Douche/ badkraan vervangen

Stap 1

Draai als eerste de hoofdkraan dicht. Zet vervolgens de keukenkraan open, zowel de warme als de koude kraan. Zet ook de mengkraan open die je wilt vervangen. De leidingen kunnen nu via deze kranen leeglopen. Draai de eventuele rozetten los tot je bij de moeren kunt.

Stap 2

Draai de moeren los om de oude kraan te verwijderen. Draai ze linksom. Als het lastig gaat kan het zijn dat je eerst de ene een klein beetje los moet draaien, en daarna de andere een beetje. Wissel dit om en om. Vervolgens kun je doorgaan met de eerste. Verwijder de oude kraan. Als de S-koppelingen in goede staat zijn en een goede waterpas positie hebben, kun je ze hergebruiken. Je kunt ze ook vervangen voor de meegeleverde S-koppelingen van de nieuwe mengkraan.

Stap 3

Vervang je de S-koppelingen, breng dan teflontape op het schroefgedeelte aan. Wikkel de teflontape 3 tot 5 slagen rond het schroefgedeelte. Rek de tape wat uit zodat het strak in het schroefdraad trekt. Draai de S-koppelingen niet terug; dit kan de teflontape beschadigen en tot lekkage leiden. Draai je toch terug om ze los te maken, breng dan opnieuw teflontape aan. Draai de koppelingen even ver de muur in en zorg dat de rozet en de moer van de kraan nog goed geplaatst kunnen worden. Stel vervolgens de koppelingen waterpas en op goede afstand van elkaar af. Je kunt dit eventueel checken door de kraan even te plaatsen en met de hand aan te draaien. Kit nu de gaten dicht tussen de S-koppelingen en de tegels. Plaats nu de rozetten. Plaats daarna de meegeleverde fiberringen inclusief de vuilzeefjes van de nieuwe kraan. Plaats de kraan en draai hem met een Bahco schroefsleutel vast. Om beschadiging aan de moeren te voorkomen, kun je een doek tussen de Bahco en de moer plaatsen.. Sluit nu de doucheslang weer aan. Draai de kranen dicht die je in het begin opengedraaid hebt en open de hoofdkraan weer. Controleer op lekkages. Veel spetterplezier met de nieuwe kraan!