Salontafel van vuren balken,origineel en leuk meubel om zelf te maken!

  • Durée
    5 Minute(s)
  • Coût
    €60.0
  • nombre d'étapes
    9
partager
Imprimer

Stap 1

In dit stappenplan en de onderstaande video zie je hoe je een salontafel van vuren balken kunt maken. Gebruikte materialen: 10 balken 44x44 mm x 270 cm (bijvoorbeeld 2 pakken à 4 stuks en 2 losse, 3 pakken kan natuurlijk ook) 1 balk voor poten: 44x69 mm x 210 cm Tijd: 5 uur (is exclusief schilderen) Kosten: 60.- (is exclusief verf) zagen: Begin met zagen. Zaag de balken van 44x44 mm voor het tafelblad als volgt, zoals op het zaagplan te zien is: 5 x 112 cm 11 x 116 cm 20 x 16 cm 20 x 12 cm Met een afkortzaag kan je gerust twee balken naast elkaar zagen als je dit goed doet zoals Thomas dit doet! Je bent dan twee keer zo snel klaar met zagen!

Stap 2

Zaag uit de balk van 44x69 mm vier keer een balk van 45 cm zoals op de tekening met een hoek van 30 graden in verstek.

Stap 3

Leg de 12 balken voor het tafelblad naast elkaar en laat ze ongeveer 4 – 6 cm van elkaar verspringen. Vind je een andere onderlinge afstand mooier, verschuif ze dan gerust. De tekening hieronder dient als leidraad.

Stap 4

Als je tevreden bent dan ga je balk 3 tot en met 10 aan elkaar lijmen en vastschroeven. Gebruik 3 schroeven per balk en houtlijm. Draai het tafelblad nu op zijn kop zodat je aankijkt tegen de onderzijde van het tafelblad.

Stap 5

Zaag balk 2 en balk 11 in 3 stukken volgens de tekening hieronder. Zaag de balk in verstek onder een hoek van 30 graden. Hier komen later de poten tussen. Werk nu zo dat de bovenkant van het blad naar beneden ligt en je aankijkt tegen de onderzijde van je blad.

Stap 6

Deel A en deel C van balk 2 schroef je nu vast aan balk 3. Deel A en deel C van balk 11 schroef je vast aan balk 10. Ook de poten schroef je vast aan balk 3 en 10. Gebruik deel B om de positie te bepalen. Maak een unit van de buitenzijde. Bevestig hiervoor deel B aan balk 1 en 12. Bevestig ook de balk 13(15) en 14 (16) op de unit.

Stap 7

De unit van de zijkant plus deel B zet je op zijn plek en lijm je vast met houtlijm. Schroef de poten vast aan balk 13/15 en 14/16. Om alles extra stevig vast te zetten gebruik je het eerste korte balkje in de hoek (Balkje in het rode kader). Dit balkje schroef je zowel horizontaal vast aan de zijkant als verticaal aan het werkblad. Doe dit aan 4 kanten.

Stap 8

Nu kunnen de rest van de korte balkjes vastgezet worden met houtlijm en schroeven. Maak je eigen verdeling voor het inspringen van de balkjes. Keer de tafel om en klaar is de tafel. Je kunt de tafel nog schilderen. Laat dan bijvoorbeeld de kopse kanten van de poten vrij die door het tafelblad steken om dit extra te benadrukken. Dit zie je op de tweede foto hieronder bij stap 9.

Stap 9

De tafel is af!

0 commentaires