• NaN

Lamellen ophangen

We gaan lamellen ophangen. Belangrijk is dat je vooraf bepaalt wat je wilt en welke maat je nodig hebt. Je kunt lamellen precies op maat laten maken, maar je kunt ook een standaardmaat aanschaffen en dit zelf doen.

 • tijd
  2 Uur
 • Kosten
  €49.99
 • stappen
  5
 • klusniveau
  2/5

Stap 1 | Opmeten

Komen de lamellen in een kozijn? Meet dan nauwkeurig de breedtemaat op in het kozijn. Meet ook de hoogte in het kozijn op. Komen de lamellen voor het kozijn? Bepaal dan welke maat je mooi vindt.

Stap 2 | Lamellen op maat zagen

Je hebt een rail inclusief lamellen gekocht. Haal deze uit de verpakking en zaag met een ijzerzaag de rail op maat. Monteer je de lamellen in het kozijn? Zorg er dan voor dat de totale lengte van de rail inclusief eindkappen circa 5 millimeter kleiner is dan de binnenzijde van het kozijn.

Bij montage op het kozijn zaag je de rail naar wens op maat. Zaag de zijde zonder kantelketting of trekkoord op maat. Maak de rail open en verminder het aantal schakels. Kijk voor de exacte wijze en verhouding in de handleiding van het specifieke product.

Stap 3 | Lamellen monteren

Bij de montage binnen het kozijn teken je een lijn af op de plek waar de middenlijn van de rail gaat komen. Houd hierbij rekening met de breedte van de lamel. De middenlijn van de rail moet de halve breedte van de lamel plus 5 millimeter verwijderd zijn van het raam of het kozijn. Anders kan de lamel niet draaien.

Schroef de beugels voor topmontage op de lijn. Zorg ervoor dat het eventuele lipje van de beugel aan de voorzijde zit. Hierdoor kun je in de toekomst eenvoudig de rail verwijderen. Klik de rail in de gemonteerde klemmen. Bij montage op het kozijn bepaal je eerst de hoogte van de ophangsteunen. Zet met een potlood een waterpaslijn op het kozijn. Schroef de ophangsteunen op het kozijn. Bepaal aan welke zijde de bediening moet komen. Bevestig vervolgens de rail aan de ophangsteunen.

Stap 4 | Lamellen plaatsen

Hang een lamel in een haak en teken de onderzijde af. Houd hierbij een ruimte over van circa 5 millimeter tussen de onderkant van het kozijn en de onderkant van de lamel. Knip de lamel nauwkeurig op lengte met een scherpe schaar. Doe dit bij alle te plaatsen lamellen.

Als de lamellen op maat zijn, plaats je ze in de rail en draai je de lamellen eenmaal geheel linksom en daarna rechtsom. De lamellen kunnen nu hangen.

Aandachtspunten en tips

- Zorg dat je nauwkeurig te werk gaat. Bij twijfel meet je desnoods twee keer op.

- Knip de lamellen met een scherpe schaar. Doe dit nauwkeurig en zorg ervoor dat alle lamellen exact dezelfde lengte hebben.

- Als je de kozijnen aftekent met een potlood, blijven er mogelijk potloodstrepen achter op het kozijn. Door een laserwaterpas te gebruiken kun je dit probleem vermijden.

- Het is belangrijk om te weten welk materiaal je ondergrond heeft in verband met het type boormachine en schroeven die je gebruikt. Voor meer informatie over boren in verschillende ondergronden klik je hier.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten