Je muur verven

Zelf de muren verven? Voor een mooi resultaat is een grondige voorbereiding van muren en plafonds een absolute must. Ook nieuw pleisterwerk moet je voorbehandelen. In dit stappenplan wordt dit stap voor stap uitgelegd.

 • tijd
  1 Dag
 • Kosten
  €62.04
 • stappen
  5
 • klusniveau
  3/5

Stap 1 Voorbereiding

De te schilderen oppervlakken moeten schoon, vrij van stof, mooi glad en droog zijn. Verschillende toepassingen vragen om een andere soort verf. Zorg er daarom voor dat je de juiste verf voor de geschikte ondergrond gebruikt.

Reinig eventuele verfspetters direct met een vochtige doek of spons. Verfspetters op het glas verwijder je met een verfschraapmesje. Ga je de volgende dag weer verder? Verpak de rollers luchtdicht in een plastic zak. Plak de zak dicht om de steel met afplaktape. Het rooster kun je eventueel bijvoegen. Zorg daarnaast ook voor een opgeruimde werkomgeving.

Stap 2 | Afdekken en gaten dichten

Is de bestaande verflaag nog in goede staat? Dan kun je meteen een nieuwe verflaag aanbrengen. Aan de hand van de volgende tests kom je snel te weten of de muur nog in goede staat is.

Visuele test: Zie je beschadigingen (barsten en gaten)? Kleine barstjes maak je met een krabber wat breder. Maak de barst nat en vul met een plamuurmes de barst met vulmiddel. Laat de muur drogen en schuur de gerepareerde plekken glad. Houd er rekening mee dat het vulmiddel wat zal krimpen. Je zult dus mogelijk een paar keer opnieuw vulmiddel moeten aanbrengen.

Kloptest: Zit er pleisterwerk los? Door met je vingers op de muur te tikken kom je te weten waar het pleisterwerk beschadigd is. Losse pleister klinkt hol. Met een hamer, beitel of schroevendraaier kun je het pleisterwerk op die plaatsen verwijderen. Maak het te repareren deel nat en breng nieuw vulmiddel aan.

Hechtingstest: Hecht de vorige laag nog goed op de ondergrond? Plak een stuk plakband op het oppervlak, trek deze er in één snelle beweging weer af en kijk hoeveel materiaal is meegekomen. Als de verf hier en daar afbladdert, moet je de loszittende delen verwijderen en de muur schuren Plak plinten, deur- en raamlijsten af met afplaktape. Dek ook je vloeren en meubels af met afdekfolie om ze te beschermen tegen spatten. Haal de afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten af nadat je eerst de stroom hebt uitgeschakeld.

Stap 3 | Aanbrengen van de voorstrijk | Optioneel

Controleer hoe absorberend het oppervlak is. Breng met een natte spons of kwast water aan op de muur. Verkleurt de muur meteen? Dan zul je een voorstrijk moeten gebruiken. Op nieuw pleisterwerk moet altijd een (fixerende) voorstrijk worden aangebracht omdat pleisterwerk een sterk absorberende ondergrond is. Veeg met een donkere doek over de muur om te zien of er poeder- of krijtvorming voorkomt. Is dat het geval? Borstel en was dan de muur en behandel daarna de muur met een geschikte voorstrijk.

Uitgebreide informatie over voorstrijken vind je hier: https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/voorstrijk-aanbrengen/.

Stap 4 | Muurverf aanbrengen

Verf de randen van het deel waar je gaat werken, zorg dat de randen altijd nat zijn wanneer je met de roller inschildert.

- Voor een regelmatige en egale textuur gebruik je op grote vlakken een roller. Rol eerst met de roller van boven naar beneden, dan van links naar rechts en dan opnieuw verticaal. Om zichtbare overlappingen en aanzetten te vermijden moet je snel werken en ervoor zorgen dat je nat-in-nat blijft werken.

- Schilder de muren in je keuken, hal of andere intensief gebruikte ruimtes met een schrobvaste verf die je makkelijk kunt reinigen, zoals Histor Clean. Je kunt de muur na gebruik van dit product zelfs schoon schrobben.

- Sta niet met je rug naar het raam, je schaduw kan de kleurperceptie beïnvloeden, werk bij voorkeur weg van de lichtbron.

- Even pauzeren? Zet de kwast in water en wikkel de roller in huishoudfolie. Afhankelijk van de ondergrond, de kleur en kwaliteit van de muurverf kan het zijn dat je voor een goed resultaat 2 of 3 keer moet schilderen

Stap 5 | Na het schilderen

Open de ramen voor een goede ventilatie. Verwijder de afplaktape terwijl de verf nog nat is. De afdekfolie verwijder je als alles droog is. Muurverven zijn op waterbasis/acryl. Zelfs acrylproducten zijn schadelijk voor het milieu dus spoel je verfgereedschap niet schoon onder de kraan. Gebruik hiervoor een emmer water die je daarna laat indrogen. Wil je de kwast of roller later niet opnieuw gebruiken? Laat ze indrogen en gooi ze weg met het gewone huisvuil, net als droge verfblikken of verfbakjes.