Maak een Love Seat voor jou en je geliefde

Verras je geliefde dit jaar met een super love seat! De leuningen kunnen zo geplaatst worden, dat je schuin tegenover elkaar zit. Voor deze loveseat hebben wij een duurzame houtsoort gebruikt (Bankerai). De tuinpalen hebben het FSC keurmerk en zijn in het gebruik zeer duurzaam (ideaal dus voor een everlasting love cadeau).

 • tijd
  1 Dag
 • Kosten
  €168.0
 • stappen
  12
 • klusniveau
  4/5

Stap 1

Het ontwerp is tamelijk simpel, als je voor een wat minder duurzame uitvoering wilt gaan, dat prima te doen is. De basis voor het ontwerp van dit bankje zijn terrastegels van 50 bij 50 cm. Deze tegels zijn de basis voor de rugleuningen en de zittingen.
Materialenlijst:
- 8 Tuinpalen 45x68mm 240cm
- 7 Terrastegels 50 x 50 cm
- 8 Moeren M14
- 2 Draadeind 1 meter M14
- 6 Carrosserieringen M14
- 4 Hoekijzers (dorpelhoek) 25x5mm 150mm
- 1 T-profiel 20x20mm 2 meter
- 2 dozen Vlonderschroeven (Teck 5x80 torx-25 kop)
- 1 doos rvs schroeven 3,5x25mm
- Smeervet

Stap 2

Hieronder vind je de zaaglijst voor de de tuinpalen (foto 1). Denk er aan dat de maatvoering in de zaaglijst een theoriemaat is. Het kan zo zijn dat bij het zagen de lengte correct was, maar na droging kom je vaak net wat kleiner uit.

Stap 3

Rugleuning Het t-profiel is exact 2 meter. Zaag deze in vier gelijke delen van 49,5 cm. Boor de t-profielen eerst voor met een ijzerboortje. Zorg ervoor dat je het hout altijd eerst voorboort voordat je begint met bevestigen. Hiermee voorkom je dat het hout splijt. Plaats vervolgens het profiel in het midden van de 68mm brede paal aan de bovenzijde gelijk. Gebruik RVS schroeven van 3,5x25mm om de t-profielen te bevestigen (foto 2). Boor 2cm van de onderkant van onderdeel A een gat van 15mm. Hier gaat het draadeind doorheen. Doe dit bij alle vier de onderdelen. Bevestig beide terrastegels met lijmtangen zodat je de terrastegels en de aluminium strip kan voorboren. Omdat je de twee terrastegels door het aluminium aan elkaar moet schroeven moet je oppassen de schroeven iets offset van elkaar lopen. Doe je dit niet dan loop je risico dat de schroef aan de ene zijde vast loopt op de schroef van de andere zijde. Let er op dat er niet dieper wordt geboord dan het aluminium en tegel samen.

Stap 4

De rugleuningen zijn bijna klaar. Als laatst gaan we nu de twee poten met elkaar verbinden met onderdeel B. Voor de schroefverbinding gebruiken we superschroeven (5x80 Torx-25). Deze schroeven hebben een roestwerende coating en zijn heel sterk. Wederom is voorboren belangrijk. Om niet elke schroefverbinding opnieuw af te moeten tekenen, kan je simpele boormal maken (foto 3). Hier door prik je steeds de gaatjes op de juiste maat door. Na het aftekenen met het blokje boor je nu door en door met een 3mm boortje. Voor een mooie verbinding boor je nu de bovenzijde van het boorgat nog zo'n 5mm in met een boortje van 7mm. Hierdoor komt de schroefkop wat dieper te liggen en steekt dus niet uit.

Stap 5

Frame zitting Nu is het zitting frame aan de beurt.We hebben de onderdelen D, H en G nodig. Omdat onderdeel D 68mm breed is en je door deze dikte heen moet om te schroeven, boor je zo'n 30mm voor met een boortje (7mm). Hierdoor steekt de 5x80 ver genoeg uit. Denk wel aan een Torx bitje dat lang genoeg is om zo diep door dat kleine gat te kunnen steken. Verder gebruik je dezelfde techniek als in bovenstaande stap.

Stap 6

Poten Nu de poten. Gebruik hiervoor onderdelen E en F. Ook hier is het weer slim om de 15mm gaten eerst te boren nu het nog losse onderdelen zijn. En ook hier moet je weer dieper voorboren om de schroef van 80mm door 68mm materiaal heen moet. De poten worden vastgezet met dorpelhoeken van 15cm lang, 25mm breed en 5mm dik. Vergeet hier ook het voorboren niet.

Stap 7

Verbindingsframe Nu het verbindingsframe onder bij de poten. De twee rugleuningen die al klaar zijn, zijn als het goed is zo'n 59cm breed (zowel onder als boven). Door nu onderdeel C 60cm van onderdeel E te plaatsen is er straks nog ruimte om ringen M14 te gebruiken tussen de rugleuning en de asgat balkjes E en C. Plaats eerst de rugleuningen om te controleren of dit daadwerkelijk 60cm is.

Stap 8

Draadeind Bevestig de draadeind door de 15mm gaten. Plaats de ringen en moeren. Zie onderstaande foto's voor de juiste volgorde van ringen en moeren.

Stap 9

Trek het draadeind door en test of de rugleuning soepel heen en weer te bewegen is.

Stap 10

Zitvlakte De zittingen kunnen nu geplaatst worden. Tussen de rugleuningen kan je de terrastegels plaatsen. Meet de afstand tussen de twee rugleuningen en zaag de terrastegel die er tussen komt te liggen. Voor meer stabiliteit kan je stukjes balken plaatsen aan de frame (foto 4).

Stap 11

Afronden Gebruik een steeksleutel en een tang om de moeren strak vast te draaien. Niet te strak, want anders beschadig je de poten van de rugleuningen. Gebruik schuurpapier om de love seat een mooie finish te geven.

Stap 12

Binnen een dag kan je een weergaloze love seat maken met een unieke uitstraling. Verras je geliefde en begin met maken!

1 reactie

 • Ad2Ad209 Feb 2016
  Wat een leuke love-seat! En wat een goede uitleg hoe te maken. Deze ga ik misschien ook proberen te maken! Grt. Ad