Hoe maak je een tuinhuisje?

  • tijd
    2 Dag
  • stappen
    13

Stap 1

De zomer is nog niet voorbij hoor! En daarom hebben we weer een heel leuke klus om voor - of samen met - je kinderen te maken: Een tuinhuisje! Hartstikke leuk en eigenlijk best eenvoudig om zelf te maken.

Om jouw eigen tuinhuisje te maken, heb je het volgende nodig:

- houten platen
- houten latjes
- schroefjes
- klittenband
- boormachine
- 12 grote scharnieren
- 2 kleine scharnieren
- schaar
- hamer
- permanente markers

TIP: laat de platen en latjes op maat zagen in de winkel!

Stap 2

Gebruik vier houten platen (bijvoorbeeld van MDF of multiplex) voor de zijkanten van je tuinhuisje. In dit voorbeeld zie je platen van 32,5 centimeter breed en 100 cm hoog.

Stap 3

Verbind de vier platen met vier grote scharnieren. Dat kan je doen met een accuschroefboor, maar natuurlijk ook met een schroevendraaier. Als je het écht gemakkelijk wil, boor je een paar kleine schroefgaatjes voor.

Zorg ervoor dat je niet té grote schroeven gebruikt bij het monteren van de scharnieren, want dan steken ze uit aan de achterkant. Mocht dat tóch gebeuren, kan je die eenvoudig wegvijlen.

Denk er aan: kinderen kunnen zich lelijk bezeren aan scherpe punten van schroeven die uitsteken!

Stap 4

Belangrijk: leg de scharnierende zijkanten van je tuinhuisje op de grond met de scharnieren naar beneden. In de volgende stap wordt duidelijk, waarom de scharnieren perse naar beneden moeten ...

Stap 5

Gebruik een plaat van 110 centimeter breed en 100 centimeter hoog voor de volgende stap; de achterkant van je tuinhuisje. Maak de twee zijkanten - die je zojuist hebt gemaakt - met twee scharnieren vast aan de achterkant van het huisje. Zoals in de vorige stap beschreven: let er goed op, dat de scharnieren aan de juiste kant zitten!

Stap 6

Voor de voorkant van je tuinhuisje gebruik je twee planken van 40 centimeter breed en 100 centimeter hoog. Bevestig de twee voorkanten met scharnieren aan beide uiteinden van het totaal dat je hiervoor hebt gemaakt. Als alle platen aan elkaar zijn bevestigd, is het resultaat zoals in onderstaande foto.

Stap 7

Vervolgens maak je de ingang van je tuinhuisje, waarin je later de deur in bevestigt. Hiervoor heb je twee aansluitbare plankjes van het materiaal van je huisje nodig. Daarnaast heb je twee lange laten nodig, voor de stevigheid van het geheel.

Stap 8

Plaats de korte plankjes tussen de twee voorkanten (in ons design zijn deze plankjes 30 cm. breed en 10 cm. hoog). Zet deze twee plankjes vast met de lange latjes.

Stap 9

Maak vervolgens de deur van je tuinhuisje. Gebruik hiervoor een plank van 30 cm. breed en 80 cm. hoor. Bevestig de deur met de twee kleine scharnieren. Nadat je alle voorgaande stappen hebt gevolgd, is het resultaat zoals in onderstaande foto.

Stap 10

Als laatste maak je het dak. De bevestiging van het dak, doe je met klittenband. Hierdoor zit het dak veilig op zijn plek, maar kan het ook makkelijk worden verwijderd als je het tuinhuisje inklapt.

Stap 11

Knip het klittenband op de juiste maat en bevestig deze op zowel de randen van het tuinhuisje als op het dak zelf. Let er goed op, dat dit de tegenovergestelde zijdes van het klittenband zijn.

Stap 12

Versier je tuinhuisje op jouw eigen manier. Dat kan je heel eenvoudig doen met een watervaste stift, maar je kan daar ook (restjes) verf, papier, touw en heel veel andere materialen doen. Je fantasie kan je helemaal de vrije loop laten!

Stap 13

Je tuinhuisje is in een handomdraai opgeklapt en je kan het zo heel gemakkelijk opbergen. Let op: pas op je vingers wanneer je het tuinhuisje inklapt!

laat als eerste een reactie achter