die hebben we door laten lopen naar een regenton aan de zijkant.

Stap 5

Maar omdat het dakje nu doorzichtig is, wordt het wel heel erg warm als de zon schijnt. We hebben daarom daaronder een grote witte doek geplaatst. Mijn vrouw heeft stof opgehaald en deze op maat gemaakt met de naaimachine zodat we één groot, wit doek er onder konden plaatsen. We hebben het doek vast gemaakt met een nietmachine. Het afdakje is klaar!

Stap 6

Nu wilden we die lelijke heg eruit hebben want dat leek gewoon echt niet mooi. Alles hebben we er uit gehaald en dat was een hele klus!. Maar het moet eerst lelijk worden voordat het mooi wordt zeggen ze :)

Stap 7

Hierna zijn we begonnen met de schutting aan de zijkant. Eerst hebben we gemeten om de hoeveel meter er een paal moest komen en deze hebben we er in gezet door middel van een paalpunt. Hierna hebben we de schutting van beneden naar boven opgebouwd. We hebben 15 planken hoog gemaakt en de tussen stukken van 8 cm. Doordat we eerst de ene zijkant hebben gedaan en daarna zijn begonnen met de andere zijkant en zo naar elkaar toe wilden werken, kwamen we niet uit. Het bleek dat dat er hoogteverschil in de grond zat en daarom sloot de planken aan de achterkant niet mooi op elkaar aan. Leermoment voor de volgende keer!

Stap 8

De betegeling was ook absoluut niet mooi. Alles lag schots en scheef, dus hup alle stenen eruit! We zijn begonnen onder het afdak om er eerst een aantal rijen eruit te halen. Hierna hebben we er geel zand in gegooid en zo kwamen de stenen ook een beetje hoger te liggen en kon het mooi aflopen.

Stap 9

Nu was het tuinhuisje aan de beurt. Hij was aan de onderkant en vooral de achter- en zijkant helemaal verrot. De verrotte delen hebben we vervangen door nieuwe planken. Dit hebben we gedaan door het verrotte gedeelte eruit te halen en er nieuwe stukken in te zetten.
Hierna hebben we alle nieuwe stukken in de grondverf gezet.
Daarna hebben we het hele tuinhuisje geschuurd. Eerst was het groen met wit. Wij hebben het rood met creme gemaakt. Waarom die kleuren? Gewoon omdat we dat een keer wat anders wilden. Het was een hele werk om alles weer opnieuw te verven en vooral omdat het twee keer moest. Maar het eindresultaat mag er zeker zijn vinden we!

Stap 10

Uiteindelijk is dit het resultaat. Onze dochter wilde graag poseren, dus daar moet je even langs kijken ;)

Stap 11

Als laatste nog een goede tip!! Maak van een oude container een verrijdbare parasol en/of droogmolenvoet! Ik moet eerlijk zeggen dat het idee van mijn schoonvader is, maar ik vind het zeker het vermelden even waard.

Je pakt het onderste stuk van een container en gooit hier cement in en de houder doe je in het midden. Dit laat je een aantal dagen drogen en klaar is kees! Wij hebben er normaal gesproken een lange buis in zodat we hem kunnen verrijden. Je hoeft niet bang te zijn dat hij wegwaait, want hij is loodzwaar. Maar door de wieltjes en een lange buis kun je hem heel makkelijk verplaatsen. En wanneer we hem niet nodig zijn, rijden we hem zo naar een onopvallend plekje.

Je zou de container nog een mooi kleurtje kunnen geven, of er stickers op plakken.

Doe er je voordeel mee :)

5 reacties

 • haroldkipharoldkip21 Jul 2015
  Dat is ook al zo'n flinke klus, Martin! Hartelijk dank voor het delen. Jullie dochter ziet er blij uit; volgens mij vindt ze het ook wel mooi geworden :) Wellicht over een jaar (of twee) een leuk speelhuisje in de tuin?
 • Martin.Martin.21 Jul 2015
  Graag gedaan Harold! Ik denk dat ze het ook mooi vindt inderdaad :-) Zoiets komt er zeker! Het waterputje gaat weg en daar komt iets moois voor de kleine ;-) Groetjes, Martin
 • haroldkipharoldkip22 Jul 2015
  Hoi Martin, We vinden we jouw klus-project bijzonder fraai! Je hebt niet alleen een heel uitgebreide uitleg geschreven, maar ook nog eens een groot aantal foto’s geupload bij je beschrijving! We vind dit een geweldig voorbeeld van een klus op Voordemakers en we zouden heel graag meer van dit soort klusbeschrijvingen willen zien! Zo’n enorme klus willen we graag belonen met €500 klustegoed! Dus: hartelijk gefeliciteerd! Ik stuur je een e-mail met nadere details :) Hartelijke groet, Harold Kip
 • Martin.Martin.22 Jul 2015
  Dat meent u?! Ik win nooit iets! Dat is wel heel erg leuk zeg! Dankjewel! Ben ik echt superblij mee Groetjes, Martin
  • haroldkipharoldkip23 Jul 2015
   Nou ... dan heb je nu wel eens wat gewonnen! Hartelijk gefeliciteerd. Ik heb je een e-mail gestuurd :)