Je tuinhuis behandelen & onderhouden

Stap 1

Voorbereiden: Weersinvloeden, mos, algen en vuil kunnen ervoor zorgen dat je eens mooie tuinhuis en vervallen uitziet. Een tuinhuis moet je altijd behandelen tegen deze invloeden. Je tuinhuis moet je altijd eerst goed reinigen voor je deze kan behandelen. Schrob het goed schoon en gebruik hierbij wanneer nodig een algenreiniger. Ook met een hogedrukreiniger kun je je tuinhuis goed schoonspuiten. Oude verflagen welke niet meer goed zijn dien je goed te verwijderen met een schraper, afbijtmiddel of met een speciaal heteluchtpistool. Vervolgens dient het tuinhuis intensief te worden geschuurd Controleer hout op zachte stukken (houtrot). Houtrot tast het hout aan waardoor het zacht wordt. Door veel vocht wordt dit proces versneld. Haal alle aangetaste delen weg. Breng Houtrotstop aan op het gezonde hout rond het verwijderde zachte hout en vul de gaten met een houtvuller. Schuur het opgevulde hout.
● Tip: plak de ruiten etc. af met afplaktape en verwijder sloten, grendels en scharnieren. Zo kun je veel sneller werken.
● Tip: Het beste kan je vroeg in de ochtend starten met je klus. De verf droogt in de middag als de zon hoog staat wellicht te snel.
● Verschil tussen olie, beits en lak Beits is vochtregulerend. Dat betekent dat gebeitst hout kan blijven werken nadat het behandeld is. Vocht zal in en uit het hout trekken, maar het hout is toch beschermd. Verf en lak isoleren het hout en bieden daarom op een andere manier bescherming. Een beits trekt in het hout, waar een lak als het ware op het hout blijft liggen, of zich aan de oppervlakte hecht. Gebeitst hout is daarom ook 'in' het hout beschermd. Houtolie is evenals beits een vloeistof die ontwikkeld is om tuinhout optimaal te beschermen. De olie dringt (zeker bij de zachtere houtsoorten) diep door in het hout, voedt en beschermd het van binnenuit.

Stap 2

Aanbrengen van grondverf: Om de beits bij de eerste laag dieper in het hout te laten trekken, kun je deze verdunnen met terpentine of water (afhankelijk van de basis van je product. Lees hiervoor de verpakking, acryl is waterverdunbaar, alkyd is terpentineverdunbaar). De ideale verhouding is hiervoor: 3 delen beits op 1 deel terpentine / water. Wanneer je een dekkende beits gebruikt om je tuinhuis te schilderen is een enkel laag universele grondverf nodig.

Stap 3

Aanbrengen van verf : Nu de primer/grondverf is aangebracht en opgedroogd ben je klaar om de eindlagen aan te brengen. Twee lagen geeft het beste resultaat: het hout is beter beschermd en het verfwerk gaat langer mee. Meng de beits goed voor je aan de slag gaat. Verf van boven naar beneden, tegen de zwaartekracht in.
● Tip: Buitenmuren welke op het westen of zuiden liggen behandel je zelfs met 3 lagen om verwering tegen te gaan.

Stap 4

Na het schilderen: Laat de verf drogen volgens de droogtijden op het blik. Verwijder voorzichtig alle afplaktape als de verf nog nat is. Hang- en sluitwerk plaats je terug als de verf droog is. Terpentine maar ook acrylverf is schadelijk voor het milieu, dus spoel vervuild water/terpentine niet door de gootsteen. Wil je de kwast of roller later niet opnieuw gebruiken? Laat ze indrogen en gooi ze weg met het gewone huisvuil, net als droge verfblikken of verfbakjes.