Maak je eigen kinderhut

  • nombre d'étapes
    9
partager
Imprimer

Stap 1

Maak de zijschotten:
1. Zaag 4 palen van 96 cm.
2. Zaag vervolgens 12 planken van 150 cm.
3. Schroef 6 planken boven elkaar op twee palen. Doe dit twee keer, zodat er twee zijschotten ontstaan. Je kunt ervoor kiezen om een raampje in een schot te maken. Dat houdt in dat je twee hele planken vervangt voor 4 korte stukken van bv. 40 cm waar later een kozijntje omheen kan.

Benodigdheden staan op de foto hier onder:

Stap 2

Maak de achterzijde:
1. Zaag 6 planken van 153,6 cm.
2. Zet de twee zijdes recht op en schroef aan de achterzijde de 6 planken van 153,6 cm, zodat ze over de planken van de zijkanten vallen. Je hebt nu een staande U-vorm van 150 x 150 cm.

Stap 3

Maak de dakspanten:
1. Zaag 4 palen van 116 cm.
2. Vervolgens zagen we de hoeken in 45 graden verstek. Let erop dat de hoeken contra ten opzichte van elkaar staan en niet parallel. Zaag nu twee korte delen paal op 55 cm en zaag er dezelfde verstek hoeken in. Monteer met de lange schroeven het spant in elkaar door de lange delen te verbinden. Er ontstaat nu een rechte 90 graden hoek. Deze verstevig je door het korte stuk ertussen te zetten. Nu heb je een A.

Stap 4

Begin met het dak:
Plaats de twee spanten op de het huisje op voor – en achter zijde met de lange schroeven.

Stap 5

Maak het dak:
1. Zaag 16 planken van 150 cm.
2. Bekleed nu het dak door de planken vanaf het laagste punt te “potdekselen”. Dit houdt in dat je de plank iets over de onderliggende plaatst waardoor er een dakpan constructie ontstaat.

Stap 6

Maak de deur:
Nu het geheel staat kun je het deurtje maken.
1. Zaag 3 planken van 135 cm.
2. Zaag 2 planken van 48 cm.
3. Gebruik 1 restplank om de deur te schoren
4. De drie planken van 135cm worden boven en onder aan de achterzijde vastgezet met 2 planken van 48cm. Gebruik aan de achterzijde een restdeel voor de schoor. Teken de hoek af op de deur en zaag op maat.

Stap 7

Maak de voorzijde:
1. Zaag 2 palen van 135,4 cm.
2. Monteer twee palen aan de voorzijde aan de spanten als deurpost. Zorg ervoor dat ze goed waterpas staan. Teken de hoek af door de palen eerst los achter de spanten te plaatsen. Deze twee staanders dienen ook om de voorzijde verder dicht te zetten met planken.
3. Zaag 12 planken van ca. 59 cm. (afhankelijk van de scharnieren)
4. Nu kun je met de scharnieren het deurtje plaatsen en de voorzijde verder dicht zetten. Begin van beneden naar boven. Het dichtzetten van het gedeelte onder het dak kun je het beste ter plekke opmeten en zagen.

Stap 8

Maak een raampje:
Als je 1 plank in de lengte halveert heb je twee planken waar je het postje voor het raam mee kunt maken. Net als de deur geef je de luikjes een Z- verbinding en plaats je deze met de scharnieren op de posten.

Stap 9

De hut is nu klaar. Eventueel kan de hut geschuurd of gebeitst worden.

In dit geval zijn alle zijden opgebouwd uit hele planken, waardoor je relatief veel reststukken over houdt. Indien je gebruik maakt van een extra steunbalk in de schotten kun je meer reststukken gebruiken en efficiënter werken. Je hebt wel iets meer palen nodig. Bij planken met een lengte van 300 cm kun je het huisje maken van 22 planken.