Het tegelen van een vloer

  • stappen
    12

Stap 1

Verzamel eerst de benodigde gereedschappen: - Bezem/handveger - Kwast - Duimstok - Lat - Speciekuip/tegelkuip/emmer - Troffel - Boormachine (optioneel) - Roerspindel (optioneel) - Voegspijker/schroevendraaier

Stap 2

Voorbereiden: Maak de ondergrond schoon van stof en steentjes (dit kan met een bezem of handveger) en behandel de ondergrond voor met Weber tegel primer.

Stap 3

Leg een aantal tegels naast elkaar en bepaal je gewilde voegbreedte, bijvoorbeeld de platte kant van een duimstok en neem deze verdeling over op de lat. Houd er mee rekening dat je uiteindelijk uitkomt op een halve tegel of meer.

Stap 4

Meng de tegellijm in een speciekuip volgens de specificaties op de verpakking. Wijk nooit van deze voorgeschreven hoeveelheden af. Tip: doe eerst 3/4 van het water er in en voeg pas later het laatste kwart toe. Dit kan gemakkelijk worden gedaan met een boormachine en roerspindel. Heb je deze niet? Het kan ook handmatig met een troffel. Laat de lijm hierna twee minuten staan waarna je nog even snel de tegellijm doorroert. De lijm dient binnen 3 uur verwerkt te worden, verwerk de lijm niet op ondergrond van minder dan 5°C en niet boven 30°C.

Stap 5

Breng de tegellijm aan op de vloer met een troffel. Gebruik hierna de lijmkam om de lijm gelijkmatig te verdelen. Zorg ervoor dat het lijmcontactvlak ongeveer 80% is en bij zwaar verkeer 100%.

Stap 6

Leg de verdeellat op zijn plaats en leg de eerste twee tegels op zijn plaats met een lichtschuivende drukkende beweging. Leg daarna ook de laatste tegel op zijn plek. Zorg ervoor dat de tegels goed zijn aangedrukt.

Stap 7

Gebruik daarna een tegelelastiek en plaats de tussenliggende tegels aan de draad.

Stap 8

Verspreid daarna de lijm weer gelijkmatig over het volgende gedeelte van de vloer, gebruik hiervoor weer een troffel en een lijmkam. Verwijder overtollige lijm aan de rand met een troffel.

Stap 9

Plaats weer de eerste en de laatste rij tegels. Span dan weer het tegelelastiekje en plaats de tegels weer aan de lijn.

Stap 10

Afwerken: Verwijder overtollige lijm uit de voegen, dit kun je doen met een voegspijker of desnoods met een schroevendraaier.

Stap 11

Reinig je gereedschap grondig met water. Vergeet je nieuwe gelegde tegelvloer ook niet te voegen met Weber finish, zie: https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/het-voegen-van-wandtegels-of-vloertegels Dit kan na minimaal 24 uur (afhankelijk van temperatuur en tegelhardheid). Let op! Wanneer je grote tegels wilt verwerken of op vloerverwarming gebruik dan Weber tile special.

Stap 12

Nog vragen? Wij helpen je graag, neem contact op met onze helpdesk (040 2597 900). Of kijk op onze website: http://www.weberbeamix-dhz.nl/