Lambrisering maken

Geef je kamer een andere stijl met een lambrisering. Maak je eigen unieke lambrisering door te spelen met de afmetingen en kleuren. Volg dit stappenplan om zelf, gemakkelijke een nieuwe look te geven aan jouw kamer.

 • tijd
  3 Uur
 • Kosten
  €60.45
 • stappen
  11
 • klusniveau
  2/5

Stap 1 | Maten bepalen

Meet de gewenste hoogte van jouw lambrisering en de lengte van de muur op. Bepaal met de gemeten lengtes de maten van de onderdelen voor jouw lambrisering.

In dit voorbeeld maken wij de lambrisering 1 meter hoog.

Stap 2 | Onderbalk bevestigen

Zaag uit de 18mm dikke MDF plaat onderbalken van de gewenste hoogte. In dit voorbeeld maken wij gebruik van een 10cm hoge onderbalk.

Bevestig montagelijm op de gemaakte MDF balk en plak deze vanuit de hoek aan de onderkant van de muur.

Ontvet en reinig je muur voordat je de MDF-panelen bevestigd aan de muur. Dit zorgt ervoor dat de montagelijm stevig blijft zitten.

Stap 3 | Onderbalken doortrekken

Zaag uit de 18mm dikke MDF plaat extra balken met de gekozen hoogte uit stap 2. Plak deze onderbalken vervolgens op de gewenste muren. Plaats in de hoeken een balk haaks op een eerder geplaatste balk zoals te zien op de foto.

Stap 4 | Onderbalken afwerken

Zaag uit de 8mm MDF-plaat balken met een zelf bepaalde hoogte. Wij gebruiken in de voorbeeld een hoogte van 4,2cm. Plaats deze balken bovenop de eerder geplaatste 18mm dikke onderbalken volgens dezelfde werkwijze als stap 2 en 3.

Stap 5 | Verticale balken

Zaag vervolgens verticale balken. In ons voorbeeld maken wij gebruik van 8mm MDF balken met een afmeting van 80 x 42 cm.

Plaats deze balken haaks op de onderbalken. Wij zetten onze eerste balk op 30cm afstand van de muur. Bekijk vervolgens of de balk waterpas staat. Markeer met een potlood op de muur waar de balk moet komen. Voeg montagelijm toe aan de balk en bevestig deze op de gemarkeerde plek tegen de muur. Controleer nogmaals of de balk waterpas staat.

Stap 6 | Verticale balken doortrekken

Herhaal stap 5 vervolgens op een zelf gekozen afstand tussen de verticale balken. In het voorbeeld maken wij gebruik van 90cm ruimte tussen de verticale balken.

Stap 7 | Bovenbalk bevestigen

Zaag voor de bovenbalk uit de 8mm MDF-plaat balken met een zelf bepaalde hoogte. Wij gebruiken in de voorbeeld een hoogte van 4,2cm. Voor het op maat zagen van de lengte kunt u het beste een verstekbak gebruiken.

Voeg montagelijm toe aan de balken en plak deze haaks op de muur bovenop de eerder geplaatste verticale balken. Indien alle stappen goed zijn uitgevoerd staat deze bovenbalk waterpas.

Stap 8 | Glaslatten bevestigen

Zaag de glaslat op maat om deze bovenop de bovenbalken te plaatsen uit stap 7. Gebruik voor het op maat zagen van de lengtes en voor de hoeken een verstekbak.

Plaats boven de bovenbalk montagelijm op de muur en bevestig de glaslat. Druk dit stevig aan. Plaats tape over de bovenbalken om ze vast te zetten en laat de montagelijm drogen.

Stap 9 | Lambrisering afwerken

Plaats in de naden montagelijm en strijk deze uit om de hoeken af te werken. Laat al het lijm drogen.

Plak de grond af en de rest van de bovenmuur met afplaktape en geef de geplaatste balken een gewenste kleur door de lambrisering enkele keren te verven.

Gebruik eventueel grondlak op de MDF-balken.

Stap 10 | Lambrisering verven

Roer de verfpot goed en plaats voldoende verf in het verfbakje. Gebruik voor de eerste laag, eerst grondverf. Verf vervolgens de lambrisering met muurverf of lak.

Stap 11 | Eindresultaat

Je hebt nu een lambrisering gemaakt. Speel zelf met afmetingen en kleuren om je eigen unieke lambrisering te maken.

Heb je nog vragen of hulp nodig? Stel dan hier je vraag of maak een afspraak in de winkel bij jou in de buurt om verder geholpen te worden.

Succes met het maken!