Maak je eigen plantenbak

  • Kosten
    €101.24
  • stappen
    6

Stap 1

In dit maakrecept laten we zien hoe je zelf makkelijk plantenbakken kunt maken. Heb je nog wat planken op zolder of in de schuur liggen? Gooi ze niet weg, maar maak er iets moois mee! Om deze plantenbak te maken, heb je de volgende materialen nodig: - 8x tuinplanken van 50 x 13cm - 8x tuinplanken van 53 x 13cm - 4x balkje van 50 x 4,4 x 4,4cm - 4x balkje van 41,6 x 4,4 x 4,4cm - een vlondertegel van 50 x 50cm - anti-worteldoek 1 x 2,5m - Schroeven (50mm) - Schroeven (40mm)

Stap 2

We beginnen met het in elkaar zetten van het frame. De balkjes van vijftig centimeter hoog komen op elke hoek van de vlonder. Dit doen we door ze met een lange schroef vanaf de onderkant vast te maken. Vergeet niet even voor te boren, anders splijt het hout. Nadat je de verticale balkjes hebt bevestigd, ga je verder met de horizontale balkjes. Deze schroeven je vast tussen de verticale balkjes aan de bovenkant.

Stap 3

Bevestig de (tuin)planken van 50 cm breed aan twee kanten tegenover elkaar op het frame. Begin onderaan en wacht nog even met de bovenste plank, deze bevestigen je pas na het vast tacken van het anti-worteldoek.

Stap 4

Bestig nu de (tuin)planken van 53 cm breed tegenover elkaar. Deze planken dekken de planken van 50 cm netjes af.

Stap 5

Bevestig met een tacker het anti-worteldoek aan de onderkant van de horizontale balkjes. Zorg ervoor dat het doek ruim in de plantenbak valt, zodat straks het gewicht van de aarde de nietjes niet uit het hout trekt. Wanneer het anti-worteldoek is bevestigd, knip je het langs de randen af, zodat het mooi wegvalt. Hierna bevestig je de laatste planken aan de bovenkant.

Stap 6

Gebruik je geïmpregneerd hout, dan kan de plantenbak direct naar het balkon of in de tuin. Is het hout nog niet geïmpregneerd, zorg dan nog even voor een goede beits-laag. Vul de plantenbak met hydrokorrels en potgrond en vul hem met plantjes of een boompje.