Kinderbed uit steigerhout

  • tijd
    6 Dag
  • Kosten
    €360.0
  • stappen
    4

Stap 1

We wilde een bedbank kopen voor onze dochter, maar konden niet echt iets leuks en goeds vinden. Uiteindelijk besloten om zelf iets in elkaar te zetten met nieuw steigerhout. We vonden gebruikt steigerhout uit de bouw wat minder geschikt voor een kinderbed.

Het is van belang dat je eerst bepaald welk ontwerp je gaat gebruiken en vooral ook welke maat matras je gaat gebruiken. Op basis van die maat bepaal je ook de rest van de afmetingen. Wij hebben gekozen voor een matras van 180x80. Je moet er dan dus voor zorgen dat dan ook de binnenmaat is van het bed.

Stap 2

Ik heb eerst de korte zijstukken gemaakt. Omdat de lange stukken tussen de korte zijkanten komt is het van belang dat je de korte kanten dus breder maakt dan 80 cm van het bed, zodat de lange kanten er nog bij kunnen. Dus 80 cm + 2 keer de dikte van het hout, anders pas de matras straks niet meer. Aan de onderkant van de korte zijkanten heb ik aan de binnen kant latten gemaakt die de planken bij elkaar houden. Ook op de hoogte van de bed bodem een lat zodat het een stevig geheel wordt. Aan de bovenkant heb ik nog een lat gemaakt in dezelfde dikte van het hout om de bovenkant mooi af te werken.

Stap 3

Tussen de twee korte zijkanten maak je dan de lange planken aan de achterkant van het bed van 180 cm die je vanaf de buitenkant vastschroeft. In mijn geval 4 planken hoog (is ongeveer 80cm). Ook daarbovenop heb ik een lat gemaakt zodat die mooi aansluit bij de korte zijkanten. En natuurlijk de lat op de hoogte van de bed bodem om straks de lattenbodem te kunnen maken.

Stap 4

Aan de voorkant heb ik de onderste lange plank eerst weggelaten omdat daar een lade komt. Maar wel de twee planken daarboven op de zelfde manier als de achterkant. Ik heb ervoor gekozen om met een decoupeerzaag nog een mooie uitsparing te maken zodat je makkelijk in en uit kan stappen. De bovenste plank steekt ook boven de matras uit zodat kinderen er niet zomaar uit kunnen rollen. Die zou je later eventueel weg kunnen halen zodat het ook meer een bank wordt.

De lade is een vierkant gemaakt van planken die exact in de uitsparing past. Door een bodem te maken in de lade krijgt hij ook z’n stevigheid. Een paar uitsparingen in de voorste plank zijn de handgrepen.

De bodem van het bed heb ik gemaakt van vuren latten waarom je het matras kan leggen. Uiteraard even erg goed schuren tegen de splinters! En wij hebben het bed met een whitewash behandeld. Het bed bevalt erg goed en ik moet ook zeggen dat het absoluut veel steviger is dan wat je over het algemeen bij meubelzaken kan kopen.

Let er trouwens wel op dat vooral nieuw steigerhout nogal krimpt als je het binnen gebruikt. We zagen de kieren een stuk groter worden naar verloop van tijd. Achteraf hadden we misschien beter eerst het hout een paar dagen op zolder moeten leggen en dan pas op maat zagen.