Inbouwspots in plafond maken

  • stappen
    3

Stap 1

Om een inbouwspot te maken is het belangrijkste dat je een stroom voorziening voor de lamp maakt. In mijn geval heb ik zelf het plafond gemaakt en heb ik vooraf uitgedacht waar ik de spotjes wil hebben. Dat gaf me de mogelijkheid om vanaf de schakelaar de draden naar de verschillende plekken onder het plafond aan te leggen. Bij elk punt waar een spotje moet komen heb ik een stuk draad naar beneden laten hangen zodat ik die later kan gebruiken om het spotje aan te sluiten.

Ik heb gekozen voor 220V spotjes omdat ik liever niet met allemaal transformators onder het plafons werk.

Stap 2

Na het aanbrengen van het plafond van gipsplaten heb ik met een gatenboor op de plekken van de spotjes de gaten gemaakt. De afmeting is afhankelijk van de spotjes die je hebt gekocht.

Na het maken van het gat even zoeken naar de draad die eronder moet zitten en deze door het gat naar buiten te trekken. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de spot straks aan te sluiten. Zorg ervoor dat je de draden goed afdopt als je ze nog niet meteen aansluit. Anders loop je het risico om een schok te krijgen of als je het plafond gaat witten kan je kortsluiting veroorzaken met je verfroller.

Stap 3

Als het afwerken en schilderen van het plafond klaar is kan je de spotjes aansluiten en monteren. Bij de meeste ronde spotjes zitten er naast het spotje van die flexibele stukjes metaal die je eerst rond om het spotje moet buigen voordat je ze in het gat in het plafond stopt. Als je het spotje in het gat zit buigen de stukjes metaal terug en klemt het spotje zich vast in het gat en blijft hangen. Maar volg vooral de handleiding bij de inbouwspotjes die je hebt gekocht.

laat als eerste een reactie achter