Dakpannen vervangen

Stap 1

Welkom, we gaan kapotte dakpannen vervangen! Wanneer je naar de bouwmarkt gaat, neem dan een dakpan mee. Kan dit niet? Maak dan een foto als referentie. Zo weet je preceis wat je moet hebben.

Stap 2

Veiligheid: Voordat je begint, is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Zorg er daarom voor dat je antislip- veiligheidschoenen draagt en gebruik valbeveiliging. Is het dak vochtig? Ga er dan niet op. Het kan dan erg glad zijn.

Stap 3

Heb je alle voorbereidingen getroffen? Dan kun je beginnen. Plaats de ladder op een zo stabiel mogelijke ondergrond. Zet hem nooit op een zand- of kleigrond, hij kan hierin makkelijk wegzakken. Wanneer je de ladder hier toch op moet gebruiken, leg er dan een stevige plaat hout onder die vlak op de ondergrond ligt. Zet de ladder ongeveer onder een hoek van 75 graden tegen de dakrand.

Stap 4

Als je vanaf de ladder niet bij de dakpannen kunt die je wilt vervangen, schuif dan een dakpan omhoog, zodat hij onder de bovenliggende dakpan komt te liggen. Je kunt de vrijgekomen ruimte nu gebruiken om je voet op te zetten. Doe dit vervolgens trapsgewijs, net zolang tot je op de plek bent waar je moet zijn.

Stap 5

Schuif dan de dakpan boven degene die je wilt vervangen iets omhoog. Til de pan iets omhoog zodat hij niet meer achter de panlat gehaakt zit. Haal hem nu ook aan de linkerzijde onder de naastgelegen dakpan vandaan. Leg de nieuwe dakpan nu op dezelfde manier terug. Zorg dat hij blijft haken achter de panlat en dat hij onder de links naastgelegen pan ligt. Schuif vervolgens de bovengelegen dakpan weer iets naar beneden. Pas op voor je vingers bij het terugleggen van de pannen. Succes met je klus!

Stap 6

Aandachtspunten: - Als je op het dak bent, controleer dan ook de rest van het dak op kapotte dakpannen. - Check ook de dakdoorvoeren en kijk gelijk of de eventueel aanwezige loodslabben in goede staat zijn. - Op bepaalde daken worden dakpannen met panhaken vastgezet. Als dit op jouw dak ook het geval is, kijk dan goed naar de bevestiging en hanteer deze bij de nieuwe pannen.

dit heb je nodig