Buiten lakken

Stap 1

Het op de juiste manier schilderen van je huis is arbeidsintensief. Bespaar niet op de verf. Gebruik de wat betere lakken, zodat je weer voor jaren klaar bent.

Voer alle stappen met aandacht uit en het komt goed!

Stap 2

Voor je gaat schuren, ontvet je eerst het oppervlak. Zo voorkom je dat je vet en vuil de ondergrond schuurt. Neem een ontvettingsmiddel dat met water verdund moet worden en gebruik een speciaal hiervoor bestemde schuurspons. Laat drogen en poetsen na met een schone spons en water.

Stap 3

Voor het schuren van grote oppervlakken, kun je het beste een vlakschuurmachine of roterende schuurmachine gebruiken. Voor de hoeken en kleine oppervlakken gebruik je een driehoek schuurmachine. Pas met een schuurmachine op bij glas, beschadigingen krijg je er niet meer uit. Beter schuur je hier met de hand.

Is de ondergrond erg beschadigd, begin dan met een korrel 60 of 80, dan een korrel 120 en eindig met een korrel 240 of 360. Bij normale ondergronden begin je met een korrel 120 en eindig je met een korrel 240 of 360. Hoe gladder je schuurt, hoe strakker het eindresultaat. Neem na het schuren de ondergrond af met een licht-vochtige spons.

Stap 4

Voor scherpe aansluitingen gebruik je afplaktape. Kies de juiste tape voor de juiste ondergrond.

Voor liggende gedeeltes, zoals raamdorpels kun je het beste afplaktape met folie gebruiken, dan zijn deze oppervlakken meteen afgedekt.

Stap 5

(Op kleur gemengde grondlak geeft het geheel een betere dekking)
Roer de grondlak goed om met een roerhoutje en giet wat in een verfbakje. Voor kleine oppervlakken en hoekaansluitingen gebruik je een kwast. Neem voor grote oppervlakken een roller. Dip en rol een paar keer uit over het geribbelde gedeelte van je verfbakje. Breng de verf niet te schraal, maar zeker ook niet te dik aan en voorkom zoveel mogelijk aanzetten van de roller. Laat de grondlak goed drogen.

Stap 6

Als de grondlak droog is, zijn oneffenheden en beschadigingen goed zichtbaar. Deze repareer je met plamuur en een plamuurmes. Daarna goed laten drogen, schuren en desnoods opnieuw plamuren, en weer schuren. Neem af met een licht- vochtige spons en laat even drogen. Afhankelijk van de dekking zul je eventueel een 2e grondlaag moeten aanbrengen.

Stap 7

Roer ook de lak goed om met een roerhoutje en giet wat in een verfbakje. Gebruik wederom een goede kwast voor kleine oppervlakken en hoeken, en voor grote oppervlakken een roller. Breng op dezelfde manier de verf op de juiste dikte aan. Doe je het te schraal, dan vloeit het niet goed. Doe je het te dik, dan ontstaan er druipers. Rol zoveel mogelijk in lange banen en voorkom aanzetten.

Afhankelijk van de soort lak, de ondergrond en de kwaliteit van de grondlak, kan het zijn dat je een tweede keer moet aflakken. Laat de eerste laag goed drogen, schuur eventuele oneffenheden weg en breng op dezelfde manier een tweede laag aan. Verwijder direct na droging de eventuele aangebrachte afplaktape.

Stap 8

Aandachtpunten & tips:

Als je de ruimte hebt en het aandurft is het beter de ramen en deuren te verwijderen en deze op een bok of tafel te schilderen. Je kunt dan overal goed bij.

De andere optie is raamuitzetters aan een kant losschroeven en het raam zover mogelijk openen. Houd rekening met de wind!

• Draag schilderhandschoenen en voorkom verf op je handen.
• Zorg voor een oude doek om direct kleine spetters en oneffenheden te verwijderen.
• Kleine druppels verf op de bestrating kun je verwijderen met terpetine, maar makkelijker is
meteen wat zand op de druppel gooien. Daarmee wrijf je het zo weg.

Uitgebreide informatie over kwasten reinigen en bewaren, vind je op Voordemakers.nl. Net als uitleg over de invloed van verschillende weersomstandigheden op buiten schilderwerk.

Succes met je klus!