Industriele keukenrek maken (ontwerp door Daan Kayser)

In dit stappenplan laat ik in een aantal simpele stappen zien hoe je zelf een keukenrekje maakt met koperen buizen. Het keukenrekje heeft een industriële look en is hij ook nog eens super praktisch. Het keukenrekje is heel eenvoudig te maken aan de hand van de onderstaande stappen en video! Veel maakplezier!

  • tijd
    2 Uur
  • Kosten
    €63.53
  • stappen
    11

Stap 1 | materiaal voorbereiden

Snij de koperen buis in de volgende stukken:
- 3 stukken van 50 cm
- 2 stukken van 20 cm
- 2 stukken van 12 cm
- 4 stukken van 7,5 cm
Teken de af te snijden stukken af met een potlood. Snij de buis bij voorkeur met een pijpsnijder.

Heb je geen pijpsnijder, gebruik van een ijzerzaag.

Stap 2 | schuren

Schuur met een stukje schuurvezel de uiteindes van de stukjes buis en de binnenkanten van alle koppelstukken. Hierdoor hechten de stukjes pijp straks bij het solderen.

Stap 3 | soldeerpasta aanbrengen

Smeer op de geschuurde delen een beetje soldeerpasta, zodat het soldeertin straks mooi tussen de buisjes en koppelstukken vloeit.
Leg de ingesmeerde buisjes verticaal op een balkje/plankje, zodat de soldeerpasta geen contact met de tafel maakt.

Stap 4 | constructie bouwen

Schuif alle buizen in de koppelingen. In de afbeelding hiernaast zie je hoe het rekje wordt opgebouwd.
Gebruik de hoek van de tafel om de constructie haaks neer te leggen

Stap 5 | solderen

Bij het solderen leg je het keukenrekje op een aantal houten blokjes, met daaronder een houten plaat. Dit zorgt ervoor dat het rekje iets boven de tafel ligt en voorkomt dat de tafel verbrandt tijdens het solderen. 

Gebruik dezelfde hoogte bij de blokjes hout

Stap 6 | solderen 2

Maak de koppelstukken met de gasbrander warm, zodat de tin er na het verwarmen goed in kan trekken. Wanneer de soldeerpasta een beetje gaat bruisen weet je dat het koppelstuk warm genoeg is. Houdt vervolgens een stukje tin tegen het verwarmde koppelstuk aan, als het goed is zal de tin netjes in de koppelstukken vloeien. Gebruik hiervoor niet te veel tin, het spoelt namelijk snel over. Laat het rekje goed afkoelen voordat je verder gaat met de volgende stap.
Het tin mag geen direct contact maken met de vlam van de gasbrander.

Stap 7 | schap maken

Gebruik een hardhouten plank voor het zagen van de schappen. Meestal is de plank niet helemaal haaks als deze uit de winkel komt, zaag daarom 1 cm van de plank af. De breedte en dikte van de plank komen al in de juiste maten uit de winkel. Zaag de plank in 2 stukken van 55,5cm te zagen. Zaag uit beide planken twee inhammen van 3 cm bij 1,5 cm uit de hoek, zie tekening. Door de inhammen vallen de schappen mooi in het rekje.

Stap 8 | schappen maken 2

Gebruik een rond voorwerp (bijvoorbeeld het potje soldeerpasta of een rol plakband) om de overige hoeken rond af te tekenen. Markeer ook gelijk de drie plekken (per plank) waar gaten geboord moeten worden. Zaag de hoeken rond en boor met een 6mm boor de gaten. Schuur de schappen even na met een roterende schuurmachine en een schuurpapiertje.

Stap 9 | schappen bevestigen

Schroef de bevestigingsbeugels met behulp van de boutjes op de plank. Draai de boutjes nog niet helemaal vast. Schroef de beugeltjes om de koperen buizen en zet ze vast.

Stap 10 | schappen bevestigen 2

Schroef de beugeltjes om de koperen buizen en zet ze vast.

Bevestig de bovenste plank onder de koperen buis, zodat er een randje ontstaat die de spullen op het schap tegen houden

Stap 11| keukenrekje

Bevestig de onderste plank boven de koperen buis, zodat je de koperen buis kunt gebruiken om mokken en theedoeken aan te hangen met vleeshaken. Zitten de schapjes op de juiste plek? Draai dan nu de beugeltjes stevig vast.

Smeer de houten plankjes in met wat olijfolie. Dit zorgt voor bescherming en laat de mooie donkere kleur van het hout weer naar boven komen.