Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag is een combinatie van algen en mos. Het ontstaat op vochtige plekken waar weinig tot geen zon komt. Of het nu op je tuinmeubelen, je terrastegels of op je luifel zit, groene aanslag is vervelend. Waarschijnlijk wil je er maar al te graag vanaf. Dat kan! Er zijn zelfs verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. We leggen je graag uit hoe je dit aanpakt.

  • tijd
    2 Uur
  • stappen
    6
  • klusniveau
    1/5

Stap 1 | Vegen

Voordat je de groene aanslag kunt verwijderen, is het belangrijk om het oppervlak vrij te maken. Wil je de groene aanslag van je tegels of terras verwijderen? Veeg dan eerst alle bladeren weg. Bij je tuinmeubelen, schutting of luifel zorg je ook dat je er goed bij kunt. 

Stap 2 | Schoon spuiten

Nu is het tijd om afscheid te nemen van de groene aanslag. Met een hogedrukreiniger spuit je alles eenvoudig schoon: van je tuinmeubelen tot je schutting of de bestrating. Houd er rekening mee dat dit een tijdelijke oplossing is. Met de hogedrukreiniger haal je alleen de zichtbare aanslag weg. Je maakt de ondergrond ruwer, waardoor de omstandigheden voor mos en algen alleen maar beter worden. Toch is een hogedrukspuit de eenvoudigste en minst tijdrovende manier om groene aanslag te verwijderen. Daarnaast gebruik je alleen water en geen chemicaliën.

Wist je dat je ook een hogedrukreiniger kunt huren bij Praxis?

Houd de hogedrukreiniger altijd met twee handen vast, draag bedekkende kleding en dichte schoenen zoals regenlaarzen

Stap 3 | Middeltjes tegen groene aanslag: groene aanslagreiniger

Geen hogedrukreiniger? Geen nood: er zijn een hoop middelen beschikbaar tegen groene aanslag. Deze middelen maken de ondergrond niet ruwer. We lichten drie manieren uit:

Groene aanslagreiniger
Deze producten kun je vaak kant-en-klaar kopen. Sommige kun je direct op de groene aanslag spuiten. Andere producten dien je eerst te verdunnen, voordat je ze kunt gebruiken. Eenvoudig in gebruik! Lees op de fles de beste manier van werken. Vaak moet je de reiniger op de groene aanslag aanbrengen, in laten trekken, schrobben en herhalen. Kijk wel even naar de chemicaliën in het product: sommige stoffen wil je niet in het grondwater of bij je planten.

Gebruik bij kunststof geen harde materialen zoals harde bezems of schuursponsjes.

Stap 4 | Middeltjes tegen groene aanslag: groene zeep en soda

Groene zeep en soda
Liever sneller een schone tuin? Gebruik groene zeep en soda. Maak het oppervlakte met de groene aanslag nat. Neem een grote emmer en maak een sopje van groene zeep met soda. Vul de emmer met water en voeg 6 eetlepels soda en 6 eetlepels groene zeep toe. Verdeel het sop over de groene aanslag en laat een half uur inwerken. Vervolgens kun je de groene aanslag verwijderen met een harde bezem. 

Stap 5 | Voegen vullen

Zijn de voegen tussen je tegels verdwenen na het verwijderen van de groene aanslag? Voeg het weer op met speciaal voegzand. Dit voorkomt groei van onkruid en biedt niet de ideale omgeving voor groene aanslag.

Stap 6 | Groene aanslag voorkomen

Om groene aanslag in je tuin te voorkomen kun je proberen om het minder vochtig te maken in je tuin en meer zon door te laten. Snoei overhangende planten en takken voor meer zon en verhoog het terras voor een betere afwatering. Hierdoor voorkom je fijne, vochtige en donkere plekken voor algen, wier en mos om te gaan groeien.

Schrobben met een sopje en zand werkt goed om je tuin schoon te houden en groene aanslag te voorkomen.

Veeg regelmatig met zand om groene aanslag te voorkomen. Het zand dient als een schuurmiddel, waardoor algen en mos minder kans krijgen.