Leuke en handige oppottafel maken!

 • tijd
  4 Uur
 • Kosten
  €165.0
 • stappen
  6

Stap 1

Wil je nou ook zo'n leuke en handige oppottafel maken? Met dit stappenplan kan dit eenvoudig op een vrije middag. Je bent er zo'n 4 a 5 uur aan kwijt. Materialenlijst: 9 steigerhout planken 190x30mm 250cm 4 steigerhout planken 100x19mm 180cm 2 tuinpalen 68x68mm 240cm RVS schroeven 5x50mm Op foto 1 zie je de maten waarin alles gezaagd moet worden. Deze zaaglijst kun je natuurlijk voor de handigheid even downloaden en printen. Begin hiermee en zaag dan alles op maat. Je kunt planken ook bij de bouwmarkt laten zagen waardoor je jezelf een hoop werk bespaard. Op foto 2/3/4 zie je de opbouw van de oppottafel. In foto 5 en 6 kun je zien welke onderdelen waar komen.

Stap 2

Voor de oppottafel hebben we maar drie verschillende materialen nodig die je boven terug kunt vinden. Ook zie je ze op de eerste foto de materialen liggen. In de onderstaande tweede foto zie de basis van de tafel al vorm krijgen.

Stap 3

Om de tafelpoten te maken en ze er wat slanker uit te laten zien zagen we er een hele schuine punt vanaf. Doe dit zoals op de foto's hieronder. Teken een punt op 10cm van de zijkant van de plank naar het midden. Teken de andere punt aan de andere kant van de plank op 20cm van het einde van de plank. Trek een lijn zoals op foto 3 te zien is en zaag deze lijn vervolgens met de decoupeerzaag.

Stap 4

De tafel ziet er intussen al wat vriendelijker uit. Door nu de zes planken van det bovenblad met wat tusssenruimte op te meten weten we hoelang we de balken van de tafelframe moeten zagen. Aan de bovenzijde rondom de poten komen deklatjes van 19mm dik en het tafelblad steekt rondom over deze deklatjes 20mm uit.

Stap 5

Als je dicht op het uiteinde van een plank gaat schroeven is het raadzaam om even voor te boren zoals op de onderstaande foto te zien is. Je ziet de tafelpoot constructie die je daarna krijgt. Alleen het tafelblad moet hier nog op.

Stap 6

Als je de planken van het tafelblad gaat vast zetten let er dan op om zoals je op de eerste foto kunt zien dat de bolle kant naar boven wijst. Nu kan de onderkant gemaakt worden. Zaag uit de twee planken die tussen de poten vallen de blokjes eruit en schroef alles vast. Nu nog de opzetachterwand maken en hij is klaar! Je eigen oppottafel is vervolgens klaar voor gebruik. Heb jij nou ook een mooie oppottafel gemaakt? Of een eigen variant van onze oppottafel? Deel hem dan hier!

6 reacties

 • S.J.S.J.10 Mar 2016
  Super vind ik hem, jammer dat het niet 1 bestand is wat ik in google drive kan opslaan, nu moet je foto voor foto opslaan.
 • Peter-29Peter-2913 Mar 2016
  Jammer dat je niet alle materialen in 1 keer kan bestellen.... Nu blijken er in ieder geval online... bepaalde maten van planken er niet te zijn... :'(
  • Maakexpert MarkMaakexpert Mark16 Mar 2016
   Beste Peter-29, Momenteel hebben wij alleen vergrijsde steigerhout online beschikbaar (in alle formaten). Je kan onder de materialenlijst klikken op "Bestel hele klus" om alle benodigde materialen in je winkelmandje te plaatsen. Vriendelijke groet, Klusexpert Mark
 • M.E.M.E.12 May 2016
  fijn uit printen zou een stuk handiger zijn!!
 • robertmrobertm20 May 2016
  Leuk plan, bedankt. De achterwand staat zo te zien los of word deze nog op een bepaalde manier vastgeschroefd?
 • Kevin-9Kevin-918 Jul 2016
  even een vraag, er staat niks over dat het geverfd moet worden? Als het geverfd moet worden welke verf kan dan het beste worden gebruikt?